Η Θεσσαλία φημίζεται για τα αμέτρητα χωριά που «φωλιάζουν» στις πλαγιές των καταπράσινων ορεινών της όγκων. Από την Πίνδο και τον Κίσσαβο, μέχρι το βουνό των Κενταύρων, το δημοφιλές Πήλιο, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει προορισμούς πραγματικά διαμαντάκια.

Με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ανόθευτη αυθεντικότητα και γραφικές εικόνες που μένουν για πάντα στη μνήμη, οι προορισμοί που ακολουθούν πρέπει να συμπεριληφθούν στην ταξιδιωτική ατζέντα των λάτρεων της φύσης και όχι μόνο.

Μηλιές, Πήλιο

Αν ένα χωριό του Πηλίου αποτελεί πραγματική έκπληξη, αυτό δεν είναι άλλο από τις Μηλιές. Έχοντας συνδέσει το όνομά τους με το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, τον περίφημο Μουτζούρη, πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Σε υψόμετρο 400 μέτρων και σε απόσταση μόλις 30 χλμ. ανατολικά του Βόλου, οι Μουριές συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ομορφότερα χωριά στο βουνό των Κενταύρων, ένα από τα ιστορικά χωριά της περιοχής που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση του ’21.

Σημείο αναφοράς για το χωριό η κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, κάτω από τα οποία στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οποία φημίζεται για την εξαιρετική ακουστική της, η οποία οφείλεται τόσο στα 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή του ναού, που χρησιμοποιήθηκαν για να ελαφρύνει το βάρος της, όσο και η ύπαρξη πέντε πηγαδιών στο δάπεδο του ναού. Στο παλιό Δημαρχείο του χωριού σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ στο ναό του Αγίου Νικολάου βρίσκονται οι τάφοι των Γαζή, Φιλιππίδη και Κωνσταντά.

Καστανιά, Τρίκαλα

Χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά της Πίνδου, σε απόσταση 34 χλμ. από τα Τρίκαλα, ανάμεσα σε εκτάσεις από έλατα, μαύρη πεύκη, βελανιδιές, οξιές και φυσικά καστανιές -από τον καστανεώνα της περιοχής που κάποτε ξεπερνούσε τα 3.000 στρέμματα πήρε και την ονομασία του- το χωριό ξεχωρίζει για τις βρύσες, τα ποταμάκια και τα ψηλά πλατάνια που «σκεπάζουν» τις πλακόστρωτες πλατείες του.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατά του το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σιαμάδων, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, τα μοναδικά κτίσματα που σώθηκαν από τους Γερμανούς, όταν πυρπολήθηκε όλο το χωριό στις 26 Οκτωβρίου 1943.

Όσον αφορά στο φυσικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή, αυτό μαγεύει τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, με το δάσος του βουνού Κυνηγός, γνωστό και ως Όμορφη ράχη, να αποτελεί σημείο αναφοράς της.

Μεταξοχώρι, Λάρισα

Σε υψόμετρο 300 μέτρων, σε απόσταση περίπου μισής ώρας οδικώς από τη Λάρισα, το Μεταξοχώρι αποτελεί την ήρεμη δύναμη του Κισσάβου, αγαπημένη επιλογή εκείνων που αγαπούν ιδιαιτέρως την ηρεμία που τους προσφέρει η φύση.

Διατηρητέα αρχοντόσπιτα που μαρτυρούν τα μεγαλεία που έζησε το χωριό κατά την εποχή της ακμής του χάρη στην εκτροφή μεταξοσκώληκα, και λιθόστρωτα σοκάκια, εικόνες χαλάρωσης στην πλατεία με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, ανανεωτικές πεζοπορίες και βόλτες στη φύση, γνωριμία με τοπικές γεύσεις και ανόθευτη σπιτική φιλοξενία στα όσα διακρίνουν όσοι επισκέπτονται ξανά και ξανά το Μεταξοχώρι.