Ετοιμάζεστε για ταξίδι στο εξωτερικό; Και μάλιστα σε χώρα με νόμισμα διαφορετικό από αυτό του ευρώ; Διαβάστε παρακάτω έξυπνες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να αποφύγετε τις «παγίδες» που κρύβει η αλλαγή συναλλάγματος και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

1. Ενημερωθείτε για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Για να δείτε τι σας συμφέρει περισσότερο -να κάνετε τη μετατροπή συναλλάγματος στην Ελλάδα ή την χώρα που επισκέπτεστε- τσεκάρετε ποιες είναι οι ισοτιμίες αναφορικά με το ευρώ στον προορισμό της επιλογής σας. Αν η τάση είναι πτωτική, τότε σίγουρα σας συμφέρει να αλλάξετε το συνάλλαγμα μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.

FOREX ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

2. Πριν την αναχώρησή σας θα πρέπει να έχετε πάνω σας ένα συμβολικό ποσό για τα απαραίτητα που μπορεί να προκύψουν με το που φτάσετε στον προορισμό σας. Είναι σημαντικό να τα έχετε πάνω σας γιατί μπορεί να μην βρείτε άμεσα και εύκολα ανοιχτό ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

3. Κάντε την ανταλλαγή συναλλάγματος στην Τράπεζα Ελλάδος. Μπορεί ανταλλακτήρια συναλλάγματος να βρίσκονται στο Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» (παίρνουμε ως βάση την Αθήνα) και κάποια ξενοδοχεία, ωστόσο το ποσοστό προμήθειας σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρκετά υψηλότερο και ως εκ τούτου ασύμφορο για την τσέπη σας.

4. Αποφύγετε ανταλλακτήρια στο αεροδρόμιο ή το τουριστικό κέντρο. Οι καλύτερες ισοτιμίες και το χαμηλότερο κόστος προμηθειών επιτυγχάνεται σε ανταλλακτήρια εκτός των συγκεκριμένων περιοχών του προορισμού της επιλογής σας. Μάλιστα, στα συγκεκριμένα έχετε και περισσότερα περιθώρια διαπραγμάτευσης σχετικά με τις ισοτιμίες.

5. Υπολογίστε χονδρικά τα χρήματα που θα χρειαστείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα χάσετε λιγότερα χρήματα κατά την επιστροφή και τη διαδικασία μετατροπής του μη χρησιμοποιημένου συναλλάγματος σε ευρώ.

6. Εάν επιθυμείτε να κάνετε το συνάλλαγμά σας εντός του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, μπορείτε να απευθυνθείτε στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος Eurochange, τον μεγαλύτερο μη-τραπεζικό οργανισμό, με άδεια της Τράπεζας Ελλάδος, για την παροχή υπηρεσιών Συναλλάγματος στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει ανταλλακτήρια συναλλάγματος και στο κέντρο της Αθήνας και προσφέρει την δυνατότητα επαναγοράς του συναλλάγματος που δεν χρησιμοποιήσατε στην ίδια ισοτιμία που αγοράσατε (buy back service) και χωρίς προμήθεια ώστε να μην έχετε καμία επιβάρυνση για το ξένο νόμισμα που σας περίσσεψε.