Αν υπάρχει επίγειος Παράδεισος, τότε η ορεινή Ναυπακτία έχει κάθε λόγο να διεκδικεί τον τίτλο. Κι αυτό γιατί η ομορφιά της φύσης σε αυτό το μέρος είναι σε όλο της το μεγαλείο. Και είναι τόσο εντυπωσιακή που σαν έρχεσαι σε επαφή, νιώθεις να αγαλλιάζει η ψυχή σου.

Στα σύνορα, λοιπόν, του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τη Φωκίδα, στο νότιο άκρο της Πίνδου, τα Βαρδούσια, το Παναιτωλικό και την Οξιά, δεκάδες χωριά στην Ορεινή Ναυπακτία παραμένουν «κρυμμένα» μέσα σε πυκνά δάση με έλατα, καστανιές και καρυδιές.

Διάσπαρτα μέσα στους ορεινούς όγκους, με τα νερά να κελαρύζουν και το μαγευτικό τοπίο να καθρεφτίζεται στην Ευηνολίμνη, τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας ενδείκνυνται για εκείνους που αναζητούν ηρεμία και επαφή με τη φύση στο ταξίδι τους. Όλη η περιοχή, δε, προσφέρεται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία βουνού αλλά και ράφτινγκ, στον Εύηνο.

Άνω και Κάτω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, Ελατού, Πλάτανος, Τερψιθέα, είναι μερικά μόνο από τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας. Μακριά από τη βαβούρα του έντονου τουρισμού, με τη φύση να συναρπάζει και τους φιλόξενους ανθρώπους να σε κερδίζουν, η περιήγηση στην περιοχή αυτή επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.