Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα στον κόσμο. Ο Πύργος του Άιφελ, σημείο αναφοράς για την πόλη του Παρισιού αλλά και ολόκληρη τη Γαλλία, δημιουργήθηκε για να αποτελέσει το επίκεντρο της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1889, ενώ προοριζόταν και για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης, αναδεικνύοντας τη σύγχρονη μηχανική ικανότητα της Γαλλίας στην παγκόσμια σκηνή.

Αποστολή εξετελέσθη, λοιπόν. Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε από το γραφείο πολιτικών μηχανικών του Gustave Eiffel, στον οποίο οφείλει και την ονομασία του, μέσα σε δύο χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες, χρησιμοποιώντας 7.500 τόνους σιδήρου.

Το τελικό αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του Eiffel και της ομάδας του κυριαρχεί στον ορίζοντα της Πόλης του Φωτός, ενώ η χαρακτηριστική σιλουέτα του έχει αντιγραφεί σε διάφορα σημεία του κόσμου, από την Κίνα και το Λας Βέγκας μέχρι και την Ελλάδα, στην περιοχή των Φιλιατρών.

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του το 1889 υπολογίζεται ότι έχει υποδεχθεί πάνω από 300 εκατομμύρια επισκέπτες και εξακολουθεί να καλωσορίζει ετησίως επτά εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, παρά τον απίστευτο αριθμό ανθρώπων που τον έχουν επισκεφτεί, υπάρχουν ακόμη μυστικά γι’ αυτόν που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Υπάρχει ένα μυστικό διαμέρισμα στην κορυφή

Στα σχέδιά του ο Gustave Eiffel συμπεριέλαβε έξυπνα και ένα ιδιωτικό διαμέρισμα στην κορυφή του Πύργου, στο οποίο φιλοξενούσε διάσημους επισκέπτες όπως ο Thomas Edison. Σήμερα, το διαμέρισμα αυτό είναι ανοιχτό για το κοινό.

Δημιουργήθηκε με σκοπό να κατεδαφιστεί μετά από 20 χρόνια

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως σκοπός της δημιουργίας του ήταν η ανάδειξη της μηχανικής ικανότητας της Γαλλίας κατά την διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης, γι αυτό και στο σχέδιο της κατασκευής του υπήρχε και το πλάνο της κατεδάφισής του μετά από 20 χρόνια.

Ο Eiffel, ωστόσο, είχε τοποθετήσει στον πύργο εντέχνως μία κεραία ραδιοφώνου και έναν ασύρματο πομπό τηλεγράφου και έτσι η τότε κυβέρνηση αποφάσισε ότι ήταν πολύ χρήσιμος για να κατεδαφιστεί.

Ο Χίτλερ είχε διατάξει την καταστροφή του

Όταν η Γερμανοί κατέλαβαν τη Γαλλία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χίτλερ διέταξε να κατεδαφιστεί ο Πύργος του Άιφελ, κάτι που ποτέ δεν συνέβη.

Οι Γάλλοι μαχητές της αντίστασης πήραν, κατά κάποιον τρόπο, την εκδίκησή τους, κόβοντας τα καλώδια του ανελκυστήρα του πύργου, εξαναγκάζοντας έτσι τους Ναζί να ανέβουν στην κορυφή του με τις σκάλες προκειμένου να ανυψώσουν τη σημαία τους.

Κάτω από τον Πύργο βρίσκεται μια στρατιωτική αποθήκη

Κάτω από το νότιο πυλώνα του πύργου βρίσκεται μια μυστική στρατιωτική αποθήκη, που συνδέεται μέσω μιας μεγάλης σήραγγας με την κοντινή Στρατιωτική Σχολή. Το καταφύγιο, πλέον, έχει μετατραπεί σε ένα μικρό μουσείο όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις.

Στον Πύργο λειτουργεί ταχυδρομείο

Στον πρώτο όροφο του Πύργου, δίπλα στο κατάστημα με τα είδη δώρων, λειτουργεί ένα μικρό ταχυδρομείο. Από τις πιο καλτ εμπειρίες να αγοράσει κανείς μια καρτ ποστάλ από εκεί και να την στείλει απευθείας στο αγαπημένο του πρόσωπο με την χαρακτηριστική ταχυδρομική σφραγίδα.