Στον αριθμό 43 της Ripa di Porta Ticinese, έναν δρόμο γεμάτο πολυτελή εστιατόρια, στην καρδιά του Μιλάνου, ένα μικροσκοπικό ξύλινο μπαρ ξεχωρίζει αθόρυβα. Το BackDoor 43, όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το Atlas Obscura, ισχυρίζεται ότι είναι το μικρότερο μπαρ στον κόσμο -με μέγεθος μόλις 4 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της τουαλέτας!

Οι επισκέπτες μπορούν να κλείσουν το χώρο για μία ώρα κάθε φορά, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να απολαύσουν κάποιο από τα cocktails που ετοιμάζονται στη μπάρα του με ιδιαίτερη αγάπη και μαεστρία.

Στο εσωτερικό υπάρχουν όλα κι όλα τρία σκαμπό για τους πελάτες, ενώ για την είσοδο απαιτείται ένα κλειδί και ένας μυστικός κωδικός πρόσβασης. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα να προμηθευτεί κανείς το ποτό του στο χέρι μέσα από ένα πάσο που δεν σου αφήνει το περιθώριο να δεις και πολλά πέρα από τα χέρια του μπάρμαν.

Το μπαρ χρησιμοποιεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό του χώρου του που μοιάζει, στην κυριολεξία, με ντουλάπα. Από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ξύλινα ράφια φαρμακείου φιλοξενούν αλκοόλ, διάφορα βότανα, λουλούδια κ.α.

Τα ποτήρια κρέμονται από γάντζους που βρίσκονται στους τοίχους, ενώ ανάμεσα στα μπουκάλια υπάρχουν διάφορα αξιοπερίεργα αντικείμενα, όπως διαγράμματα αερόστατων και μεγεθυντικοί φακοί αντίκες. Το ταβάνι είναι επικαλυμμένο με έναν παλιό χάρτη και ολόκληρο το μπαρ (και τα 4 τετραγωνικά μέτρα) μοιάζει με μυστικό speakeasy προορισμό, ενώ το μενού της βραδιάς είναι προσαρμοσμένο αναλόγως με τους επισκέπτες.

Κορυφαία cocktails στο μικρότερο μπαρ στον κόσμο

Τα υλικά που χρησιμοποιεί ο μπάρμαν είναι κορυφαία, με περισσότερα από 60 σπάνια ουίσκι, ενώ τα ποτά σερβίρονται με αριστοκρατικό, παλιομοδίτικο στυλ. Για παράδειγμα, το Bahamas σερβίρεται σε ένα ρετρό ποτήρι tiki, ενώ το Guatemalan Diamond έρχεται σε ένα ποτήρι σε σχήμα πολύτιμου λίθου και σερβίρεται πάνω σε μια στοίβα καπνιστών καβουρδισμένων κόκκων καφέ.

Γενικά στο BackDoor 43 υπάρχει έντονα η αίσθηση του μυστηρίου και του μυστικισμού -ο μπάρμαν άλλωστε υποδέχεται τους πελάτες φορώντας μια χαρακτηριστική λευκή μάσκα- το οποίο ιντριγκάρει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης να ζήσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία που τους προσφέρει.