Το κολαστήριο της Μονής Κερατέας και η αιμοσταγής ηγουμένη

Η Μαριάμ Σουλακιώτου είχε φτιάξει ένα μοναστήρι που μύριζε φόβο και θάνατο


WEEKEND
0:11
05/02/2017
Το κολαστήριο της Μονής Κερατέας και η αιμοσταγής ηγουμένη
11
loading

«Εις τη Μονή Κερατέας είχε αναβιώσει ο Μεσαίων». Αυτός ήταν ένας από τους δεκάδες τίτλους της εφημερίδας «Ελευθερία» που περιέγραφε λιτά και παραστατικά όλα τα φρικτά που διαδραματίζονταν μέσα στη Μονή στα τέλη του 1950, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ελλάδα.

Κακοποιήσεις ενηλίκων και παιδιών, βασανιστήρια, κατάχρηση περιουσιών, φόβος, θάνατος, απ’ όλα είχε η τρομερή αυτή υπόθεση, που περιβαλλόταν από θρησκευτικό φανατισμό, φέρνοντας στο μυαλό τα βασανιστήρια του Μεσαίωνα. Πρωταγωνίστρια η ηγουμένη της Μονής Μαριάμ Σουλακιώτου, που καταδικάστηκε για όλα τα φρικτά που είχε πράξει και πέθανε μέσα στη φυλακή το 1954.

moni2

Στο παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι της Πευκοβουνογιάτρισσας στην Κερατέα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Στο χώρο της προσευχής και της λατρείας, της νηστείας και του λιτού βίου, διεξάγονταν σειρά βασανιστηρίων.

Το Δεκέμβριο του 1950 οι αστυνομικοί με επικεφαλής αξιωματικούς της χωροφυλακής, τον αρμόδιο αντιεισαγγελέα και ιατροδικαστή εισβάλλουν στη Μονή και έρχονται μπροστά στη θέα δεκάδων καχεκτικών και φοβισμένων ηλικιωμένων και παιδιών, που βρίσκονταν σε κατάσταση εξάντλησης.

Τα παιδιά τα επιβιβάζουν μέσα σε λεωφορεία με προορισμό των παιδικό σταθμό του Λαυρίου, ενώ οι καλόγριες ρίχνουν κατάρες και προβάλλουν αντίσταση. Ταυτόχρονα συλλαμβάνεται και ο εγκέφαλος των βασανιστηρίων, η γυναίκα που αποκαλούνταν ο «γυναικείος σατανάς», η Μαριάμ Σουλακιώτου, αρκετές μοναχές, αλλά και ο επίσκοπος των παλαιοημερολογιτών.

Οι ανακρίσεις κρατούν πολλούς μήνες και οι καταθέσεις θυμάτων και συγγενών προκαλούν ανατριχίλα. Χαρακτηριστική η φράση του εισαγγελέα που κατά τη διάρκεια της δίκης διακόπτει μια μάρτυρα και λέει: «Η Κερατέα είναι αίσχος δια την Ελλάδα. Σηκώνονται αι τρίχες της κεφαλής μου. Σκεφτείτε ότι εκεί πέθαναν 150 φυματικά κορίτσια».

moni3

Η μαρτυρία του Σεραφείμ Σιλβέστρου, όπως αναφέρεται μέσα στο βιβλίο του Γ. Καρανικόλα «Ανορθόδοξοι έρωτες ορθοδόξων κληρικών» είναι σοκαριστική. Ο μάρτυρας αναφέρεται σε φρικτά βασανιστήρια και προτροπές σε δολοφονίες. Μέσα στη Μονή πέθαναν η αδελφή του και ο γαμπρός του που ήταν φυματικοί, τα δε τρία παιδιά τους υποβάλλονταν σε φριχτά βασανιστήρια. Ο μάρτυρας λέει ότι το ένα από τα παιδιά κρεμάστηκε ανάποδα πολλές φορές, έτρωγε ξύλο μέχρι αναισθησίας, ενώ όταν ζούσε ο πατέρας του οι καλόγριες τον προέτρεπαν να το μολύνει με φυματίωση, γιατί αν ζούσε θα γινόταν κακός άνθρωπος, θα γινόταν ο διάβολος που θα έκαιγε το μοναστήρι!

«Έλεγαν ότι πρέπει να πεθάνουμε, να αδειάσουν τα κελιά να έρχονται άλλοι, για να πάμε στον παράδεισο» λέει χαρακτηριστικά. Την περιουσία των παιδιών -65 στρέμματα και ένα σπίτι- την καταχράστηκε η Μονή, μετά το θάνατο των γονιών τους. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Η Μαριάμ και οι υπόλοιπες καλόγριες συνήθιζαν να προσηλυτίζουν τα θύματά τους με σκοπό την οικειοποίηση των περιουσιών τους. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα είχε αποκτήσει περιουσία άνω των 150.000 δολαρίων από τις προίκες των Ελληνίδων που είχαν μπει στο μοναστήρι.

moni1Η σατανική ηγουμένη έβρισκε διάφορους τρόπους προσηλυτισμού. Ένας από αυτούς αφορούσε το θάνατο του επισκόπου Ματθαίου Καρπαθάκη για τον οποίο είχε διαδώσει ότι το πτώμα του είχε μυροβολήσει. Εκατοντάδες πιστοί πίστεψαν τα ψέματά της και έσπευσαν από πολλά μέρη της Ελλάδας για να δουν το θαύμα του Αγίου, το σώμα του οποίου ανάβλυζε μύρο. Στην πραγματικότητα όμως η Μαριάμ είχε ραντίσει το πτώμα με άρωμα για να παραπλανήσει τους ευσεβείς και να δημιουργήσει θρύλο γύρω από το όνομά του!

Τα βασανιστήρια ήταν διαρκή. Μία μάρτυρας, η ηλικιωμένη Ευγενία Μαργέτη, περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα τα όσα είχε υποστεί μαζί με άλλες μοναχές. Η Μαριάμ διέτασσε τις υπό τιμωρία μοναχές να μένουν μόνο με τα εσώρουχα και στη συνέχεια ανέθετε σε μια έμπιστή της να τις χτυπά με σανίδα.  Άλλες μοναχές τις οδηγούσαν στα δάση και τις έδεναν ημίγυμνες στα δέντρα από τον εσπερινό έως τον όρθο.

1950, 40 παιδιά-μοναχές

Από την προανάκριση είχε αποκαλυφθεί ότι ο συνηθέστερος τρόπος βασανισμού των θυμάτων της Μαριάμ ήταν το ανάποδο κρέμασμα από τα δέντρα με ένα σκοπό: να βγουν τα δαιμόνια από το σώμα και να εξαγνιστούν οι πιστοί. Συνήθιζε να ξυπνάει τα μικρά παιδιά με βάρβαρο ξυλοδαρμό πάλι με σκοπό τον εξαγνισμό τους. Μόνο έτσι, έλεγε, θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία, απαλλαγμένα από τα δαιμόνια και να αντιληφθούν το μεγαλείο της χριστιανικής θρησκείας!

Νεαρή γυναίκα αφήνει άφωνη την έδρα περιγράφοντας τα βασανιστήρια των μοναχών στην 10χρονη ανιψιά της.

«Κάποτε το ανιψάκι μου, 10 χρόνων κοριτσάκι, το έβαλαν αγγαρεία στο μαγειρείο. Πεινούσε και έγλειψε μια πατάτα. Να η ποινή που του επέβαλαν: Το έδεσαν ολόγυμνο όλη τη νύχτα στο στάβλο και το πρωί το βρήκαν λιπόθυμο από το κρύο και το φόβο. Είχε καθαρίσει την ψυχή του και είχε υποστεί όλη την προεργασία για τον παράδεισο...».

Η κόρη μιας έγκλειστης περιγράφει πώς απαγόρευσαν στη μητέρα της να έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Οι μοναχές με ύπουλο τρόπο κατάφεραν μάλιστα να τις αποσπάσουν 10.000 δολάρια, που της είχε αφήσει κληρονομιά ο αδερφός της.

moni4

Η Μαριάμ καταδικάστηκε για σειρά κακουργημάτων ανάμεσα στα οποία η απάτη, η πλαστογραφία διαθηκών, η εκβίαση, η ανθρωποκτονία. Οι θάνατοι ήταν πολλοί. Φυματική γυναίκα μόλις αντιλήφθηκε τον ύπουλο τρόπο της Μαριάμ θέλησε να αποδράσει από τη Μονή, αλλά η ηγουμένη την έκλεισε σε μία τρώγλη με ελάχιστη τροφή για έξι μήνες με αποτέλεσμα να πεθάνει. Ζευγάρι που της εκχώρησε την περιουσία του πέθανε από ασιτία στη Μονή, ενώ υπήρχαν και μοναχές, όπως η Θεοδότη η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Ο Τύπος της εποχής περιέγραφε με γλαφυρότητα όσα συνέβαιναν ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το απόσπασμα από την εφημερίδα Ελευθερία στις 6 Φεβρουαρίου 1955.

«Ενθυμείσθε την υπόθεσιν της μονής της Κερατέας. Εις τα κράσπεδα της πρωτευούσης και υπό την ρίνα του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ελειτουργούσεν επί έτη ανενόχλητον ένα φρικαλέον άντρον παχυλής αμαθείας, εγκληματικής ασυνειδησίας και ακατανόμαστων οργίων. Ένας αγράμματος μοναχός, εν συνεργασία με μίαν κτηνώδη μοναχήν παρέσυραν εις το άντρον αυτό διαφόρους αφελείς και κουρασμένους και ψυχασθενείς και αμαθείς και σιγά σιγά με μεθόδους αναλόγους των χιτλερικών στρατοπέδων συγκεντρώσεως τους εξαπέστελλαν εις τα αιωνίους μονάς... ».

Η Μαριάμ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι όσα της αποδίδονταν ήταν «κατασκευάσματα του σατανά», υποστηρίζοντας ότι στη Μονή ο κόσμος ερχόταν για να σώσει την ψυχή του. Ακούγοντας την ετυμηγορία για τη φυλάκισή της φαίνεται πως είπε: «Με καταδίκασαν αδίκως. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη απέναντι στον θεό, ότι έπραξα το καθήκον μου απέναντι στα αδύνατα αυτά πλάσματα τα οποία με κατηγόρησαν στη δίκη». Η ηγουμένη πέθανε το 1954 στη φυλακή σε ηλικία 71 ετών.

kideia

Το 2008 η εφημερίδα Espresso επισκέπτεται τη Μονή όπου υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια εκατοντάδες ψυχές. Οι απάνθρωπες ιστορίες φαίνεται πως ξεχάστηκαν, αλλά οι νέες μοναχές προσεύχονται καθημερινά στην ψυχή της Μαριάμ, «στην αγία αυτή που συκοφαντήθηκε και πλήρωσε για κάτι που δεν έκανε», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμαναν στην εφημερίδα δύο από τις παλαιότερες μοναχές, «η μονή αυτή έχει χτυπηθεί ανελέητα στο παρελθόν και συνεχίζουν να την πολεμούν. Αλλά δεν φοβόμαστε. Όπως δεν φοβήθηκε και η Μαριάμ που την καταδίκασαν να πεθάνει πάνω σ’ ένα κρεβάτι των φυλακών για εγκλήματα που όχι μόνο δεν είχε κάνει, αλλά και να ήθελε δεν της το επέτρεπε η ψυχής της. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος. Μάλιστα, περίμενε ότι θα είχε τραγική κατάληξη, όπως και άλλες αγίες που βασανίστηκαν από τους κοσμικούς πριν πάρουν τη θέση τους δίπλα από τον Θεό».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Το γνωστό άγνωστο

  Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ιωσήφ ο Ησυχαστής είχε δύο καλόγριες σε αυτό το μοναστήρι. Μερικές από τις επιστολές από το βιβλίο που εκδόθηκε από την Ιερά Μονή Φιλοθέου είναι σε αυτές τις μοναχές. Υποθέτω ότι ο Θεός δεν του έδωσε αποκαλύψεις για όλες τις αμαρτίες και τα εγκλήματα που συνέβαιναν εκεί. Ακόμα και ο Ταρσώ, η διά Χριστόν σαλή, παρέμεινε εκεί λίγους μήνες (αφού διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και οι δύο τρύπες που είχαν βάλει στο τριχωτό της δεν έδειξαν θεραπευτικά αποτελέσματα).

 2. avatar koinos nous

  Οι κατηγορίες για βασανισμούς και παιδία των μοναχών είναι ψέματα. Αλήθεια είναι ότι το μοναστήρι είχε και έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Την απέκτησε όντως από αυτούς που επέλεγαν να μονάσουν εκεί ή και από ορφανά παιδιά του πολέμου, τα οποία ανέλαβε το μοναστήρι, με αντάλαγμα την όποια ακίνητη περιουσία τους. Συνεπώς για τα λεφτά έγιναν όλα και γίνονται και άλλα χειρότερα στις μέρες μας. Παλιοημερολογίτες ήταν ΟΛΟΙ οι ορθόδοξοι μέχρι να αλλάξει το ημερολόγιο από Ιουλιανό σε Γρηγοριανό. Η Ελλάδα υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1923. Η Ρωσική Εκκλησία ακολουθεί ακόμα το Ιουλιανό. Και η εκκλησίες της Σερβίας των Ιεροσολύμων. Όλες οι ανατολικές εκκλησίες (και τις Ελλάδος) γιορτάζουν το Πάσχα με το Ιουλιανό ημερολόγιο (ναι το παλιό), ακόμα και σήμερα. Ο διαχωρισμός που γίνεται οφείλεται σε προσωπικά συμφέροντα και φανατικά μυαλά που υπάρχουν εκατέρωθεν. Ορισμένοι επίσκοποι του παλαιού αρνήθηκαν και αρνούνται να ενώσουν το Ορθόδοξο ποίμνιο, θεωρόντας την ημερολογιακή διαφορά σοβαρή υπόθεση. Απατεώνες όμως και αιρετικοί υπάρχουν παντού και όχι μόνο στους χριστιανούς που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο.

 3. avatar Ναβουζοδονοσορας

  Γιατί τωρα τις τελευταίες μέρες αναμοχλευουν πράγματα και καταστάσεις 70 και χρονων μηπως πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερο δια την πιστη μας.ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΨΈΜΑ. ΑΝΤΕ ΝΤΕ

 4. avatar zenshuna

  Όλες οι θρησκείες τα ίδια [...]!όχι ότι ορθόδοξοι κ καθολικοί δεν έχουν κάνει κ αυτοί εγκληματα! Όλες οι θρησκείες εμπεριέχουν φανατισμό!το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος των μαζών. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις κ Δυστυχώς δε φτάνουν!ξυπνήστε κ ξεπεράσετε τους!

 5. avatar note

  Που αλλού θα κρύβονταν όπως λέει το άρθρο Η Σαταναδες!!! Πίσω από την υποκρισία και την προσποιητή ταπεινοφροσύνη αδίστακτον γυναικών και αντρών και αντρών .. Ορθόδοξη παλιοημερολογητες καθολική παιδεραστές στο ίδιο καζάνι όλη!!! ... Από τον μεσαίωνα μέχρι τώρα έχουν ποτίσει με αίμα τα χέρια τους στο όνομα του Θεού. Και έχουν υποφέρει αθώοι άνθρωποι.. Αν υπάρχει θεός θα πρέπει δώσουν λογαριασμό!!!!!!!

  1. avatar Note

   Είσαι και αγράμματος.[...]

 6. avatar Οι αλήθειες πονάνε δυστυχώς

  Παλαιό ημερολόγιο= ΑΙΡΕΣΗ
  Οι μόνες εκκλησίες που είναι ορθόδοξες είναι ή ρωσική εκκλησία και το άγιον όρος.
  Όλοι οι υπόλοιποι έχουν διασπαστεί σε δεκάδες παραφυάδες αυτοχειροτονουνται και κάνουν μυστήρια που είναι άκυρα. μυστήρια σε τετοια μοναστήρια θελουν πολυ προσοχή. Είναι άκυρα. Να ρωτάτε ποιον επίσκοπο μνημονευουν . Αυτόν που υπάρχει στην περιοχή από την εκκλησία της ελλαδος ή έναν που έγινε μόνος τόυ;. Τώρα όσον αφορά αυτά που έγιναν στο μοναστήρι πρώτη φορά τα ακούω. Και αυτά και το μοναστήρι. Όχι ότι δεν θα μπορούσαν να ισχύουν. Δεν μπορεί όλα αυτά να ήταν κατασκευάσματα. Ποτέ δεν ξέρεις όμως. Και τον άγιο Νεκταριο του έσυραν πολλά άλλα όπως φάνηκε μετά από χρόνια αποκαλύφθηκαν τα ψέματα. Αλλά ως συνήθως οι αιρετικοί παλαιοημερολογίτες είναι φανατικοι και ζηλωτές με την κακή έννοια. Τι να πει κανείς; Ή ιστορία θα δείξει.

 7. avatar Προσοχή

  Οι παλαιοημερολογειτες,σχισματικοι δεν εχουν αποστολική διαδοχή.κοινως δεν εχουν ιερωσυνη.
  ΠΡΟΣΟΧΗ να μην μπερδεύουμε πρόσωπα και καταστάσεις!

  1. avatar Κωστας 14

   ....εχουν την ιδια μούρη.

 8. avatar Asdf Fdsa

  ΤΟ πρόβλημα είναι ότι εξακολούθουν να την υποστηρίζουν.

 9. avatar Που πες ρε Καραμήτρο!

  Πολύ άρρωστοι επικαλούνται την πίστη τους σε σένα Κύριε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει