Τι κι αν είναι χτισμένο στις πλαγιές του Μύτικα, της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου. Αποτελώντας τον απόλυτο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, το Λιτόχωρο βρίσκεται παράλληλα σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα.

Η γραφική κωμόπολη είναι χτισμένη στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα κι αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλων των εποχών. Στα ανατολικά του βρίσκεται η Πλάκα, με τη φημισμένη παραλία της να είναι γεμάτη ξενοδοχεία, εστιατόρια, κάμπινγκ και καφέ και να προσελκύει πλήθος τουριστών από τις περιοχές της Πιερίας, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης.

Σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής αλλά και κάποια νεοκλασικά, λιθόστρωτα σοκάκια, πέτρινες κρήνες και φυσικά η επιβλητική σκιά του Ολύμπου συνθέτουν το εκθαμβωτικό ψηφιδωτό της περιοχής. Στο πάρκο Κατούνια, στην είσοδο της πόλης, βρίσκεται το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την πλούσια ναυτική παράδοση του τόπου.

Το Λιτόχωρο είναι βέβαια από τις συνηθέστερες αφετηρίες για εκδρομές στον Όλυμπο και είναι συνυφασμένο με τις εξερευνήσεις του βουνού των Θεών. Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου είναι ο πρώτης της Ελλάδας, από το 1938, ενώ το βουνό έχει χαρακτηριστεί από την Unesco διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, μέσα από μία εντυπωσιακή διαδρομή με αφετηρία τους Μύλους.

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί ο επισκέπτης να ασχοληθεί, προφανώς κυριαρχούν πεζοπορία και ορειβασία, διοργανώνονται όμως επίσης αναρρίχηση, ποδηλασία βουνού και κάνιονινγκ. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, μια βουτιά στη θάλασσα, με φόντο τον Όλυμπο, είναι η τελευταία και συναρπαστική πινελιά μιας απολαυστικής εκδρομής.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ