19
loading
Γράφει
ο Γιάννης Κέμμος
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Πολύ πριν το Apple Park, το στρογγυλό κτιριακό θαύμα του παγκόσμιου τεχνολογικού κολοσσού που τόσο έχει φωτογραφηθεί και σχολιαστεί, στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το «στρογγυλό», το διάσημο κτιριακό συγκρότημα που άφησε εποχή.

Ήταν το 1970 όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για το χτίσιμο του κυκλικού σχολικού συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου. Σχεδιασμένο από τον «συνθέτη» της αρχιτεκτονικής, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει Τάκη Ζενέτο, η ιδέα του κτιρίου προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία με τα ΜΜΕ της εποχής να αναφέρουν στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων με τίτλους όπως «Άγιος Δημήτριος, το χωριό Μπραχάμι που γίνεται ΥΠΕΡΠΟΛΙΣ».

Για τον Τάκη Ζενέτο, ο οποίος είχε προβλέψει τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα επηρέαζαν τη ζωή και την καθημερινότητα του ανθρώπου, το σχέδιο αυτού του σχολικού κτιρίου δεν ήταν μία κοινή εργασία, αλλά αποτελούσε μια επαναστατική πρόταση για την επανίδρυση του τρόπου λειτουργίας της εκπαίδευσης των μαθητών.

IMG_8071

Ο Τάκης Ζενέτος είχε άρτια επιστημονική κατάρτιση και μεγάλες τεχνολογικές γνώσεις και είχε προβλέψει την εξέλιξη της πόλης, τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τον τρόπο που θα επηρέαζαν τις δραστηριότητες του ανθρώπου κάτι το οποίο είχε διατυπώσει στην πρόταση του για την Ηλεκτρονική Πολεοδομία ήδη από το 1962 μιλώντας για την ένταξη το καινοτομιών των ηλεκτρονικών και της τεχνολογίας στην καθημερινότητα.

Με αυτά στο μυαλό του ήθελε το σχολείο να λειτουργεί σαν μία κοινότητα που να τονίζει την ενότητα μιας κοινωνίας που όπως πίστευε κινδύνευε στο μέλλον να διασπαστεί από την απομόνωση της πραγματικής επαφής που θα είχαν οι μαθητές από τη χρήση των υπολογιστών.

Και για αυτό το λόγο η κυκλική διάταξη των αιθουσών, των εργαστηρίων και των γραφείων καταλήγει στο κέντρο του κύκλου σε μεγάλες αίθουσες που είχαν ως στόχο να μπορούν να γίνονται συλλογικές εργασίες, ή συνέδρια όπου όλοι οι μαθητές θα μπορούσαν να έρχονται κοντά και να συνεργάζονται.

DJI_0331

Στα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, εκτός της κυκλικής αισθητικής, της διάταξης των αιθουσών, των μεγάλων κλειστών και ανοιχτών χώρων, θα πρέπει να τονίσουμε την κατασκευή των τσιμεντένιων «περσίδων» περιμετρικά του κτιρίου το ύψος των οποίων και η τοποθέτηση τους είναι τέτοια με σκοπό την απρόσκοπτη είσοδο των ηλιακών ακτίνων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τον περιορισμό τους εκτός του κτηρίου τους καλοκαιρινούς μήνες

Η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1974 και από πολλούς χαρακτηρίζεται ακόμα και σήμερα ίσως το πιο τολμηρό και ριζοσπαστικό κτίριο της χώρας. Δυστυχώς τα κακής ποιότητας υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και ο χρόνος που πέρασε οδήγησε το κτίριο στο να έχει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα οπότε και αποφασίστηκε η ανακαίνιση του η οποία και πραγματοποιήθηκε από το 1999 ως το 2003 με συντονιστές τους Ι. Παπαϊωάννου και Δ. Παπαλεξόπουλο, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του πολιτικού μηχανικού Μ. Χριστοφίδη, συνεργάτη του Τάκη Ζενέτου στη μελέτη και κατασκευή του έργου.

sxol

Το «κτίριο που έπεσε στη Γη» όπως το έχουν αποκαλέσει, λειτουργεί από τότε κανονικά και σήμερα στεγάζει το 1ο γενικό λύκειο, το 1ο γυμνάσιο αλλά και τα δημόσια ΙΕΚ του Αγίου Δημητρίου.

Σήμερα σχεδόν 50 χρόνια μετά το σχεδιασμό του, η αρχιτεκτονική του στρογγυλού κτιρίου εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με την αισθητική και τη λειτουργικότητά του, ενώ αποτελεί και αντικείμενο έμπνευσης αλλά και μελέτης αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο.

Εξάλλου πολλές από τις κατασκευαστικές και τεχνικές λεπτομέρειες του κτιρίου είναι τέτοιας φύσεως που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν μόνο από αρχιτέκτονες αλλά αναμφισβήτητα η ιδιαίτερη αισθητική του το κάνει να μην περνά απαρατήρητο από τον οποιοδήποτε περάσει από εκεί ή μάθει για αυτό.

IMG_8063 IMG_8058 IMG_4666 IMG_4665 DJI_0363 DJI_0362 DJI_0355 DJI_0350 DJI_0327 DJI_0345 DJI_0331

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Κώστας Ζουρ

  Επειδή έζησα την μεταφορά από την καλιφρονα στο στρογγυλό, ξέρω ότι ήταν το κάτι άλλο για την εποχή του. Δεν πρέπει να κομματοποιείται η παιδεία, δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει ποιος το έφτιαξε αλλά πως το χρησιμοποιούμε.

 2. avatar Και κατάφερε

  Σε ελάχιστο χρόνο να γίνει "μαγαζάκι ουσιών". Όσο για τα έργα της χούντας, γελάνε κι οι πέτρες. Καμπινέδες αντί ορθών πολιτικών φρονημάτων

 3. avatar dke591y

  Ενα εξαιρετικό design σε κτήριο πολύ ποιο εμπρός απο την εποχή του. Η χρήση που γίνεται απο τα σχολεία, το ΙΕΚ αλλά και από το Δήμο είναι εξαιρετική. Θα πρέπει να γίνει το λογότυπο του Δήμου Αγίου Δημητρίου...

 4. avatar παρατηρητής ολ

  Αυτή η ιδιότητα,να πολιτικοποιούμαι κάτι ωραίο,μόνο εμείς οι ρωμιοί το έψουμε

 5. avatar an den kano lathos

  ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ..ΤΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ....ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ...ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ...ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ...ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ...ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ .....ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ....ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .....ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΣΕ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ....ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ..ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΨΑΘΑ ...ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ .....ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ....ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ......ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ...ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ .....ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΑΥΡΟ !!!!

  1. avatar Α.Σταγειρίτης

   Έτσι σούπανε; Ποιοι; αυτοί που ξαναγράφουν την ιστορία; ... στα χρόνια εκείνα 600.000 έλληνες έφυγαν μετανάστε στο εξωτερικό και΄άλλοι τόσοι ήταν οι εσωτερικοί μετανάστες... Λόγω των "έργων" της χούντας.... Αυτός ο λαός - ή καλύτερα μέρος αυτού - ζει με παραμύθια

   1. avatar τριαλαρο

    για να σπουδάσουν οι περισσότεροι, με τι λεφτά ακριβώς? απλά μετά ξομειναν.
    οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές λυπάμαι αλλά ήταν πολύ νωρίτερα. Και τα 600.000 που αναφέρατε ως νούμερο για ελλάδα είναι μεγάλο.
    Η χούντα έκανε πολλά έργα, στην ελληνική επαρχία σχεδόν όλοι οι δρόμοι είναι φτιαγμένοι επί χούντας. Εγνατία, Κορινθου/Τριπόλεως σχέδια από την χούντα που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν.
    Να σας ρωτήσω κάτι, αν δεν καταδίωκαν τους αριστερούς, πιστεύεις ότι θα έφευγαν μέσα σε 7 χρόνια?
    Προσωπικά, πιστευω πως όχι.
    Μην ξεχνάμε ότι η ελλάδα ήταν πάντα μια χρεωμένη χώρα, και τότε ήταν η πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της που κατάφερε να το αποπληρώσει.
    Δρόμοι, νοσοκομεία, γήπεδα, κτλ, κτλ τα περισσότερα φτιαχτηκαν επί χούντας.
    Αυτά που μας υποσχόνται σήμερα για κράτος δικαίου και όλα τα υπόλοιπα, αν και η χούντα δεν υπήρξε ποτέ κράτος δικαίου, συγνώμη αλλά για την χώρα έκανε τα περισσότερα από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς που είχε ποτέ η ελλάδα μαζί.

  2. avatar Παναγιώτης Κ.

   Πεθάναν στην ψάθα, αντί να πεθάνουν στη φυλακή, έχετε δίκιο.

 6. avatar Γνωστης καλος

  Ποτε χτιστηκε? Το 1970? Και αυτο το 70? Μα πως, τι ειχαμε τοτε? Α ναι θυμηθηκα Παπαδοπουλο και Παττακο ειχαμε... Συμπτωση ρε παιδι μου, ετυχε κι αυτο....

  1. avatar KΛΕΩΝ

   Αφου η Χουντα σου ηταν τοσο μπροστα...γιατι εχτισε μονο 1 ρε και δεν εκανε ολα τα κτιρια ετσι?
   Α ναι...δεν προκαμε!

   1. avatar ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

    Για να μάθεις εσύ και άλλοι πολλοί, και το σχολικό συγκρότημα του Υμηττού τότε χτίστηκε και με την μεταπολίτευση ξεκόλλησαν την πινακίδα που έγραφε ποιος το έχτισε, μέχρι εκεί φτάνει η μικροψυχία μερικών....ΑΛΛΑ εμείς που τα ζήσαμε ΔΕΝ τα ξεχνάμε.!!! και ο νοών .....

  2. avatar Γιώργος “oo”

   Και αυτό το σχόλιο δείχνει γιατί πρέπει να πηγαίνουμε σχολείο και να διαβάζουμε, η προσπάθεια να οριστεί το κτίσιμο ενός σχολείου σαν παράδειγμα επιτυχίας ενός φασιστικού καθεστώτος δείχνει που μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη βασικών γνώσεων. Ενναλλακτική εξήγηση μπορεί να είναι ότι ο σχολιαστής είναι άλλος ένας φασίστας που δηλώνει πατριώτης.

  3. avatar τασος28

   "Δυστυχώς τα κακής ποιότητας υλικά που χρησιμοποιήθηκαν" σε απλα ελληνικα, τα λαμογια της Χουντας που υπερασπιζεσαι εφαγαν τα λεφτα των υλικων με αποτελεσμα να θελει αναπλασει μετα απο 30 χρονια το σχολειο...

   1. avatar άλλος

    ήταν τόση η λαμογιά των απριλιανών που όλος ο κόσμος
    περνούσε άνετα και το χρέος που μας άφησαν ήταν μηδενικό.

   2. avatar Χαχα222

    Διηρκησε μονο 30 χρονια η καλή του κατασταση;;κοίτα σε σχέση με τα σημερινά λαμόγια που οι δόμοι χαλάνε σε 5 χρόνια και τα κτίρια σε 10..εε.....καλύτερα ήτανε!!παντως κοιτα να δεις...φοτε μας λέγανε οτι ήμασταν στο γυψο...πολύ κινητικότητα υπήρχε για γύψο..!!

 7. avatar Richard 29

  Μαλιστα, και οι προεξοχες που εξεχουν περισσοτερο οσο περιστρεφομαστε clockwise απ'οτι φαινεται ειναι τεντες και ρυθμιστες θερμοτητας. Αυτο το κτηριο ισως ξεπερναει σε design τα αρχαια αμφιθεατρα. Τα μοντερνα κτηρια θα πρεπει να τα κτιζουν με τις προδιαγραφες του!

  1. avatar Αισχύλος

   Να ξεπερνά τα αρχαία θέατρα;;;;; χαχαχαχα ελεος..ένα θα σου αναφέρω ότι τα αρχαία θέατρα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε ο θεατής στην τελευταία σειρά των εξεδρων να έχει τέλεια ακουστική. Υπάρχουν κι άλλα αλλά δεν θα τα γράψω

   1. avatar Νηπιαγωγός

    Αυτό το ξέρουν και τα νήπια. Τίποτε άλλο;

   2. avatar Μιχαλιός

    Επειδή μάλλον δεν τα ξέρεις φαντάζομαι...

Παρακαλούμε περιμένετε ...