Τι πληρώνει σε ετήσιους και καθημερινούς φόρους ένας εργαζόμενος των 800 ευρώ και τι του μένει

Αναλυτικός υπολογισμός φόρων και εισφορών που καταβάλει ένας μισθωτός στο ελληνικό κράτος που τον «στραγγίζει»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
0:05
23/10/2016
Τι πληρώνει σε ετήσιους και καθημερινούς φόρους ένας εργαζόμενος των 800 ευρώ και τι του μένει
39
loading

Κάτι λιγότερο από ένας μισθός μένει στο τέλος της χρονιά για ένα μισθωτό, ο οποίος αμείβεται με 800 ευρώ καθαρά το μήνα. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι εάν για παράδειγμα είχε καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός, ο εν λόγω εργαζόμενος θα ήταν αδύνατο να πληρώνει κάποιο από τα πάγια έξοδά του.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Infographics: Βασιλική Αθανασοπούλου

Το ακριβές που του μένει αφού πληρώσει φόρους και εισφορές προς το κράτος είναι 784,66 το έτος ευρώ ή 65,38 ευρώ το μήνα.

Για να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα υπολογίσαμε ότι λαμβάνει 14 μισθούς ανά έτος, όπως προαναφέραμε. Εκτός από τα 9.600 ευρώ που είναι ο συνολικός καθαρός του μισθός και για τους 12 μήνες του χρόνου, υπολογίζονται επιπλέον 1.600 ευρώ που λαμβάνει ως δώρο Χριστουγέννων (800 ευρώ), δώρο Πάσχα (400 ευρώ) και επίδομα αδείας (400 ευρώ). Έτσι, το σύνολο των καθαρών αποδοχών του ανέρχεται στα 11.196 ευρώ.

Με τη βοήθεια του φοροτεχνικού συμβούλου, Γιώργου Καζάκου, ο οποίος μας παρείχε όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις, στη συνέχεια του άρθρου υπολογίζουμε όλες τις βασικές δαπάνες ενός μισθωτού χωρίς οικογένεια και παιδιά, ο οποίος δεν διαθέτει κανενός είδους ακίνητη περιουσία στο όνομά του. Το συγκεκριμένο άτομο δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ, αλλά επιβαρύνεται με το μηνιαίο έξοδο του ενοικίου για ένα σπίτι 70 τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας.

xrimata1

Διευκρινίζουμε ότι στην περίπτωση που ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 20% - όπως στην περίπτωση των εξόδων για σούπερ μάρκετ-, έχουμε υπολογίζει μεσοσταθμικά το φόρο, με δεδομένη τη διαφορά που παρουσιάζουν ορισμένα προϊόντα κατά την επιβολή του συντελεστή (σε άλλα προϊόντα ο ΦΠΑ είναι 13% και σε άλλα 24%).

Στο δεύτερο σκέλος του άρθρου προχωράμε στον υπολογισμό των συνολικών εισφορών που αποδίδονται στο κράτος, σε μία προσπάθεια να καταγράψουμε το ποσό που αποδίδεται επί των μεικτών αποδοχών στα κρατικά ταμεία. Σε αυτά δεν έχουμε υπολογίσει για παράδειγμα τα τέλη υπέρ του δήμου και της ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ ή τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η οποίες διαφέρουν σε κάθε λογαριασμό και προκύπτουν με βάση την κατανάλωση.

Σύνολο μικτών και καθαρών αποδοχών

xrimata2

Επομένως εάν υπολογίσουμε ότι οι μικτές αποδοχές του συγκεκριμένου ατόμου ανέρχονται στα 1.012,68 ευρώ μηνιαίως, το σύνολο των ετήσιων μικτών αποδοχών ανέρχεται στα 14.178, ενώ οι καθαρές του αποδοχές στα ανέρχονται στα 11.196 ευρώ ή 799,64 ανά μήνα.

Κρατήσεις στο μισθό

 • ΙΚΑ: 162,03/μηνα
 • Συνολικές κρατήσεις ΙΚΑ ανά έτος: 2.272,20 (162,03 Χ 14)
 • Εργοδότης: Ετήσιες εργοδοτικές εισφορές: 3,552,92 (253,78 Χ 14).
 • Φόρος μισθωτών υπηρεσιών (παρακρατείται από τον εργοδότη): 50,65 ευρώ το μήνα
 • Φόρος μισθωτών υπηρεσιών: 709,10 το έτος

Δεν λαμβάνει επιστροφή φόρου ούτε πληρώνει επιπλέον φόρο

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε θέσει, υπολογίσαμε ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν θα λάβει επιστροφή φόρου. Προϋπόθεση είναι να έχει υπολογιστεί σωστά από τον εργοδότη ο παρακρατούμενος μηνιαίος φόρος και ταυτόχρονα να μην έχει άλλα εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον φόρο.

Ωστόσο υπάρχει ένα κενό που σχετίζεται με το καθεστώς συλλογής αποδείξεων και το αφορολόγητο που θα προκύψει απ' αυτές.

Σημειώνεται ότι το μηνιαίο ποσό των εργοδοτικών εισφορών προσαυξάνει τις μικτές αποδοχές του εργαζόμενου και δείχνει πόσο κοστίζει στον εργοδότη ο κάθε εργαζόμενος μηνιαίως.

Συν τοις άλλοις, εάν ο μισθωτός παρουσίαζε υψηλότερες απολαβές θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ενοικίαση σπιτιού

xrimata5

Εάν τώρα το ίδιο πρόσωπο διαμένει σε διαμέρισμα 70 τετραγωνικών με ενοίκιο 380 ευρώ μηνιαίως, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού εφόσον δεν έχει άλλα εισοδήματα, φορολογείται μόνο για το ενοίκιο που λαμβάνει από το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Πρακτικά λοιπόν λαμβάνει από τον ενοικιαστή 4.560 ετησίως, από τα οποία ο φόρος που προκύπτει για τον ιδιοκτήτη, ανέρχεται στα 675 ευρώ.

xrimata7

Πάγια έξοδα σπιτιού

Εάν εξετάσουμε τα πάγια έξοδα που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ο συγκεκριμένος μισθωτός για το σπίτι το οποίο νοικιάζει, θέτουμε ως βάση την καταβολή κοινοχρήστων 50 ευρώ μηνιαίως.

Τα κοινόχρηστα αφορούν μεταξύ άλλων στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ βάσει των τελευταίων αλλαγών έχουμε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης από 15/10/2016.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται γύρω στο 1 ευρώ το λίτρο, ενώ έχει τη δυνατότητα να αγοράσει 50 λίτρα πετρέλαιο. Ο φόρος σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται στα 0,26 ευρώ ανά λίτρο και συνεπώς θα αποδώσει φόρο στο κράτος ύψους 13 ευρώ από τα 50 ευρώ συνολικά που πληρώνει κάθε μήνα.

Ηλεκτροδότηση

Εάν θεωρήσουμε ότι η μέση κατανάλωση για το συγκεκριμένο διαμέρισμα είναι 35 ευρώ το μήνα και με βάση το συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αξία του ρεύματος είναι 30,98 ευρώ και το ποσό του ΦΠΑ 4,02 ευρώ. Ωστόσο δεν υπολογίζουμε το ποσό που αποδίδεται στο κράτος για ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τέλη σε δήμο και ΕΡΤ, όπως ήδη αναφέραμε στην εισαγωγή του κειμένου. Έτσι, ο συνολικός ετήσιος ΦΠΑ ανέρχεται στα 48,24 ευρώ.

Υδροδότηση

Σε ό,τι αφορά την υδροδότηση, εάν υπολογίσουμε ως μέση κατανάλωση το ποσό των 15 ευρώ το μήνα, ο συγκεκριμένος μισθωτός καλείται να καταβάλλει 13,3 ευρώ για το νερό και 1,7 ευρώ για ΦΠΑ. Επομένως το σύνολο του ΦΠΑ είναι 20,4 ευρώ ανά έτος.

Ασφάλεια αυτοκινήτου

xrimata6

Εάν τώρα ο δικαιούχος συνάψει ετήσιο συμβόλαιο για την πληρωμή της ασφάλειας του αυτοκινήτου του, με συνολική αξία συμβολαίου 292,34 ευρώ, προκύπτει ότι ανά μήνα θα χρειαστεί να πληρώνει 24,36 ευρώ.

Στο ασφάλιστρο συμπεριλαμβάνονται το επικουρικό, το οποίο ανέρχεται στα 0,18 ευρώ το μήνα, φόρος ασφαλίστρου 3,18 ευρώ/μήνα, ενώ δεν υπολογίζεται το δικαίωμα ασφαλίστρου, το οποίο εισπράττει κάθε ασφαλιστική εταιρεία. Διευκρινίζουμε σε αυτό το σημείο ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες εισπράττουν από τους πελάτες τους έξοδα για την έκδοση του ασφαλιστικού συμβολαίου (χαρτί, γραφική ύλη, εκτύπωση) που αντιστοιχούν στο 20%, στο 25% ή και περισσότερο της αξίας των ασφαλίστρων που πληρώνουν.

Σταθερό τηλέφωνο-ίντερνετ

Με λογαριασμό 26 ευρώ το μήνα και τον ΦΠΑ στο 24%, ο χρήστης της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής καλείται να πληρώσει 21 ευρώ για τις υπηρεσίες και 5 ευρώ για ΦΠΑ (στρογγυλοποιημένα).

Κινητή τηλεφωνία

Αντίστοιχα και για την περίπτωση στην οποία ο χρήστης πρέπει να πληρώσει συνολικό λογαριασμό 26 ευρώ για το κινητό του τηλέφωνο, το καθαρό ποσό ανέρχεται στα 21 ευρώ για τις υπηρεσίες και στα 5 ευρώ για τον ΦΠΑ (στρογγυλοποιημένα).

Βενζίνη: 764,6 ευρώ για φόρους - 693,4 η καθαρή αξία του καυσίμου (αναμένεται αύξηση φόρου από 1/1/2017)

xrimata4

Όπως εξηγεί σχετικά η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, αναφορικά με τις επιβαρύνσεις στα καύσιμα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καυσίμων αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2015. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η τιμή ανά λίτρο κατά 20 λεπτά.

Επί της ουσίας εάν θεωρήσουμε ότι η τιμή της βενζίνης είναι σήμερα 1,5 ευρώ το λίτρο, τότε ο ΕΦΚ ανέρχεται στο 1 ευρώ/λίτρο.

Επομένως εάν το συνολικό ποσό που δαπανά το συγκεκριμένο άτομο για καύσιμα είναι 120 ευρώ μικτά κάθε μήνα, το ποσό του ΦΠΑ (24%), ανέρχεται στα 23,22 ευρώ μηνιαίως και η αξία των καυσίμων στα 96,78 ευρώ. Εάν στη συνέχεια υπολογίσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ανέρχεται στα 64,52 ευρώ το μήνα.

Επομένως το καθαρό ποσό που πληρώνει κάποιος για καύσιμα είναι 32,26. Το συνολικό ποσό που δαπανά για βενζίνη ανά έτος είναι 1.440 ευρώ, ο συνολικός ΕΦΚ 774,24 και ο ΦΠΑ 278,64. Επομένως πληρώνει για φόρους 764,6 ευρώ συνολικά, ενώ η αξία της βενζίνης είναι 693,4 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας

Υπολογίζοντας επίσης ότι είναι κάτοχος ενός αυτοκινήτου 1.400 κυβικών, τα τέλη κυκλοφορίας που καλείται -με βάση τις υπάρχουσες ρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν κατά το προσεχές διάστημα- να πληρώσει, είναι 255 ευρώ. Επομένως η μηνιαία επιβάρυνση από τα τέλη ανέρχεται στα 21,25 ευρώ.

Σούπερ μάρκετ

Εάν το ίδιο πρόσωπο έχει συνολικά έξοδα για σούπερ μάρκετ 120 ευρώ το μήνα λόγω των διαφορετικών συντελεστώ ΦΠΑ ανά προϊόν, υπολογίζουμε μεσοσταθμικά τον ΦΠΑ στο 20%. Επομένως το καθαρό ποσό της μηνιαίας δαπάνης για την αγορά προϊόντων ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ στα 20 ευρώ ανέρχεται το ποσό του ΦΠΑ. Τα συνολικά έξοδα για σούπερ μάρκετ το χρόνο είναι 1.440 ευρώ και από αυτά ο ΦΠΑ είναι 240 ευρώ και τα καθαρά χρήματα για την αγορά των προϊόντων 1.200 ευρώ.

Μηνιαία έξοδα διασκέδασης

Στη διασκέδαση του συγκεκριμένου ατόμου έχουμε υπολογίσει ότι θα βγει δύο φορές το μήνα για φαγητό, δαπανώντας συνολικά 50 ευρώ.

Επομένως από τα 50 ευρώ που είναι η συνολική αξία του φαγητού, τα 41,67 ευρώ είναι η καθαρή αξία και τα υπόλοιπα 8,33 ευρώ είναι ο ΦΠΑ.

Πάνω από 5.000 ευρώ μόνο για φόρους και εισφορές δίνει κάθε χρόνο στο κράτος

Εξετάζοντας τέλος το συνολικό ποσό που χρειάζεται να πληρώσει μόνο για φόρους ετησίως ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, το ποσό ανέρχεται στα 5.011,94 ευρώ από τα 14.178 ευρώ που είναι οι μικτές μισθολογικές του απολαβές.

xrimata8

Σημείωση: Όπως αναφέραμε αναμένονται οι ρυθμίσεις για τα νέα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ενώ αυξάνεται και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη από 1 Ιανουαρίου του 2017.

Δείτε όλα τα θέματα του weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

39
σχόλια
 1. avatar dfffφ

  €120 μηνιαίως για super market? Τί τρώει δηλαδή??? Κάθε μέρα φακές? Ακόμη και εργένης να είναι, λίγα είναι τα €120...

 2. avatar καλά….

  καλά αυτό το άρθρο είναι για μπακάλικο... με μπακαλιστικους υπολογισμούς... εντελώς τεφτέρι λέμε...

 3. avatar ελλαδισταν-αρας

  ο πανεξυπνος που εφτιαξε τον καταλογο με τα εξοδα ξεχασε τα εξης
  1. τις δοσεις του κακομαθημενου ελληναρα και των τεκνων του για το i phone 7
  2. το μηνιαιο λογαριασμο για τη συνδρομητικη τηλεοραση....γιατι θελει να βλεπει ματσακια και ντοκιμαντερ τρομαρα του.....
  3. τα εξοδα εβδομαδας για να φτιαχνουν οι κες ελληνιδες τα νυχια και τα μαλλια τους....γιατι η μιζερια θελει και καλο νυχι.....
  4. τα 20-30 ευρω τουλαχιστον που σχεδον καθε μερα δινουν οι ελληναρες στα ντιλιβερυ και τους καφεδες......ελλαδισταν!!!!!
  παριστανουν και τους φτωχους μετα τρομαρα τους....υποκριτες!!!!!

  1. avatar Kosg 2

   Μαλλον κατι δεν καταλαβες κατηγορεις καποια πραγματα απο οτι φαινεται σαν περιττα ομως δεν τα εχει βαλει μεσα στον υπολογισμο αυτος που εγραψε το αρθρο... γιατι τρωγεσαι νε τα ρουχα σου? Το αρθρο αυτο ειναι η κλασσικη αποδειξη-απαντηση στο γιατι ο ελληνας σημερα θα φοροδιαφυγει

 4. avatar Giorgis

  Τι να πει κι αυτός που έχει να συντηρήσει ολόκληρη οικογένεια με παιδιά? Ακόμη κι αν παίρνει τα διπλά από αυτά. Με την παραπάνω λογική θέλει κι ένα εξακοσάρι για ενοίκιο, που σημαίνει ότι μένουν 250 ευρώ το άτομο σε μια τετραμελή οικογένεια ή 8,33 την ημέρα για να φάνε, να ντυθούν, να πληρώσουν λογαριασμούς, γιατρούς, αυτοκίνητα, φροντιστήρια, διασκέδαση κλπ κλπ κλπ. Και το πιο ωραίο είναι ότι θα του πάρει η εφορία και 5.200 φόρο το χρόνο σαν να ήταν βιομήχανος.

 5. avatar ΕΡΜΗΣ1234

  ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ 22 ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΩ 900 ΕΥΡΩ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΟΥ.ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΤΗΝ ΔΕΗ,ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΛΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ,ΟΣΠΡΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΕ ΠΙΤΑ.ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ,ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΜΙΣΘΟ.ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ ΒΡΑΖΟΥΜΕ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ?ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ,ΠΑΣΟΚ ΧΑ ,ΑΠΟΧΗ?

  1. avatar Ούτε καν

   Κλαίνε οι χήρες , κλαίνε και οι παντρεμένες....

  2. avatar niaki34

   Για πες μας ποσο μισθο επαιρνες τοσα χρονια??????Ποσα επιδοματα?????Ποσες ωρες δουλευεις?????????Τι ωρα εισαι σπιτακι σου???????

   Και εκατο ευρω να παιρνεις καλε μου ανθρωπε τουλαχιστον εισαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ οτι και αυτα ακομα θα τα παρεις...μια ντοματα θα τη φας...αλοιμονο απο εμας τους ιδιωτικους...

  3. avatar Giorgis

   Η διαφορά με τον ΙΥ είναι ότι έχεις ήδη 22 χρόνια εισόδημα ενώ αυτός μπορεί να μην τα φτάσει ποτέ καθώς η ανεργία του τη φυλάει στη γωνία. Για να μην αναφέρω πόσο ψυχοφθόρο είναι το καθημερινό του άγχος εξαιτίας αυτού.

 6. avatar SPPS

  Θεωρώ οτι αυτός ο υπολογοσμός θα πρέπει να γίνει χωρίς τον 13 και 14 μισθό, ο οποίος για τους εργοδότες έχει κοπεί προ πολλού. Ούτε το 30% αυτών δεν καταβάλει τα δώρα που πρέπει, για άδεια δεν το συζητώ καν!! Τη ζητάς, και ΑΝ πάρεις 2-3 μέρες νοιώθεις υποχρεωμένος που σου έδωσαν αυτές τις μέρες. Είναι πολύς κόσμος ο οποίος αναγκάζεται να υπομένει τις όποιες συνθήκες γιατί προτιμά να έχει δουλεία απο το να είναι άνεργος!

 7. avatar T KANEL

  ενα υπερβολικο αρθρο,με αυτο το εισοδημα δεν εχεις τετοιες καταναλωσεις οπως γραφει,πχ 380ε για ενοικιο η εξοδα ιχ υπερβολικα,αλλα για εντυπωσεις τα γραφουν,επισης εχει να κανει που ζεις,Αθηνα η επαρχεια.Στην Πατρα πχ 70 τμ 10-15 ετων εχει 250ε πλεον.

 8. avatar ο πάρα πολύ παλιός

  Προφανώς με 800 Ευρώ το μήνα δεν μένεις μόνος σου σε σπίτι 70 τετραγωνικών και δεν έχεις αυτοκίνητο. Επίσης οι καταναλώσεις σου είναι πιο μικρές. Σε κάθε περίπτωση, δεν συντηρείς οικογένεια και την βγάζεις οριακά. Στο παρελθόν λοιπόν, για όσους νομίζουν ότι το παρελθόν ήταν παράδεισος: ο πατέρας μου έβγαζε το 1958 που γεννήθηκα ένα χιλιάρικο το μήνα και ήταν δημόσιος υπάλληλος με πτυχίο πανεπιστημίου. Υπήρχε η γιαγιά και το σπίτι που μας κληροδότησε και την βγάζαμε. Σε όλη μου την παιδική ζωή στο σπίτι μετρούσαμε τα κεράσια που τρώγαμε, τις ελιές, ρούχα μας έστελναν οι ξενητεμένοι συγγενείς και μεταποιούσαμε, ο πατέρας μου δεν έραψε κουστούμι όσα χρόνια τον γνώρισα εγώ κλπ. Και δεν είμασταν οι μόνοι, είμασταν οι πολλοί. Ψυχραιμία εύχομαι σε όσους τα ξέχασαν και σε όσους δεν τα γνώρισαν. Το παρελθόν ήταν έτσι.

  1. avatar Giorgis

   Σωστότατος.

 9. avatar Anef

  Νεκρος να εισαι πιο πολλα εξοδα εχεις, ακου εκει 50 ευρω για διασκεδαση τον μηνα,
  Δηλαδη διακοπες δεν πρεπει να παει αυτος ο ανθρωπος, και γιατι να παει να δουλεψει δηλαδη καποιος οταν εχεις 400 ευρω εγγυημενο εισοδημα 170 ευρω καρτα αλληλεγυης δωρεαν δεη και ασφαλεια, και αλλα ποσα επιδοματα δεν ξερω και εγω. Γιατι να παει να δουλεψει? Ε γιατι?

  1. avatar Anef

   Εσυ που εβαλες αρνητικη ζεις με επιδοματα και στραβοσες η εισαι τις κυβερνησης και δεν θελεις να ενοχλουμε τους τεμπεληδες ψηφοφορους σας?

 10. avatar SAKEL

  120 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ SUPERMARKET ΕΙΝΑΙ 4 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ, ΧΑΡΤΙ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ, ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΧΑΛΑΣΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ.
  ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΤΕΟ, ΛΑΣΤΙΧΑ, ΣΕΡΒΙΣ.
  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΜΕ.
  ΕΞΩ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΦΕ, ΔΙΟΔΙΑ, ΨΩΜΙ, ΛΑΙΚΗ
  ΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑΤΕ.
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ

 11. avatar Ουτε καν

  Δεν ΄ξερω ποιός παίρνει 800 € . Ξεκινώ απο εκεί και αυτοδίκαια καταρρίπτονται όλα τα άλλα επιχειρήματα του άρθρου...

 12. avatar Ellraiser

  Πρωτα απο ολα ο μισθος ειναι εξωπραγματικος με αυτη την ανεργια και εκμεταλευση.
  Υπαρχουν πολλες κρυφες χρεωσεις που δεν σημειωθηκαν μερικες αναφερθηκαν παρακατω.
  Τα νουμερα εξοδων ειναι πολυ φτωχα και αν προσθεσεις και παιδια εκτινασονται.
  Στην καλυτερη κανει συμβολαιο (ας το γαμος) με μια εργαζομενη.
  Ουτε σκεψη για παιδια σε λιγα χρονια θα μεινουν μονο συνταξιουχοι.
  Παλια ο πατερας εργαζοταν η μητερα οικιακα -φροντιδα των παιδιων-και περισσευε για οικονομια (σπιτι για τα παιδια).
  Ακομη εχει η ιστορια σκοπος του σχεδιου που εχει αφαρμοστει με επιτυχια (γι αυτους) σε διαφορες χωρες ειναι εξαλειψη της μεσαιας ταξης και φτωχοποιηση τουλαχιστον το 80% του λαου.
  Ολες οι προτασεις τους -που τις επιβαλουν κιολας με εκβιασμους - ειναι καθολικα εναντιον στην αναπτυξη ενος κρατους με σκοπο την υπερδανειοδοτηση.
  Τι δεν καταλαβαινης?
  Οσο και να χτυπιεστε οι πλουσιοι δεν αγγιζονται.

 13. avatar petmath

  ο ένας μισθός ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ , μην είμαστε υπερβολικοί !!!!!!!!

 14. avatar 32323

  ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΑΛΥΕΙ ΜΑς ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ 784 ΕΥΡΩ (ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ, ΦΑΓΗΤΟ ΦΩς ΝΕΡΟ ΤΗΛ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΛΠ). ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΕΞΗΓΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 15. avatar tboni

  ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΤΑ ``ΕΚΤΑΚΤΑ`` ΟΠΩΣ ΜΙΑ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΙΑ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Η ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ Κ.Τ.Λ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!! ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ 800 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

 16. avatar Stateless

  Το τραγικό είναι ότι πληρώνει ΙΚΑ: 162,03/μηνα (μέσα είναι και ιατρική περίθαλψη και φάρμακα) και όλοι έχουν βγει στα κάγκελα για να κρατήσουν τις συντάξεις των 1200 ευρώ!
  Υ.Γ1 πρέπει να είναι χαλασμένο το κομπιουτεράκι μου γιατί δεν μου βγαίνουν τα νούμερα με τίποτα.
  Υ.Γ2 αυτά τα στοιχεία είναι για 3 εκατομμύρια εργαζόμενους που πληρώνουν τους 3 εκατομμύρια συνταξιούχους, 1:1 δηλαδή!!!!

  1. avatar guillom

   Δεν την εχει κλεμμενη τη συνταξη του ο συνταξιουχος φιλε stateless. Την εχει πληρωμενη 2πλα κ 3πλα τοσα χρονια με αιμα... Δεν φταιει ο συνταξιουχος που περασαν τοσες ανικανες κυβερνησεις κ εφαγαν ενα σκασμο λεφτα απο τα ταμεια...

   1. avatar Stateless

    Τι εισφορές πρέπει να δίνει κάποιος για να παίρνει 1200 ευρώ? Πρέπει να δίνει 600 ευρώ για 35 χρόνια.
    Και με αυτά τα 600 πρέπει να πληρωθεί και ο υπάλληλος του ΙΚΑ!
    €600 εισφορές μόνο για σύνταξη, ο μισθός του θα πρέπει να είναι €3000!
    Δεν έχουν πληρωθεί αυτά τα λεφτά!
    Θα συμφωνήσω όμως ότι είχαμε άχρηστες κυβερνήσεις γιατί χρησιμοποιησαν δάνεια όπως και τις εισφορές των τότε 4 εργατών προς ενός συνταξιούχου για να κάνουν πελατειακή πολιτική. Δηλαδή έδιναν (και δίνουν) δυσανάλογες συντάξεις για να παίρνουν ψήφους.
    Υ.Γ είναι και αυτό μέσα στο \"μαζί τα φάγαμε\"

    1. avatar Giorgis

     Το ΙΚΑ παίρνει 20% επί των μικτών μόνο για τη σύνταξη. Και συνολικά 41%. Και μόνο για τη σύνταξη λοιπόν για να δίνει 600 ευρώ πρέπει να έχει μικτά 3000 ένας εργαζόμενος δηλαδή γύρω στα 1900 καθαρά. Δηλαδή στα 40 χρόνια που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη θα έχει πληρώσει μόνο για σύνταξη 288.000. Αν υποθέσουμε ότι θα ζήσει στην καλύτερη 15 χρόνια αφού συνταξιοδοτηθεί, θα πρέπει να παίρνει 1600 το μήνα μόνο από κύρια σύνταξη, απλώς για να πάρει πίσω τα λεφτά που έδωσε. ΑΤΟΚΑ. Υπάρχει επίσης ένα 7% που πληρώνει αναλογικά δηλαδή με το μικτό του μισθό, που πιθανόν να μην πάρει ποτέ μιας και πηγαίνει στο ταμείο ανεργίας (5,6%), το οποίο δεν θα του δώσει ποτέ το ανάλογο του μισθού του, και κάτι άλλα σε ΟΕΚ που δεν υφίσταται (απορώ που πάνε) και ΟΕΕ που θα πρέπει να είναι χαμηλόμισθος για πάρει κάτι, ασχέτως αν είναι οικονομικά πιο αδύναμος κι από χαμηλόμισθο εξαιτίας ύπαρξης πολυμελούς οικογένειας κι είναι ο μόνος εργαζόμενος. Για ποιόν υπάλληλο του ΙΚΑ μιλάς όμως όταν αναφέρεσαι σε συντάξεις? Ένα σύστημα μηχανογραφικό που βγάζει αυτόματα τα πάντα υπάρχει. Για εκατομμύρια ασφαλισμένους. Πόσα κοστίζει στον κάθε ασφαλισμένο?

     1. avatar Stateless

      Ναι μόνο που αυτός που παίρνει 3000 μεικτά (2200 καθαρά ) γύρω στα 2000 χιλιάρικα θα είναι η σύνταξη του κσι όλο αυτό τον καιρό ατή 35ετια παίρναμε σύνταξη που κανείς δεν δίνει εισφορές τα πρώτα 10 με 15 χρόνια όσα στα τελευταία. Δεν βγαίνουν τα κουκιά!
      Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν 100 ευρώ εφάπαξ κάθε μήνα και στο τέλος παίρνουν 50000-150000 εφάπαξ! Οι ίδιοι τα λένε! Και δω δεν βγαίνουν τα κουκιά!
      Άποψη μου η σύνταξη πρέπει να είναι για όλους η ίδια 800 με 1000 ευρώ!
      Από έναν γιατρό και βουλευτή μέχρι έναν καθαριστή. Όπως είναι και η εφορία που κάποιος δίνει πολλά και κάποιος λίγα αλλά έχουν την ίδια παιδεία υγεία δρόμους κλπ κλπ!
      Μην αρχίσουμε πάλι τα εγωιστικα \"εγώ πλήρωσα παραπάνω\" άρα θέλω παραπάνω! Αυτά στον ιδιώτη και όχι στο κράτος!

     2. avatar Giorgis

      Αυτά που υποστηρίζεις κατέστρεψαν το σύστημα. Οι φόροι πρέπει να αναδιανέμονται, όχι οι εισφορές. Άσε που οι μισές σχεδόν εισφορές αναδιανέμονται λόγω του ότι πάνε σε ΟΑΕΔ ΟΕΚ κλπ. Ας μείνει και κάτι που θα παίρνει με την αξία του κάποιος. Οι ισοπεδωτικές λογικές λειτουργούν πάντα καταστροφικά για όλους.

     3. avatar Stateless

      Αυτά που λέω φίλε Γιώργη υπάρχουν στο εξωτερικό! Όλες οι εισφορές πάνε στην εφορία και η εφορία τα δίνει εκεί που πρέπει όπως και τη σύνταξη ! Εγώ πλήρωσα πέρυσι £13500 σε φόρους. Αλλά έχω τα ίδια (υγεία παιδεία κ.α.) με τον γείτονα μου που πληρώνει £1000 το χρόνο. Θα έχουμε και την ίδια σύνταξη ενώ πληρώνω 4πλασια για σύνταξη.
      Μη σου πω ότι αυτοί που πληρώνουν λίγα παίρνουν περισσότερα ενώ αυτοί που πληρώνουν πολλά παίρνουν λιγότερα.
      Αυτό το λένε \"πρόνοια\"! Γι αυτό το λόγο οι βόρειες χώρες είναι καλύτερες από τις νότιες!
      Υ.Γ η εφορία κάθε τέλος της φορολογικής χρονιάς σου στέλνει χαρτί με το που πάνε ακριβώς οι εισφορές σου. Δηλαδή ξέρεις ακριβώς πόσα πάνε στην άμυνα παιδεία υγεία σύνταξη και πολλά άλλα (γύρω στα 20)!

     4. avatar Giorgis

      Εγώ όμως φίλε μου που πλήρωσα 21.000 € σε φόρους και εισφορές (μαζί με τις εργοδοτικές), όντας μισθωτός, να μην απαιτώ κάτι καλύτερο; Εσένα σου αφήνει το σύστημα αρκετά περισσότερα ώστε να κάνεις ένα ιδιωτικό συμβόλαιο και να πάρεις από εκεί μια επιπλέον σύνταξη. Δεν θα είχα αντίρρηση αν με άφηνε κι εμένα.

     5. avatar l ne

      Ποιος σου ειπε οτι οι δημοσιοι υπαλληλοι πληρωνουν 100 ευρω το μηνα εφαπαξ??????? Και μετα περνουν 50 κ 100 χιλιαδες??????? Εφαπαξ???? Οι εισφορες των δυ σε πληροφορω ξεπερνουν αυτες των ιδιωτικων υπαλληλων.
      Τι ειναι αυτα που λες??????????? Δεν ισχυει κατι τετοιο, μη διαδιδουμε ψευδη ελλειψη επιχειρηματων..... Ψαξτο λιγο καλυτερα...
      Και ειναι εγωιστικο καποιος που πληρωσε παραπανω να περνει παραπανω????? Καλα σου εγραψε καποιος σε αλλο σχολιο, πως οπως στις ιδιωτικες ασφαλειες αν εχεις, δινεις περισσοτερα και μετα λαμβανεις περισσοτερα.. Αυτο ειναι δικαιο, οχι εγωιστικο

    2. avatar guillom

     Μα τοσα δινει ενας υπαλληλος. 600 ευρω το μηνα. Και σκεψου επι ποσα χρονια! Σιγουρα οχι για 15 στην καλυτερη που θα περνει συνταξη... Αμα τα εδινε σε ιδιωτη, τα γεραματα του θα ηταν πραγματικα χρυσα.
     Καλα, εσυ ποσα δινεις δηλαδη για ασφαλιση? Γιατι και στον οαεε 480- 500 το μηνα παει...

 17. avatar Έλλην Χριστιανός Ορθόδοξος

  Οι νεοέλληνες, έφυγαν από τον δρόμο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τώρα πελαγώσανε

  1. avatar Greytemples

   Δυστυχως, ακομα δεν εχουν φυγει... Ελπιζω οτι καποια μερα θα γινει αυτο που λες.. οτι οι ελληνες επιτελους θα συνειδητοποιησουν οτι ο εβραιοφερτος φαντασιακος τους φιλος δεν υπαρχει, οτι θα σταματησουν να ακουνε ο,τι μπαρουφα τους πουλαει το παπαδαριο για να τους ελεγεχει και να τους τα παιρνει.. οτι θα ξυπνησουν επιτελους και θα δεσμευσουν την περιουσια που εχει μαζεψει το παπαδαριο τοσα χρονια.. οτι θα σταματησουν να λατρευουν βαμμενες σανιδες, πτωματα και κουφαρια... και οτι θα σταματησουν να υπαρχουν ατομα σαν και σενα που νομιζουν οτι η βοθδροξια και η πιστη σε ενα ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ φαντασιακο φιλο ειναι ο σωστος δρομος. Α και κατι ακομα... Το αρθρο αφορα οικονομια.. τι σχεση εχει η βοθδοδοξια σου με την οικονομια? (αλλα οι παπαδες που γουσταρεις, ΕΧΟΥΝ σχεση με την \"κονομα\").

 18. avatar Loigor

  Ωραίο άρθρο αν και πολυ επιεικές. Η πραγματικότητα ειναι πολυ χειροτρρη

 19. avatar Kriton_5

  Όλοι στην Βουλγαρία...Όλοι,άς κάτσουν μόνοι τους εδώ...αρκετά

 20. avatar SCULLY

  ΑΦΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΖΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ,ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΥΡΩΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ ΕΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΙ ΖΟΥΜΕ ΩΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΚΤΟΙ!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει