Τι διαφορά έχει το ούζο, η τσικουδιά, το τσίπουρο και η ράκη;

Πώς παράγονται τα δημοφιλή ελληνικά ποτά - Ξενάγηση σε μια ποτοποιία-αποσταγματοποιία


WEEKEND
0:11
29/01/2017
Τι διαφορά έχει το ούζο, η τσικουδιά, το τσίπουρο και η ράκη;
50
loading

Ούζο, τσικουδιά, τσίπουρο, ράκη. Τα ελληνικά ποτά διατηρούν το δικό τους φανατικό κοινό που τα προτιμά έναντι των ξενόφερτων αλκοολούχων. Η ιστορία τους, άλλωστε, στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται αιώνες πίσω.

Πόσοι όμως γνωρίζουν τι διαφορές έχουν ως προς τη σύσταση, αλλά και την παραγωγή τους;

Σαντορίνη, αποστολή: Ματθαίος Παπαοικονόμου-Σιδέρης
Φωτογραφίες-βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Ο Λουκάς Λυγνός, ιδιοκτήτης της ποτοποιίας - αποσταγματοποιίας «Κάναβα Σαντορινή», αναλαμβάνει να μας μυήσει στα μυστικά των ελληνικών ποτών. Η βιοτεχνία του παράγει ούζο, τσικουδιά, καθώς κι άλλα λικέρ. Για την ακρίβεια, η «Κάναβα Σαντορίνη» βγάζει το μοναδικό ούζο του νησιού. Κίνηση αρκετά τολμηρή, δεδομένου ότι μερικά ναυτικά μίλια μακρύτερα βρίσκεται το νησί που το όνομά του έχει ταυτιστεί όσο κανενός άλλου με το ούζο. Μιλάμε φυσικά για τη Λέσβο και το Πλωμάρι.

potpsant1

Ο Λουκάς, ωστόσο, πιστεύει πως το προϊόν που παράγει, έχει τις δικές του αρετές. «Κάθε τόπος έχει και τα δικά του χαρακτηριστικά. Εμείς καταφέραμε να βάλουμε πινελιές από τη θηραϊκή γη, όπως τη χρήση σταφίδας, κι αυτό του δίνει μια ιδιαίτερη γεύση», εξηγεί, δίχως καμία διάθεση αυταρέσκειας. Ο ίδιος χρησιμοποιεί για το ούζο μια συνταγή από τη Σμύρνη, που φυσικά δεν αποκαλύπτει.

«Ο πατέρας μου ξεκίνησε από το ’66-’69 να πειραματίζεται και έφτιαχνε ούζο. Ήταν ναυτικός και κάποια στιγμή έφτασε στα χέρια του μια παλιά σμυρνέικη συνταγή από έναν παππού. Οι ρίζες της συνταγής είναι πάρα πολύ παλιές και την ίδια χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα, παρόλα τα σύγχρονα μέσα και μηχανήματα».

potpsant38

«Ούζο, το κατεξοχήν ελληνικό προϊόν»

potpsant44

Ρωτώντας για την προέλευση του ούζου, μαθαίνουμε ότι «είναι το κατεξοχήν ελληνικό προϊόν».

«Οι ρίζες του είναι πανάρχαιες», προσθέτει ο Λουκάς.

Στο ερώτημα τι προτιμούν οι ξένοι τουρίστες, μεταξύ ούζου και τσικουδιάς, ο ίδιος εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Ο κόσμος αγοράζει κυρίως ούζο. Είμαστε σε ένα τουριστικό νησί. Το ούζο είναι εξ ολοκλήρου ελληνικό προϊόν. Οπότε ο επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα, θέλει να δοκιμάσει ένα καθαρά ελληνικό προϊόν».

Πώς γίνεται όμως η παραγωγή του; «Παίρνουμε καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης την οποία την τροφοδοτεί το κράτος. Εμείς παίρνουμε την αλκοόλη και την αρωματίζουμε. Τη βάζουμε στο καζάνι και προσθέτουμε το γλυκάνισο και διάφορα αρωματικά βότανα. Γίνεται ο βρασμός κι έτσι παίρνεις τα αρωματικά που έχεις προσθέσει. Ο ατμός υγροποιείται και παίρνουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε», εξηγεί ο Λουκάς, δείχνοντας παράλληλα το σχετικό εξοπλισμό...

potpsant41

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ούζο του Λουκά έχει διακριθεί και στο εξωτερικό, αποσπώντας μάλιστα χρυσό μεταλλείο σε διαγωνισμό στη Γερμανία. «Κάποιος φίλος που πιστεύει στα προϊόντα μας, έστειλε το δικό μου και πήρε το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε πολλά ούζα. Αυτό άνοιξε πολλές πόρτες. Σιγά-σιγά άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνο από τη Γερμανία και να ρωτούν "πού μπορούμε να το βρούμε;" Δεν χρειάστηκε καμία προώθηση. Η καλύτερη προώθηση είναι η ποιότητα του προϊόντος και ο καταναλωτής που το δοκιμάζει», λέει ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας, αν και όπως διευκρινίζει το 90% της παραγωγής καταλήγει στη Σαντορίνη και μόνο το 10% σε Αθήνα και εξωτερικό.

potpsant2

Τι διαφορά έχει το ούζο με την τσικουδιά;

Ωστόσο, ο Λουκάς Λυγνός δεν περιορίζεται στο ούζο. Αυτό φανερώνει άλλωστε και ο χαρακτηρισμός της βιοτεχνίας «Κάναβα Σαντορινή» ως ποτοποιία - αποσταγματοποιία: Ποτοποιία λόγω της παραγωγής ούζου και λικέρ και αποσταγματοποιία λόγω της τσικουδιάς, κάτι που μας φέρνει στη διαφορά των δύο παραδοσιακών ποτών.

Ο Λουκάς αναλαμβάνει να εξηγήσει: «Η διαφορά με το ούζο, είναι ότι το ούζο είναι 70% απόσταγμα, ενώ η τσικουδιά είναι 100% απόσταγμα, την παράγουμε εμείς. Το υπόλοιπο 30% στο ούζο είναι με προσθήκη νερού».

Σε αντίθεση λοιπόν με το ούζο, που ο ίδιος παίρνει έτοιμη την αλκοόλη, για την τσικουδιά αναλαμβάνει να την παρασκευάσει ο ίδιος με πρώτη ύλη όσα μένουν μετά τη διαδικασία της οινοποίησης, δηλαδή τα στέμφυλα και υπολείμματα του κρασιού. «Η απόσταξη συνδέεται με την οινοποίηση. Χωρίς οινοποίηση δεν υπάρχει απόσταξη καθώς όλα τα προϊόντα μας παράγονται από τα στέμφυλα. Παρόλο που εγώ δεν παράγω κρασί, παίρνω τα υπολείμματα του σταφυλιού ή τα υπολείμματα του κρασιού, την οινολάσπη, ή και το κρασί ακόμη -τις "πιέσεις"- και τα αποστάζω».

potpsant29

Δείχνοντάς μας το αποστακτήριο, συνεχίζει: «Βάζουμε τα στέμφυλα που έχουν γύρω στους 11-12% βαθμούς αλκοόλη και θα βγάλουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε με το βρασμό, καθώς το οινόπνευμα που είναι ελαφρύ, είναι εκείνο που φεύγει πρώτο. Γίνεται ατμός. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του ατμού πάνω από τα φινιστρίνια, ώστε να μην περάσουν κατάλοιπα από το οινόπνευμα. Ο ατμός πηγαίνει μέσα στον 'λουλά,' στον ψύκτη. Εκεί ψύχεται και περνά στις δεξαμενές αυτόματα».

potpsant12

Το αποστακτήριο ήταν σφραγισμένο καθώς η διαδικασία εποπτεύεται από τις αρμόδιες αρχές. «Το τελωνείο θα έρθει να το ξεσφραγίσει ώστε να πάρουμε το προϊόν. Όταν κάνεις παραγωγή σου έχουν ανοιχτή την πόρτα του καζανιού. Είναι το φορολογικό καθεστώς…»

Τσικουδιά, τσίπουρο και ράκη (ή ρακί)

Ακούγοντας τον Λουκά να αναφέρεται στην τσικουδιά, η συζήτηση έρχεται στο… προαιώνιο ερώτημα: τι διαφορά έχει η τσικουδιά, το τσίπουρο και η ράκη; «Είναι η προσωπική μου άποψη», σπεύδει να επισημάνει ο Λουκάς πριν δώσει μιαν απάντηση.

«Υπάρχει ένας διχασμός. Ο χώρος που βγαίνει η τσικουδιά λέγεται ρακιδιό. Έτσι στην Κρήτη το ονόμασαν ρακή. Η τσικουδιά, το τσίπουρο και η ράκη είναι για μένα το ίδιο ακριβώς πράγμα. Η διαφορά στο τσίπουρο είναι ότι παλιά πρόσθεταν μέσα δεύτερο προϊόν εκτός από σταφύλι για να κάνουν βρασμό, πχ. γλυκάνισο, πορτοκάλι, μαστίχα. Όταν λοιπόν δεν είναι από καθαρό σταφύλι, τότε λέγεται τσίπουρο. Απλώς στη Βόρεια Ελλάδα το έχουν κάνει τώρα τσίπουρο με γλυκάνισο, τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, η τσικουδιά και η ρακή είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα».

potpsant9

Στο ερώτημα γιατί ονομάζει το δικό του προϊόν «τσικουδιά», εξηγεί ότι «εδώ στη Σαντορίνη, τα υπολείμματα του σταφυλιού, τα στέμφυλα, τα λέγαν τσίκουδα. Η νομοθεσία μάς έδωσε την επιλογή "τσίπουρο ή τσικουδιά" έτσι κι εγώ κράτησα αυτή την ονομασία».

Οι δεξαμενές αποθήκευσης, η εμφιάλωση και τα γαλλικά βαρέλια παλαίωσης

Συνεχίζοντας την ξενάγηση στη βιοτεχνία «Κάναβα Σαντορίνη», αφήνουμε τα αποστακτήρια -τα οποία σημειωτέον μπορούν να δουν οι επισκέπτες του μουσείου που ο Λουκάς έχει φτιάξει- και πηγαίνουμε στο χώρο των δεξαμενών και της εμφιάλωσης.

potpsant6

Το προϊόν της απόσταξης θα μεταφερθεί στις δεξαμενές όπου στην περίπτωση του ούζου θα «κάτσει» για έναν με ενάμιση μήνα προκειμένου να «ηρεμήσει» και να δέσουν τα υλικά του.

potpsant26

Από εκεί, θα οδηγηθεί στα ειδικά φίλτρα και κατόπιν είτε στα εμφιαλωτικά μηχανήματα για να γεμιστούν χειροκίνητα ορισμένα μπουκάλια με ιδιαίτερο σχήμα, είτε στην αυτόματη γραμμή εμφιάλωσης όπου τα μπουκάλια πλένονται, γεμίζονται, σφραγίζονται και τοποθετείται η ετικέτα.

potpsant28
Εδώ τα μπουκάλια γεμίζονται με το χέρι
potpsant19
Η αυτόματη γραμμή εμφιάλωσης

Ένα μέρος της τσικουδιάς, ωστόσο, δεν θα καταλήξει στα μπουκάλια, αλλά σε βαρέλια γαλλικής κατασκευής, στον χώρο παλαίωσης. Εκεί θα παραμείνει για μερικά χρόνια προκειμένου να βγει ένα ιδιαίτερο προϊόν. «Έχουμε μια ποικιλία γαλλικών βαρελιών διαφόρων εταιριών, με το καθένα να αφήνει τα δικά του στοιχεία, τα δικά του χαρακτηριστικά. Παίρνουμε από όλα τα βαρέλια το ποσοστό που θέλουμε ώστε να έχει το γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε και κάνουμε ένα χαρμάνι από 5-7 βαρέλια».

potpsant14

Με ή χωρίς πάγο;

Πριν τελείωσε η ξενάγηση, μένουν δύο ερωτήματα να απαντήσει ο Λουκάς. «Ούζο ή τσικουδιά;» είναι το πρώτο.

«Αναλόγως την εποχή κι αναλόγως τον μεζέ που έχεις. Το καλοκαιράκι περισσότερο το ούζο, το χειμώνα τσικουδιά».

«Με ή χωρίς πάγο;» το επόμενο ερώτημα.

«Το ούζο πάντα θέλει πάγο. Πρέπει να μπει πρώτα το νεράκι και μετά ο πάγος ώστε να μην ψυχθεί απότομα και διαχωριστεί ο γλυκάνισος και να το πιεις πριν λιώσει ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση», εξηγεί ο ειδικός, έναν χαρακτηρισμό που ο ίδιος μάλλον δε θα αποδεχόταν. «Δεν υπάρχουν απόλυτοι γνώστες. Καθημερινά διδασκόμαστε και μαθαίνουμε κι εμείς. Κανένας δεν γεννήθηκε και τα ξέρει όλα».

potpsant30
Ο Λουκάς Λυγνός

Περισσότερα για τη διαδικασία της απόσταξης, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μπορεί κανείς να μάθει εάν επισκεφτεί το μουσείο του Λουκά Λυγνού στην «Κάναβα Σαντορίνη».

potpsant43potpsant13

potpsant24

potpsant18

potpsant17potpsant22

potpsant20 potpsant34

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

50
σχόλια
 1. avatar Γιώργος 117

  Η ονομαζόμενη αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, είναι αλκοόλη από πατάτα, τεύτλα, ζαχαροκάλαμο. Δεν παράγεται στην Ελλάδα και η παραγωγή της δεν ενισχύει καθόλου την Ελληνική οικονομία.

 2. avatar Giannis kriti….

  Ρε πηγαίνετε να τρυγησετε, να καζανοβγανετε, να πιείτε και μετα να χετε άποψη τι λένε πως! Γίνατε όλοι ειδήμονες!

 3. avatar ΚυρΓιαννης

  Το λεει, αλλά με το σταγονομετρο: Το ουζο γινεται με "Αλκοόλη γεωργικής προέλευσης".
  Και οποιος καταλαβαινει, αυτο σημαινει ΑΛΚΟΟΛΗ που ΔΕΝ παραγεται απο ΣΤΑΦΥΛΙΑ, απο παραπροϊοντα τους και απο ΟΙΝΙΚΑ προϊοντα

 4. avatar Vgt

  Η τσικουδια το τσίπουρο και η ρακί είναι ακριβώς το ίδιο προϊόν με την διαφορά ότι η τσικουδιά είναι καθαρά για "κέρασμα" και είναι πολύ πιο δυνατή από το τσίπουρο και τη ρακή

 5. avatar καννα;βιστρας

  ζητω διπλης αποσταξης τσικουδια στην αθηνα , που μπορω να βρω

  ,

 6. avatar ΜΙΛΤΟΣ

  Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΥΠΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΠΛΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ!!!ΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ ΤΑ ΥΠΟΛΥΠΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ!!!!

 7. avatar ΜΙΛΤΟΣ

  ΠΑΙΔΙΑ Η ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ , Η ΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΠΛΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ,Η ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΤΑΒΡΑΣΜΕΝΟ. ΤΟ ΜΟΝΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΚΑΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΧΑΜΚΟ ΚΑΠΟΥ ΓΡΑΠΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ!!!

  1. avatar θωμασ καρδιτσα

   σωστος

 8. avatar αχ λουλιτσα

  ρακί ,και δεν ακουω κουβεντα !
  εξ ου και ρακοσυλλεκτης.... ο εχων την προσωπικη του καβα !!
  τι να σας πω ρε συντροφια,δε τοχω.... μενα μπουκαλι μπυρα ειμαι ικανος να ανεβω στο τραπεζι και να ουρλιαζω: """με κουλη και με ντορα θα σωσουμε τη χωρα""....
  στο σουπερ βλεπω 10 ευρω για μισο λιτρο απ τα ποτα σας,τεραστια η φορολογια στο οινοπνευμα,
  το λοιπον σοσους αντεχετε στην αλκοολικη διαλυση, στην υγειά σας,ασπρο πατο...
  εγω καφε και φασκομηλο.... εχω πιει τον βοσπορο

  1. avatar criskalts-ελληνάρας αλλοιωμένος από την πολυεπίπεδη και πολύχρονη κρίση, ΧΑ

   καλα κανεις και δεν πινεις! θα γλιτωσεις και τον προστατη σου απο το προστατο-φαγο τσιπουρο οπως λεει ενα νουμερακι πιο κατω .....αχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχα

 9. avatar tsakman

  τσιπουρο / διπλη αποσταξη που ονομαζετε λαμπικο και δεν βαζανε ποτε αλλα προσθετα

 10. avatar nikolaos

  arotao ,pia h diafora tou ouzo apo RICARD ,PASTIS;;;;

 11. avatar xalkidikh

  μη τρελαθουμε οτι η ρακι ειναι ποτο

  1. avatar Pantelis

   Και τι ειναι; Στερεό;;;

 12. avatar είρων

  21 σχόλια για το τσίπουρο, άρε μετά ο γερμανός και το ΔΝΤ φταίνε....

  1. avatar criskalts

   Έλα ρε, βρήκες μόνο εσύ το λόγο της κρίσης έ; και είναι το ντσίπουρο έ;
   .... ρε ΟΥΣΤ

   1. avatar criskalts-ελληνάρας αλλοιωμένος από την πολυεπίπεδη και πολύχρονη κρίση, ΧΑ

    καλα, εδω εσυ τωρα ισχυριζεσαι οτι εχεις και προστατη και φοβασαι μην στον πειραξει το τσιπουρο, το σχολιο του φιλτατου σε ενοχλησε;;;;;;

 13. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΕΦ

  ΤΟ ΟΥΖΟ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΛΙΑ.Η ΡΑΚΙ ΚΑΙ Η ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑΣ ΒΡΑΣΗΣ ΕΝΩ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ 2 ΒΡΑΣΕΩΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 14. avatar Στέλιος Πολίτης -Μυτιλήνη

  Κε Λουκά το ούζο θέλει δροσερό νερό , ποτέ παγοοοοο!!!!!!

 15. avatar skyline77

  Και παλι τα συγχαρητηρια μου σε αυτον τον ανθρωπο που απο μονος του ειναι ταπεινος και λεει οτι κανενας δεν ξερει τα παντα γιατι η παραγωγη και η αποσταξη ειναι επιστημη και δεν το παιζει εξυπνος.....Διαβασα και την προηγουμενη βδομαδα για το μουσειο που εχει φτιαξει κατι που στο 2016 ανθρωπος χωρις αγαπη για αυτο που φτιαχνει δεν θα το εκανε ποτε.....Ευχομαι να μπορεσω να παω να δω το απιστευτο μουσειο που προτεινω παιδια σε ολους να δειτε το αρθρο απο την προηγουμενη κυριακη και να γευθω τα προιοντα του...Σιγουρα θα ειναι ενα μαγικο ταξιδι στο χρονο...Και παλι τα συγχαρητηρια μου και στο NEWSBEAST που ανεδειξε ενα τοσο ωραιο θεμα και στον ανθρωπο αυτον που εχει φτιαξει ενα μοναδικο να υποθεσω μουσειο με αυτα που διαβασα απο εδω.....ΜΠΡΑΒΟ NEWSBEAST για αυτο εισαι πολυ μπροστα απο πολλα site....Για την διαφορετικοτητα σας και την μοναδικοτητα σας ιδιως τα σαββ.κα με αυτα τα υπεροχα weekend special οπως τα λετε τα περιμενω καθε βδομαδα πως και πως..Συνεχιστε ετσι...

 16. avatar Mporianos

  Όλα καλά και μπράβο σου για το εγχείρημα μόνο που για λες έναν χώρο ΚΑΝΑΒΑ ειδικά στην Σαντορίνη δεν θα πρέπει να έχεις πλακάκια από τον λακιωτη στο πάτωμα ούτε παράθυρα να μπαίνει φως. ΚΑΝΑΒΑ είναι ο χώρος αποθήκευσης κάθε σπιτιού στην Σαντορίνη τα οποία είναι χτισμένα από ελαφροπετρα και συνήθως σκαμενα μέσα στην γη ..... Έτσι έχεις τις καλύτερες συνθήκες!! Όποιος γνωρίζει τι λέω θα καταλάβει. Και πάλι μπράβο σου όμως για το καλό του νησιού

  1. avatar Σαντ

   Τα σκαμενα μεσα στη γη εχουν πορτες και παραθυρα....

 17. avatar μπυροκοιλιας

  νεοελληνες...πρωτοι σε γνωσεις σε ποτε τσιγαρα και στιχοι τραγουδιων....ξερω ξερω ειναι λαος του ''γλεντιου''....γιαυτο καταντησε ο περιγελος της υφηλιου

  1. avatar criskalts-ελληνάρας αλλοιωμένος από την πολυεπίπεδη και πολύχρονη κρίση, ΧΑ

   δεν ειναι μονο η ποτο- μπομπο- -γνωση φιλτατε!
   ξερουν οι νεοελληναραδες απ εξω και το νεο χιτ της παολα!!!!!

   1. avatar Vasilis Tsolakis

    Εγω δεν υα ξερω τα τραγουδια της Παολα πειραζει;;

 18. avatar SER 30

  ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ / ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ . ΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ . ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ Η ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΞΑΝΑ ΤΕΛΟΣ . ΤΟ ΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ / ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙ ΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ , ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΣΑΧΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΤΟ 1 9 4 0 ΑΚΟΜΑ Η ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΤΕΤΟΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΓΛΩΣΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΑΜΗΝ . ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΞΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΩΣ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ , ΜΕ ΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΧΑΖΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ '' ΠΙΑΣΕ ΜΙΑ ΡΑΚΙ '' ΕΤΣΙ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΙΑ , ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΑΠΤΑΙΣΤΩΣ ΚΑΙ ΠΑΘΟΥΝ ΚΑΝΑ ΤΑΡΑΚΟΥΛΟ . ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ '' ΣΠΙΤΙΚΩΝ '' ΑΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ( ΣΑΝ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΛΑΘΕΙ ΣΤΑ ΑΝΕΥ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΣΦΡΑΓΙΣΤΑ ΧΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΛΕΦΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ '' ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ '' ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ . ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ.

  1. avatar Κατσαράκης Μανόλης

   Καλησπέρα, να προσθέσω σε αυτά που λέτε ότι η λέξη ρακή προέρχεται από Μέση Ανατολή, από την λέξη Arak που σημαίνει "δάκρυ" οι Τούρκοι το πιο πιθανό να την "έκλεψαν" 🙂 και μην "κακολογειτε" τους Κρητικούς για το όνομα της ρακής έτσι το μάθαμε και έτσι θα το λέμε, δεν είναι στο κάτω κάτω η μόνη ξενόφερτη λέξη στην Ελλάδα! Ευχαριστώ.

  2. avatar mr g

   Γράφε με μικρά ρε μας έβγαλες τα μάτια...

  3. avatar sesypos

   Φίλε μου η λέξη ρακί δεν είναι "τουρκική λέξη και τέλος"!! Μπορεί το ποτό ρακί να έχει κατοχυρωθει στην Τουρκια,αλλά η λέξη δεν είναι τουρκική όπως λες. Προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό " ραξ" ( ιωνικά "ρωξ") που είναι η ρωγα του σταφυλιού. Εκφράσεις του στυλ " να μάθουμε να μιλάμε" είναι το λιγότερο ακομψες,υποδηλώνουν ότι "εσείς δεν ξέρετε,αλλά ξέρω εγώ" και σε περίπτωση λαθους ( που είναι φυσιολογικό .Ποιος τα ξέρει όλα?) γίνεσαι ρομπα ( όχι εσύ προσωπικά,αλλά γενικά). Φιλικά.

 19. avatar ΑΘΙΝΑ

  ΠΟΛΙ ΚΑΛΟ

 20. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

  Η τσικουδιά ή ρακή όπως ειπώθηκε βγαίνει από στέμφυλα από τα οποία έχουμε τραβήξει κρασί γι αυτό και έχει χαμηλότερο δείκτη οινοπνεύματος 19-21%. Το τσίπουρο ονομάζεται έτσι από τα τσάμπουρα, υποδηλώνοντας ότι χρησιμοποιείται το σταφύλι αυτούσιο χωρίς να έχουμε τραβήξει κρασί. Μονή ή διπλή απόσταξη (σαφώς ανώτερης ποιότητας) με ή χωρίς γλυκάνισσο (πειράζει στον προστάτη) και συνήθως είναι από 19 έως 22 γράδα δηλαδή πάνω από 40% Το ξυλόπνευμα παράγεται εάν δεν καθαρίσουμε καλά τις ρώγες από τα τσαμπιά και αφήσουμε να βράσουν κλαδιά.

  1. avatar Vasilis Tsolakis

   Ελευθερε σκοπευτη δεν ξερω αν ηπιες ποτε τσιπουρο με 22 γραδα αν δεν το δοκιμασες καλο θα ηταν να το αφησεις.18-19 γραδα ειναι 40% αλκοολ. Τα 22 γραδα ειναι αν τα υπολογιζω καλα πανω απο 45% και δεν μπορεις να το πιεις ευχαριστα.Νιωθεις οτι σου καιει τον λαιμο μην σου πω και τα σωθικα

   1. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

    Εμείς στον κάμπο τα βγάζουμε 19-20 γράδα, με πολύ λίγο γλυκάνισο αν και πρόσφατα άρχισα και το άνευ. Έχω δοκιμάσει 22άρι από λιαστά σταφύλια, το έπινες ευχάριστα είναι η αλήθεια, αλλά δεν ήταν για πολλά.

    Φίλε κριςκαλτςθα το ψάξω αυτό με τον γλυκάνισο.

    Φίλε ντιμ δεν το αμφισβητώ και το τσίπουρο έχει πολύ παραπανω οινόπνευμα κατά την απόσταξη, μετά αραιώνεται με νερό (πηγής κατά προτίμηση) για έρθει στους επιθυμητούς βαθμούς.

    Γεροί να είμαστε να κάνουμε τα καζάνια μας κάθε χρόνο και να διαιωνίζουμε την παράδοση μας.

    1. avatar Vasilis Tsolakis

     Ελευθερος σκοπευτης αν υπαρχει εκει κοντα πηγη φυσικα το προτιμουν καθοτι δεν εχει χλωριο αλλιως βαζουν εμφιαλωμενο

  2. avatar dim_4

   φιλε εμεις στην πρωτη αποσταξη για τσικουδια ήμασταν στο 65% αλκοολ μαλιστα το δοκιμαζαμε,οχι ποτηρακι απλα το βαζαμε στα χειλια μας...στην τριτη αποσταξη αν και δυνατο μπορουσαμε να το πιουμε αυτο που σε περιγραφω εχει γινει στην σκοπελο απο φιλο...

  3. avatar criskalts

   Σωστότατος.
   Μια ένσταση για τον γλυκάνισο που πειράζει στον προστάτη. Λέγεται οτι το ''πρόβλημα'' το ανακάλυψαν οι φίλοι μας οι Ιταλοί λόγω του οτι στη γκράπα απαγορεύεται να μπει γλυκάνισος λόγω του γεγονότος οτι είναι ΠΟΠ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει