Το άγνωστο νησάκι της Μεσσηνίας που ήθελε να προσαρτήσει η Αγγλία

Με μόνο μία παραλία και νερά που παραπέμπουν σε Καραΐβική


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
16:56
25/09/2020
Το άγνωστο νησάκι της Μεσσηνίας που ήθελε να προσαρτήσει η Αγγλία
2
loading

Γνωρίζατε ότι στη Μεσσηνία υπάρχει ένας τόπος εξωτικός, με γαλαζοπράσινα νερά που παραπέμπει στην Καραϊβική; Ο λόγος για το νησάκι της Σαπιέντζας, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών μετά την Σχίζα, ένα μέρος μαγικό και μοναδικό από πολλές απόψεις.

Το κατάφυτο νησάκι με τη σπάνια χλωρίδα -μία έκταση 240 στρεμμάτων του δάσους της Σαπιέντζας έχει ανακηρυχθεί επίσημα διατηρητέο μνημείο της φύσης- συναντάται στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη, πάνω ακριβώς στον σημαντικό ναυτικό δρόμο που συνδέει την Ιταλία με την Μέση Ανατολή. Η έκτασή του αγγίζει τα 9 τ.χλμ., ενώ το ψηλότερο σημείο του τα 219 μ.

Η Σαπιέντζα διαθέτει μία παραλία στο βόρειο τμήμα της, απέναντι από τη Μεθώνη, η οποία ονομάζεται Άμμος και ξελογιάζει τον επισκέπτη με τα ονειρικά και παραδεισένια γαλαζοπράσινα νερά της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις ακτές του νησιού έχουν σημειωθεί αρκετά ναυάγια, κάποια από τα οποία μετέφεραν ιδιαίτερα σημαντικό φορτίο, με μεγάλη αξία σήμερα για την αρχαιολογία. Ένα από αυτά, μάλιστα, περιείχε τις κολόνες από το μεγάλο περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ ένα άλλο περιείχε σημαντικές ρωμαϊκές σαρκοφάγους.

Στο νότιο τμήμα του νησιού συναντάται φάρος ύψους 8 μέτρων και εστιακού ύψους 110 μέτρων, που χρονολογείται από το 1885. Ο φάρος χτίστηκε έπειτα από αίτημα της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας και σήμερα ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί για την ιστορία του νησιού είναι το ότι η Αγγλία διεκδίκησε τη Σαπιέντζα ως τμήμα των Ιονίων νήσων την περίοδο που της ανήκαν, αμφιβητώντας την ελληνικότητα του εδάφους του μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Για να το προσεγγίσει κανείς πρέπει να πάρει τα τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από τη Μεθώνη. Απολαύσε τα πλάνα αφ’ υψηλού μέσα από το βίντεο του youtuber haanity.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Σαπιεντζα

    Μικρή ακατοίκητη νησίδα πού βρίσκεται ανάμεσα στή Μεθώνη και στό ακρωτήριο Ακρίτας τής ΝΔ Πελοποννήσου Μεσσηνία και είναι η μεγαλύτερη από τή συστάδα τών Οινουσσών .Έχει έκταση 9,10 τετρ χλμ και τό έδαφος της είναι άγονο και καλύπτεται κατά τόπους από βλάστηση . Οι ακτές της εξάλλου δέν έχουν όρμους και λιμάνι . Υπάρχει εκτροφείο θηραμάτων . Το 1849 οι Άγγλοι είχαν ζητήσει νά προσαρτηθεί η νησίδα στήν Ιόνια Πολιτεία . Οι αξιώσεις τους όμως δέν ικανοποιήθηκαν από τό Ελληνικό κράτος.

  2. avatar Holland

    ΟΧΙ οταν της ανηκαν αλλα οταν τα ειχε υπο κατοχη , μεγαλη διαφορα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει