Έφτασε η στιγμή που οι λάτρεις των gadget θα μπορούν να διαβάσουν το ηλεκτρονικό τους βιβλίο, να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια και να παρακολουθήσουν βίντεο και ταινίες, εν ώρα πτήσης!

Ήδη η εταιρεία JetBlue έχει επιτρέψει τη χρήση φορητών συσκευών στα αεροσκάφη της. Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει διαπιστώσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών σε όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Λόγω των διαφορών μεταξύ των στόλων και των επιχειρήσεων, η εφαρμογή θα ποικίλει μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, αλλά η FAA περιμένει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πολλές εταιρείες θα επιτρέπουν στους επιβάτες τους να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις συσκευές τους μέσα στο αεροσκάφος. Η FAA στήριξε την απόφασή της μετά τη συμβολή μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστές αεροπορίας, υπεύθυνοι από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και επιβάτες, πιλότοι και αεροσυνοδοί.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι επιβάτες θα είναι τελικά σε θέση να διαβάζουν e -books, να παίζουν παιχνίδια και να παρακολουθούν βίντεο στις συσκευές τους σε όλες τις φάσεις της πτήσης, με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Οι ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να τοποθετούνται στην θήκη μπροστά από το κάθισμα τους κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

Τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να είναι σε λειτουργία πτήσης, δηλαδή να μην εμφανίζονται οι μπάρες σήματος, αφού δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για κλήση. Εάν ο αερομεταφορέας προσφέρει υπηρεσία Wi-Fi κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την υπηρεσία. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν μικρής εμβέλειας αξεσουάρ Bluetooth, όπως τα ασύρματα πληκτρολόγια . Η Επιτροπή θέσπισης κανόνων Αεροπορίας (ARC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα εμπορικά αεροσκάφη μπορούν να ανεχθούν τα σήματα παρεμβολής, που προέρχονται από τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Παρόλα αυτά οι επιβάτες πρέπει να ακολουθούν κάποιους κανόνες:

1. Κάντε την ασφάλεια πρώτη προτεραιότητα σας.

2. Οι αλλαγές, όσον αφορά στις φορητές ηλεκτρικές συσκευές, δεν θα εφαρμοστούν αμέσως και θα διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Πριν το ταξίδι σας επικοινωνήστε με την αεροπορική σας για να δείτε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συσκευές σας.

3. Η τρέχουσα πολιτική παραμένει σε ισχύ έως ότου η αεροπορική εταιρεία ολοκληρώσει την αξιολόγηση ασφάλειας, πάρει έγκριση από την FAA και αλλάξει την πολιτική της.

4. Τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φωνητικές κλήσεις.

5. Οι συσκευές πρέπει να χρησιμοποιούνται στη λειτουργία πτήσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεση WiFi στη συσκευή σας αν το αεροπλάνο έχει εγκατεστημένο σύστημα WiFi και η αεροπορική εταιρεία επιτρέπει τη χρήση του. Μπορείτε επίσης να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε μικρής εμβέλειας αξεσουάρ Bluetooth, όπως τα ασύρματα πληκτρολόγια.

6. Τοποθετήστε τις συσκευές σας κάτω από τα καθίσματα ή στις ειδικές θήκες κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

7. Κατά την ενημέρωση ασφαλείας ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες του πληρώματος.

8.
Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να τοποθετήσετε ασφαλώς τις συσκευές σας σύμφωνα με τις οδηγίες του πληρώματος κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

9.
Σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλής ορατότητας, περίπου το ένα τοις εκατό των πτήσεων, ορισμένα συστήματα προσγείωσης δεν μπορεί να αποδεχθούν τη λειτουργία φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

10. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του πληρώματος και απενεργοποιήστε τη συσκευή σας, αν ζητηθεί.