Σε ένα από τα ψηλότερα σημεία στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα, συναντάται ένα από τα πιο ακριτικά, ορεινά χωριά της Ελλάδας.

Η Σαμαρίνα, το ονομαστό βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου, βρίσκεται κοντά στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο, χτισμένη σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. Θεωρείται, μάλιστα, το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των Βαλκανίων.

«Πνιγμένη» από δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου, λόγω του υψόμετρού της κάθε χειμώνα «στολίζεται» από τις λευκές νιφάδες του χιονιού, το οποίο παραμένει στο χωριό σχεδόν μέχρι το Μάιο.

Οι φυσικές ομορφιές γύρω από το χωριό, τα άφθονα κρύα νερά και το ιδανικό κλίμα για καλοζωία και υγεία, της έδωσαν το προσωνύμιο «Ωραία Σαμαρίνα».

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς προσεγγίζοντας το χωριό μένει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη, καθώς το μεγάλο κεφαλοχώρι του νομού Γρεβενών συναντάται στους πρόποδες του δεύτερου μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, με τις χιονισμένες πλαγιές του να προσθέτουν επιπλέον επιβλητικότητα και γοητεία στο ήδη πολύ όμορφο τοπίο.