Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα απαγορεύοντας τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία, μετά τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα.

Ήδη Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο και τελευταία και η Γερμανία ανακοίνωσαν πως διέκοψαν ή θα διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Bild, ανάλογη απόφαση αναμένεται να λάβει συνολικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίζοντας διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με τη Βρετανία έως τα μεσάνυχτα.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Γερμανία θα περιορίσει τις «δυνατότητες σύνδεσης» με την Βρετανία και την Νότια Αφρική, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Σαφείς κανόνες για το θέμα αυτό είναι αντικείμενο επεξεργασίας και η Γερμανία βρίσκεται «σε επαφή για το ζήτημα αυτό με τους ευρωπαίους εταίρους της», διευκρινίζει σε ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε μέσω του Twitter ότι έχει δοθεί εντολή για άμεση ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα για τα άτομα που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα διακόψουν από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τις δύο αυτές χώρες.

Οι θαλάσσιες συνδέσεις και οι χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιοριστούν επίσης σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας. Μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά.

Διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της αντίδρασης των χωρών μελών, κυρίως ανάμεσα στην Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα, εξ ου και η αύξηση της ανησυχίας στην Ευρώπη καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας βρίσκεται σε έξαρση.

Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα ήδη ανακοινώθηκε μεγαλύτερη καραντίνα για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Βρετανία. Από αύριο στις 6 το πρωί αντί για 3ήμερη, που ισχύει έως σήμερα, θα γίνει 7ήμερη.