Ένας νέο είδος κρουαζιέρας έχει κάνει δυναμική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται τις «κρουαζιέρες αποστολής», τη νέα τουριστική τάση, που δίνει τη δυνατότητα εξερεύνησης απομονωμένων και λιγότερο επισκέψιμών ή δυσπρόσιτων προορισμών.

Αυτή είναι και η μεγάλη τους διαφορά με τις συμβατικές κρουαζιέρες. Και αυτή η διαφορά αφορά όχι μόνο τον προορισμό, αλλά το σύνολο του ταξιδιού, τον τύπο του πλοίου, το πρόγραμμα και τον αριθμό των επιβατών, ο οποίος είναι σαφώς πολύ πιο περιορισμένος. Τα μικρότερα πλοία έχουν μια ευελιξία στο δρομολόγιο, πράγμα που σημαίνει πως ο καπετάνιος μπορεί να επιβραδύνει ή να επιταχύνει, ανάλογα με τη διάθεση, ώστε οι επιβάτες να απολαύσουν το μέρος ή να παρατηρήσουν την άγρια ζωή.

Όσοι έχουν συμμετάσχει σε μια «κρουαζιέρα αποστολής» επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για μια μοναδική και αξεπέραστη εμπειρία, που δεν μπορεί να συγκριθεί με μια συμβατική κρουαζιέρα. Τα πλεονεκτήματα συνοψίζονται σε ένα δημοσίευμα του insider.com.

Όσο λιγότεροι, τόσο καλύτερο

Σε αντίθεση με τις συμβατικές κρουαζιέρες, στις οποίες φιλοξενούνται χιλιάδες άτομα, οι κρουαζιέρες αποστολής είναι πολύ μικρότερες. Οι επιβάτες δεν ξεπερνούν τα 200 άτομα, επομένως το κλίμα και η επαφή μεταξύ των επιβατών είναι πολύ πιο στενή, κάτι που συνεπάγεται πιο φιλικές και διασκεδαστικές σχέσεις.  

Η δύναμη της ευελιξίας

Τα τεράστια, πολυτελή πλοία της κρουαζιέρας έχουν πολλούς περιορισμούς σχετικά με τους τόπους ελλιμενισμού. Επομένως περιορίζονται σε μεγάλα λιμάνια και δεν μπορούν να προσεγγίσουν πιο εξωτικά, μακρινά μέρη, πράγμα που μπορούν να κάνουν τα μικρότερα πλοία των κρουαζιέρων αποστολής.

Ακόμη και εάν το μεγάλο κρουαζιερόπλοια κατάφερναν να προσεγγίσουν ένα τέτοιο μέρος, η αποβίβαση χιλιάδων ανθρώπων είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση. Όταν όμως ο αριθμός των επιβατών είναι κάτω από 200, τότε όλα γίνονται πιο εύκολα. Μάλιστα σε τα πλοία των κρουαζιέρων αποστολής διαθέτουν μικρά σκάφη που δίνουν τη δυνατότητα στους επιβάτες να προσεγγίσουν τα εντυπωσιακά μέρη, είτε για να τα θαυμάσουν από πολύ κοντά το περιβάλλον (γεωλογικούς σχηματισμούς, παγόβουνα, χλωρίδα και πανίδα) είτε για να αποβιβαστούν και να περιηγηθούν σε αυτά.

Όσο το δυνατόν περισσότερα

Το πρόγραμμα μιας κρουαζιέρας αποστολής διαφέρει μεταξύ των εταιρειών και ασφαλώς μεταξύ των διαδρομών. Ωστόσο μια κοινή αρχή είναι πως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μάθουν και να δουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον τόπο τον οποίο θα επισκεφτούν. Για το πρώτο καλούνται να μιλήσουν στους επιβάτες ειδικοί, όπως γεωλόγοι, ιστορικοί, φυσιοδίφες, συγγραφείς κ.α.. Για το δεύτερο αναφερθήκαμε στις προηγούμενες ενότητες: Όσο πιο κοντά, τόσο πιο καλά.

Δραστηριότητες για κάθε τύπο

Οι κρουαζιέρες αποστολής προσφέρουν επίσης δραστηριότητες στη φύση, όπως καγιάκ, ποδηλασία, πεζοπορία, καταδύσεις και ερευνητικές περιηγήσεις. Βέβαια υπάρχουν και πιο χαλαρές «αποστολές», που προσφέρουν ευχάριστους περιπάτους, διαλογισμό κ.α.

Το κόστος

Οι τιμές των κρουαζιέρων αποστολής ποικίλλουν ανάλογα με την εταιρεία και την «αποστολή». Όσο πιο δυσπρόσιτο είναι ένα μέρος τόσο περισσότερος χρόνος και καύσιμα απαιτούνται για να φτάσεις σε αυτό. Για παράδειγμα τα ταξίδια στην Ανταρκτική και την Αρκτική τείνουν να είναι πιο ακριβά από τα ταξίδια στην Καραϊβική ή τη Μεσόγειο. Μια εξαήμερη κρουαζιέρα αποστολής στην Αλάσκα μπορεί να κοστίσει περίπου 3.960 $, σχεδόν 100 δολάρια περισσότερο από το ατομικό εισιτήριο για μια μίνι σουίτα σε μια επταήμερη κρουαζιέρα με το Alaskan Princess, χωρίς εκδρομές.

Στις κρουαζιέρες αποστολής τα χρήματά σας δαπανώνται διαφορετικά. Στις πολυτελείς κρουαζιέρες, τα χρήματα καταβάλλονται για πλούσια γεύματα, όμορφα δωμάτια και άλλες υπηρεσίες άνεσης. Οι κρουαζιέρες αποστολής δεν είναι εγγενώς καλύτερες από τις πολυτελείς κρουαζιέρες. Εξαρτάται μόνο από τις προσωπικές προτιμήσεις και ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθούν αυτές είναι μια δοκιμή.