Αν φέρει κανείς στο νου του διάφορους ορεινούς όγκους της χώρας θα διαπιστώσει ότι με το όνομα Καστανιά υπάρχουν πολλά, όμορφα και γραφικά χωριά.

Ένα από αυτά συναντάται στο νομό Τρικάλων, σε υψόμετρο 850 μέτρων, σε απόσταση 34 χλμ. από την Καλαμπάκα και 56 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού.

Χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά της Πίνδου, ανάμεσα σε εκτάσεις από έλατα, μαύρη πεύκη, βελανιδιές, οξιές και φυσικά καστανιές -από τον καστανεώνα της περιοχής που κάποτε ξεπερνούσε τα 3.000 στρέμματα πήρε και την ονομασία του- το χωριό ξεχωρίζει για τις βρύσες, τα ποταμάκια και τα ψηλά πλατάνια που «σκεπάζουν» τις πλακόστρωτες πλατείες του.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατά του το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σιαμάδων, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, τα μοναδικά κτίσματα που σώθηκαν από τους Γερμανούς, όταν πυρπολήθηκε όλο το χωριό στις 26 Οκτωβρίου 1943.

Όσον αφορά στο φυσικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή, αυτό μαγεύει τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, με το δάσος του βουνού Κυνηγός, γνωστό και ως Όμορφη ράχη, να αποτελεί σημείο αναφοράς της. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι κάτοικοι του χωριού το δώρισαν στο βασιλιά Γεώργιο Α’, όταν εκείνος επισκέφτηκε το χωριό το 1881, γι’ αυτό και ονομάζεται, επίσης, και «Βασιλικό Δάσος».

Στα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο βλαχοχώρι των Τρικάλων, η επίσκεψη του Καραϊσκάκη το 1824 μετά τη διαμάχη του με τον Νικ. Στουρνάρη και η φιλοξενία του Βαλκανικού Συνεδρίου των ανταρτών τον Ιούλιο του 1943 -κάτι που για πολλούς θεωρείται και η αιτία της πυρπόλησής του από τους Γερμανούς αργότερα τον ίδιο χρόνο.