Μια πόλη που «μυρίζει» ιστορία σε κάθε της γωνιά, το πανέμορφο Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για ολιγοήμερες αποδράσεις, ακόμα και για ημερήσια εκδρομή, αφού απέχει λιγότερο από δυο ώρες από την Αθήνα.

Στεφανωμένη από δυο καλοδιατηρημένα ενετικά κάστρα, το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία, η ρομαντική παλιά πόλη του Ναυπλίου, θα κλέψει ένα κομμάτι από την καρδιά σας από την πρώτη στιγμή.

Βενετσιάνικα και νεοκλασικά κτήρια, μνημεία, αγάλματα και μεσαιωνικές κρήνες σας υποδέχονται στην περιήγηση σας.

Στην καρδιά της πόλης θα συναντήσετε την λιθόστρωτη Πλατεία Συντάγματος, παράδειγμα ιταλικής αισθητικής, η οποία περιβάλλεται από ιστορικά κτήρια. Εδώ θα δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα ενετικό κτίριο του 1713 και φιλοξενεί εκθέματα από τα παλαιολιθικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς και το Βουλευτικόν, που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελληνικού κράτους και το παλιό Τζαμί.

Περπατώντας στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, που διασχίζει σχεδόν όλη την παλιά πόλη, με τα αμέτρητα μαγαζάκια και καφέ θα εισέλθετε στα άδυτα της γοητείας της παλιάς πόλης, με τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες να σας παρασύρουν με την ομορφιά τους και τα κομψά νεοκλασικά κτίρια να σας μεταφέρουν στην εποχή που το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Η οδός Σταϊκοπούλου, παράλληλη της Β. Κωνσταντίνου θα γίνει το σημείο συνάντησης για το μεσημεριανό ή το βραδινό σας, αφού εκεί θα βρείτε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια.

Στο τέρμα της βρίσκεται το Μουσείο Κομπολογιού, το πρώτο και ίσως μοναδικό μουσείο τέτοιου είδους, που ίδρυσε στην πόλη το ζεύγος Ευαγγελινού, το 1998. Περισσότερα από 1.000 κομπολόγια από όλο τον κόσμο, από το 1700 έως το 1950 θα σας εντυπωσιάσουν με τα σχέδια και τα χρώματα τους, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα.

Σημείο αναφοράς είναι αναμφισβήτητα ο παραλιακός πεζόδρομος με τα αναρίθμητα καφέ και τις ταβέρνες, απέναντι από το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Από την προκυμαία ακριβώς μπροστά σας ξεκινούν καραβάκια, που σας μεταφέρουν στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, όπου στέκει περήφανο το θαλάσσιο φρούριο. Αν είστε τυχεροί θα μπορέσετε να απολαύσετε μια από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται εκεί.

Κοντά στη σύγχρονη πόλη του Ναυπλίου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα. Το σημείο έγινε γνωστό από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, το 1831.

Ανακαλύπτοντας σιγά σιγά τους τόπους ιστορικής μνήμης, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στα περιβόητα 999 σκαλοπάτια, που θα σας οδηγήσουν στο Παλαμήδι. Αυτό το επιβλητικό φρούριο, που ορθώνεται 216 μέτρα πάνω από την πόλη, διατηρείται σε άριστη κατάσταση και είναι βαθιά σημαδεμένο ιστορικά, αφού αποτέλεσε τον τόπο καταδίκης σε θάνατο του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Μπορείτε να φτάσετε εκεί και με το αυτοκίνητο σας και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα στη θάλασσα και στο κάστρο της Ακροναυπλίας. Από το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, στην κορυφή του φρουρίου, που χτίστηκε από τους Ενετούς κατακτητές θα απολαύσετε την καλύτερη θέα.

Στις παρυφές του Παλαμηδιού απλώνεται η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας, που αποτελούσε τον περιστοιχισμένο οικισμό του Ναυπλίου από την αρχαιότητα ως τα τέλη του 15ου αιώνα.

Αξίζει μια επίσκεψη στο κάστρο της και φυσικά μια ρομαντική βόλτα στο «Γύρο της Αρβανιτιάς», έναν πανέμορφο περιφερειακό πεζόδρομο γύρω από την Ακροναυπλία, δίπλα στη θάλασσα.