Η μικρή χώρα που αγκαλιάζει τη δυτική ακτή της Κασπίας αποτελεί μια χώρα αντιφάσεων ενώ βρίσκεται σε ρυθμούς ταχείας ανάπτυξης.

Πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί ένα συναρπαστικό μίγμα αρχαίων ιστορικών αυτοκρατοριών. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία και συνορεύει με το Ιράν, τη Γεωργία, τη Ρωσία και την Αρμενία.

Το Μπακού που στα περσικά σημαίνει «ανεμοδαρμένη πόλη» αποτελεί την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της χώρας. Συνδυάζει ένα δυναμικό αστικό κέντρο γύρω από τη γραφική παλιά πόλη.

Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της πόλης είναι οι πύργοι της φωτιάς, τρεις ουρανοξύστες σε σχήμα φλόγας ύψους 190 μέτρων. Είναι ορατοί από κάθε σημείο του Μπακού και κάθε βράδυ φωτίζονται και σχηματίζουν διάφορα εντυπωσιακά μοτίβα.

Η παλιά πόλη Icheri Sheher προστατεύεται από την UNESCO και φιλοξενεί τον πέτρινο πύργο Maiden Tower ύψους 29 μέτρων, που αποτελεί το αρχιτεκτονικό σύμβολο του Μπακού.

Ο ταξιδιώτης συναντά παλιά, πέτρινα αρχοντικά μέσα στα στενά σοκάκια, ενώ οι βιβλιόφιλοι μπορούν να επισκεφθούν το μουσείο της λογοτεχνίας Nizami Literature Museum. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το παλάτι Shirvan Shahs, ένα συγκρότημα ανακτόρων που αποτελούσε έδρα της δυναστείας του βορειοανατολικού Αζερμπαϊτζάν στο Μεσαίωνα.

Το μουσείο χαλιών στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο στο σχήμα χαλιού ενώ στο ζωροαστρικό ναό Ateshgah στη χερσόνησο Apsheron καίει η αιώνια φωτιά.

Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται η λίμνη Masazir όπου οι μεγάλοι όγκοι θειικού χλωριδίου αλλά και η μεγάλη αλατότητα των νερών δίνουν στη λίμνη ένα εντυπωσιακό ροζ χρώμα.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

mpakou

Μπακού / Αζερμπαϊτζάν

Διαφορά ώρας: 1 ώρα μπροστά

Νόμισμα: Μανάτ του Αζερμπαϊτζάν (1 ευρώ ισοδυναμεί με 2,04 Μανάτ)

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 12 ώρες και 40 λεπτά από την Αθήνα μέσω Μόσχας και 7 ώρες και 45 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Μόσχας.

ΜΠΑΚΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Σχηματισμοί από αλάτι στη λίμνη Masazir
ΜΠΑΚΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Το εσωτερικό του μουσείου χαλιών

ΜΠΑΚΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΜΠΑΚΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΜΠΑΚΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΜΠΑΚΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΜΠΑΚΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΜΠΑΚΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΜΠΑΚΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ