Μνημείο της Φραγκοκρατίας στη σκιά του Ολύμπου

Ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας είναι στον Πλαταμώνα – Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:22
02/04/2018
Μνημείο της Φραγκοκρατίας στη σκιά του Ολύμπου
3
loading

Σε τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με το βουνό των Θεών από τη μία και τη θάλασσα από την άλλη, το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση, που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας.

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας και ο κεντρικός πύργος του είναι ορατός από την Εθνική Οδό.

Χτίστηκε στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, κοντά στη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, στα νοτιοανατολικά του Ολύμπου, δεσπόζει σε έναν λόφο πάνω από τη θάλασσα. Κατασκευάστηκε από Λομβαρδούς Σταυροφόρους στα 1204 και στη συνέχεια το κατέλαβαν Βυζαντινοί και Τούρκοι.

Οι ανασκαφές έχουν δείξει πως η παρουσία Ελλήνων στην περιοχή μπορεί να χρονολογείται ακόμα και από τον 8ο αιώνα π.Χ. Το όνομα «Πλαταμώνας» πάντως, εντοπίζεται πρώτη φορά το 1198 σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού Α΄. Σήμερα ανήκει στην αρμοδιότητα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και είναι επισκέψιμο από το κοινό.

Το κάστρο του Πλαταμώνα περιλαμβάνει τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων, πρώτο και δεύτερο περίβολο, που είναι και η ακρόπολή του, και κεντρικό πύργο. Η είσοδός του βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά ενώ στην ίδια πλευρά διακρίνεται και ερειπωμένο προτείχισμα ή ίσως πρόπυλο. Ο κεντρικός πύργος έχει οκταγωνικό σχήμα και ύψος 16 μέτρων. Η είσοδός του βρισκόταν σε απόσταση περίπου 3,5 μέτρων από το έδαφος, προκειμένου να προστατεύεται, και η πρόσβαση γινόταν από ξύλινη σκάλα.

Στον χώρο του κάστρου διατηρείται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η μόνη από τις πέντε που υπήρχαν εκεί παλαιότερα. Ναοί, σπίτια, εργαστήρια, όλα τα ευρήματα στο σημείο παραπέμπουν σε μια μεσαιωνική καστροπολιτεία.

ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar George mixolos

  Ο παλαιός Παντελεήμονας είναι το στολίδι της Πιερίας.Οποιος δεν έχει πάει

 2. avatar Η πραγματικότητα

  Εγκατάλειψη, αγριόχορτα και βρωμιά! Για το επισκεπτήριο κρατηθείτε: Μόνο πρωινές ώρες!!!
  Το απόγευμα και τη νύχτα που έχει τρομερή θέα με τις αποχρώσεις του ουρανού, εχει λουκέτο!!! Μην τυχόν και εργαστεί απογευματιάτικα κανένας υπάλληλος.......ενώ μιλάμε για τουριστική περίοδο το καλοκαίρι!
  Κρίμα που δεν εδωσαν σημασια σε ένα τετοιο στολιδι!

 3. avatar Ellraiser

  Και φυσικα μια σταση στο ομορφο χωριο με πανοραμικη θεα του καστρου Παντελεήμων. Διπλα και η πηγή των Μουσων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει