Για περίπου 600 επιβάτες κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας Royal Caribbean International, οι διακοπές τους στην Καραϊβική δεν ήταν τόσο ειδυλλιακές όσο περίμεναν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του National Geographic, περίπου το ένα πέμπτο των 3.050 ταξιδιωτών του «Explorer of the Seas», το οποίο ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου από το New Jersey για μια δεκαήμερη κρουαζιέρα, χτυπήθηκαν από μια γαστρεντερική νόσο. Λόγω της επιδημίας, το πλοίο θα μειώσει την κρουαζιέρα κατά δύο ημέρες και θα επιστρέψει στο New Jersey νωρίτερα.

Τα γαστρεντερικά κρούσματα είναι σχετικά συχνά στα κρουαζιερόπλοια. Σύμφωνα με στοιχεία από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπήρχαν 14 γαστρεντερικές επιδημίες σε κρουαζιερόπλοια το 2010 και το 2011, 16 το 2012 και 9 το 2013.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι άνθρωποι σήμερα είναι επαρκώς ενημερωμένοι για παρόμοια θέματα από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ τα κρούσματα είναι πιο συχνά στις κρουαζιέρες, λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων, που βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε περιορισμένο χώρο και άρα οι λοιμώξεις είναι εύκολο να εξαπλωθούν.

Στην περίπτωση της επιδημίας στο κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean, το CDC ελέγχει τα δείγματα που ελήφθησαν από τους αρρώστους, αλλά μέχρι στιγμής η αιτία της επιδημίας είναι άγνωστη.


Ο ιός Norovirus είναι ο πιθανός ένοχος

Τα συμπτώματα φαίνεται να δείχνουν ως πιθανό ένοχο τον ιό norovirus, μια ιδιαίτερα μεταδοτική πάθηση που είχε την ευθύνη για κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κρουαζιερόπλοια στο παρελθόν. Ο ιός Norovirus είναι η πιο κοινή αιτία γαστρεντερίτιδας στις ΗΠΑ, με περίπου 19 με 21 εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως και περισσότερες από 56 νοσηλείες.

Μόλις ένα μολυσμένο άτομο επιβιβάζεται σε ένα πλοίο, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, κυρίως μέσω της επαφής με το χέρι στις κυλιόμενες σκάλες, τις πόρτες του μπάνιου και κυρίως το φαγητό στον μπουφέ.

Οι μερίδες των τροφίμων σε ένα κρουαζιερόπλοιο με εκατοντάδες επιβάτες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, δεδομένου ότι μόλις ο ιός εισέρχεται στο φαγητό μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα. Τα τρόφιμα μπορούν εύκολα να μολυνθούν από τον ιό, όταν μείνουν εκτεθειμένα για πολλές ώρες, όπως συμβαίνει σε φαγητό του μπουφέ.

Το CDC ανέφερε στην ιστοσελίδα του ότι η Royal Caribbean έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού και της απολύμανσης του πλοίου και της ενημέρωσης των επιβατών.

Η καλή υγιεινή είναι το κλειδί

Η καλύτερη άμυνα κατά των γαστρεντερικών παθήσεων είναι να πλένετε και να απολυμαίνετε τα χέρια σας συνεχώς, να αποφεύγετε την επαφή με οτιδήποτε μπορεί να το έχει ακουμπήσει άλλος, ειδικά τις πόρτες του μπάνιου και τα κάγκελα του πλοίου.

Όσον αφορά στην κατανάλωση τροφίμων προτείνεται να αποφεύγονται τα γεύματα του μπουφέ, εκτός αν είστε ο πρώτος που θα φάει από το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Μην τρώτε χλιαρό ή κρύο φαγητό, μόνο το ζεστό.

Τέλος, χρησιμοποιήστε πλαστικά ποτήρια στο δωμάτιο σας, πιείτε άφθονο νερό και κοιμηθείτε αρκετά.