Στον κόσμο υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόλις 700 γορίλες του βουνού, και περίπου οι μισοί ζουν στα δάση της κεντρικής Αφρικής, στις ηφαιστειακές βουνοπλαγιές της Ρουάντας, της Ουγκάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Οι περιοχές έχουν γνωρίσει πολύ ανθρώπινη βία, από την οποία δε γλίτωσαν ούτε οι γορίλες.

Οι γορίλες του βουνού μπορούν να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, όμως συνήθως βρίσκονται στο έδαφος σε κοινότητες μέχρι και 30 ατόμων, οργανωμένοι σε απίστευτες κοινωνικές δομές. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα κυρίαρχο αρσενικό, το οποίο ξεχωρίζει και από την ασημένια λωρίδα στο τρίχωμα της πλάτης του. Στην ομάδα υπάρχουν κι άλλα νεότερα αρσενικά, θηλυκά και τα μικρά τους.

Το έχει κανείς την ευκαιρία να δει τους γορίλες στο φυσικό τους περιβάλλον σίγουρα μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα τέσσερα καλύτερα οικολογικά καταλύματα, σύμφωνα με το aluxurytravelblog.com, όπου μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία του σαφάρι στο φυσικό περιβάλλον των γορίλων:

Virunga Safari Lodge, Ρουάντα

Το κατάλυμα Virunga Lodge βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με πανοραμική θέα στις λίμνες Ruhondo και Bulera και στα ηφαίστεια στο Εθνικό Πάρκο Virunga. Κάποιοι αναφέρουν ότι έχει την «καλύτερη θέα του κόσμου». Διαθέτει οκτώ σπιτάκια που προσφέρουν άνετη και ξεκούραστη διαμονή στους επισκέπτες τους, ενώ κυριαρχεί η διακόσμηση με οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον αντικείμενα.

Κάθε σπιτάκι έχει τη δική του ταράτσα, απ’ όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη μοναδική θέα, ενώ πέρα από σαφάρι γορίλων κανείς μπορεί να συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες όπως: αναρρίχηση σε ηφαίστειο, πεζοπορίες ή περίπατους στα κοντινά χωριά και δίπλα στις δίπλες.

Bwindi Safari Lodge, Ουγκάντα

Τα σπιτάκια του Bwindi Lodge έχουν θέα στο πρωτόγονο δάσος Bwindi, όπου ζουν γορίλες, μαϊμούδες, χιμπατζήδες και πολλά είδη πουλιών. Διαθέτει οκτώ σπιτάκια κάθε ένα από τα οποία έχει τη δική του ταράτσα, απ’ όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρούν τα πουλιά και τις μαϊμούδες στις κορυφές των δέντρων.

Στο φιλόξενο χώρο του κεντρικού κτιρίου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ήρεμες στιγμές, πάντα με απίστευτη θέα στο δάσος, και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τα σαφάρι.

Σε αυτό έχουν μείνει πολλοί διάσημοι, ένας εκ των οποίων είναι ο πρώην επιτελάρχης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και νυν δήμαρχος του Σικάγο, Rahm Emmanuel.

Mount Gahinga Safari Lodge, Ουγκάντα

Το Mount Gahinga Lodge βρίσκεται στους πρόποδες του ηφαιστείου Virunga στα σύνορα της Ουγκάντας με τη Ρουάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα βουνά Sabinyo, Gahinga και Muhuvura προσφέρουν ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς ενώ τα εννιά σπιτάκια του καταλύματος είναι φτιαγμένα σαν τις παραδοσιακές καλύβες των Πυγμαίων, με πολύ περισσότερες ανέσεις.

Μπορείτε να γνωρίσετε μέλη της κοινότητας των Πυγμαίων Batwa, που θεωρούνται από τους αρχαιότερους εν ζωή πληθυσμούς της κεντρικής Αφρικής, και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Η περιοχή ενδείκνυται και για παρατήρηση πουλιών, καθώς υπάρχουν περίπου 180 διαφορετικά είδη.

Kyambura Gorge Safari Lodge, Ουγκάντα

Βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Πάρκο Kyambura Gorge and Queen Elizabeth και έχει θέα στην πλούσια σαβάνα και τις κορυφογραμμές του όρους Rwenzori στο βάθος.

Πέρα από το κεντρικό κτίριο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν στο μεγάλο σαλόνι, διαθέτει και οκτώ ξεχωριστά σπιτάκια «φωλιασμένα» στην πλαγιά του βουνού, το κάθε ένα από τα οποία διαθέτει και δικό του μπάνιο.
Πέρα από το σαφάρι γορίλων κανείς μπορεί να συμμετέχει σε εκδρομές για παρατήρηση λιονταριών, ελεφάντων, αντιλόπης και βούβαλων καθώς επίσης και 600 διαφορετικών ειδών πουλιών που ζουν μέσα στο Εθνικό πάρκο.