Είστε έτοιμοι για μια εναλλακτική απόδραση, μια περιήγηση στην Ελλάδα της φύσης και της ιστορίας; Την Κυριακή 30 Μαρτίου, φίλοι του ποδηλάτου από την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τις Σέρρρες δίνουν ραντεβού για μια μοναδική διαδρομή με τρένο και ποδήλατο στην Κερκίνη!

Σκοπός της εκδρομής, είναι το ταξίδι αλλά και η σύμπραξη τρένου και ποδηλάτου, ως εναλλακτικών και οικολογικών μέσων μετακίνησης. Στόχος η γνωριμία, με την κουλτούρα της περιοχής, τα ιστορικά της σημεία, τους ανθρώπους της και η ενθάρρυνση του ταξιδιού με τρένο, που παραμένει μοναδικό.

Το πρόγραμμα ξεκινά από νωρίς, αφού το πρώτο ραντεβού έχει προγραμματιστεί για τις 6:30 το πρωί στον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, όπου οι συμμετέχοντες θα φορτώσουν τα ποδήλατα τους στο ειδικό βαγόνι του ΟΣΕ και θα ξεκινήσουν το ταξίδι για τον Μεθοριακό Σταθμό στην Βυρώνεια Σερρών, ένα μικρό χωριό δίπλα στην λίμνη Κερκίνη και τον σπάνιο υγροβιότοπο.

Η πρώτη αποβίβαση και το ξεφόρτωμα των ποδηλάτων θα γίνει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Στρυμόνα, λόγω τεχνικών προβλημάτων του ΟΣΕ. Εκεί θα γίνει και η σύντομη ενημέρωση για την πορεία της ποδηλατικής διαδρομής.

Αμέσως μετά αναχώρηση για τον Λιθότοπο, ακολουθώντας αρχικά τον αγροτικό δρόμο που είναι παράλληλος με την αριστερή όχθη του ποταμού Στρυμόνα, με κατεύθυνση προς την γέφυρα της Βυρώνειας.

Στη συνέχεια επί του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης, τον δρόμο που καταλήγει στο χωριό Λιθότοπος, όπου είναι και το γραφικό λιμανάκι. Η συνολική διαδρομή Σ.Σ Στρυμόνα – γέφυρα Βυρώνειας – Λιθότοπος είναι 30 χλμ. Η διαδρομή της επιστροφής από το Λιθότοπο, προς τη γέφυρα Βυρώνειας και από εκεί στον Μεθοριακό Σταθμό, είναι 21 χλμ.

Για όσους/όσες δεν θέλουν να ακολουθήσουν το σύνολο έως το Λιθότοπο, υπάρχει εναλλακτική διαδρομή: Σ.Σ Στρυμόνα – γέφυρα – Βυρώνειας – Τρίγωνο Μεγαλοχωρίου – Βυρώνεια (Μεθοριακός Σταθμός 18,5 χλμ.)

Στον Λιθότοπο, βρίσκεται ένα από τα λιμανάκια της Κερκίνης και το ομώνυμο φράγμα. Υπάρχουν δεκάδες είδη πουλιών στο σημείο, ενώ στο μικρό Κέντρο Ενημέρωσης του δήμου Ηράκλειας, υπάρχει μια μοναδική συλλογή με έντομα και πεταλούδες της περιοχής.

Η επιστροφή στη Βυρώνεια και στον «Μεθοριακό Σταθμό» υπολογίζεται για τις 12 το μεσημέρι. Στο ύψος των Χρυσοχωράφων, ο ξενώνας “Λιμναίο” θα διοργανώσει σύντομα μαθήματα τοξοβολίας. Λίγες ώρες μετά υπάρχει χρόνος για ξεκούραση και γεύμα στον στον «Μεθοριακό Σταθμό» μεμενού για κρεατοφάγους, αλλά και χορτοφάγους.

Την ίδια ώρα θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του Σερραίου Φωτογράφου Γιώργου Καρύδα, με θέμα τις πλάβες (παραδοσιακές βάρκες) της Κερκίνης, ενώ ο Αρτέμιος Φιλάτοβ (κατασκευαστής δρεζινοποδηλάτων) θα κάνει επι τόπου επίδειξη, του ποδηλάτου που κινείται μόνο πάνω στις ράγες του τρένου.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με επίσκεψη στο Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας και ενημέρωση για τον σπάνιο υγροβιότοπο της Κερκίνης και τα είδη της ιχθυοπανίδας Κερκίνης – Στρυμόνα.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν και για τη βιώσιμη κινητικότητα στη νέα ποδηλατική διαδρομή «EuroVelo 13 – Iron Curtain Trail», που διέρχεται και από την συγκεκριμένη περιοχή, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στην αίθουσα με τα ενυδρεία.

Στις 17:00 αναχώρηση ποδηλατών από τον «Μεθοριακό Σταθμό». Ακολουθώντας την επαρχιακή οδό προς Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, άφιξη στην παλαιά ιστορική σιδηροδρομική γέφυρα του ΟΣΕ στον Στρυμόνα (7,5 χλμ. από Βυρώνεια).

Στη συνέχεια οι ποδηλάτες θα ακολουθήσουν προσεκτικά τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, με τελικό προορισμό τον Σ.Σ του Στρυμόνα (3 χλμ.). Εθελοντές – μέλη της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Σιντικής, θα είναι παρόντες σε όλο το μήκος της διαδρομής, προκειμένου να παρέμβουν εφόσον χρειαστεί (υγειονομική κάλυψη)

Την εκδρομή διοργανώνουν φίλοι του ποδηλάτου από την Θεσσαλονίκη και ο «Μεθοριακός Σταθμός» με την υποστήριξη : Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας – Θράκης, δίκτυο EUROVELO, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Φίλων Ποδηλάτου Κιλκίς, Bike Riders Serres team, snowboardholics.gr, Kοιν. Σεπ.- Πράσινες Διαδρομές, ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Σιντικής, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, ξενώνας Λιμναίο (Χρυσοχώραφα Κερκίνης).

Πληροφορίες για την εκδρομή και πως μπορείτε να λάβετε μέρος στο facebook και στο www.vyroneia.gr