Για την πολυτέλειά του έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις. Ακόμη περισσότερες μακέτες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το μεγαλείο του, ωστόσο, και η ομορφιά του ξεπέρασε κάθε προσδοκίες. Το υποπολυτελές γιοτ «Ahpo» της γερμανικής εταιρείας Lürssen, πλέει πλέον στους ωκεανούς και τις θάλασσες της γης!

Με μήκος 115 μέτρων, το πλεούμενο παλάτι μπορεί να φιλοξενήσει 16 επισκέπτες και πλήρωμα 36, ωστόσο είναι για… λίγους. Πόσο λίγους; Η τιμή ενοικίασής του ξεκινάει από τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένα και πολύ «παχυλά» βαλάντια.

«Πατεράδες» του κομψοτεχνήματος είναι οι Carlo Nuvolari και Dan Lenard. Ο πρώτος είναι ναυπηγός μηχανικός, ο δε δεύτερος σχεδιαστής. Ένα δίδυμο που οραματίστηκε από το μηδέν το Ahpo και το υλοποίησε, όπως ανέφερε το boatinternational.com.

Πουλήθηκε σε χρόνο… ρεκόρ!

Το Ahpo τέθηκε προς πώληση τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ το 2021 ξεκίνησε η κατασκευή του. Για να φτιαχτεί χρειάστηκε σωρεία τεχνολογικών επιτευγμάτων. Τρεις μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2023, πουλήθηκε αντί του αστρονομικού ποσού των 330 εκατομμυρίων ευρώ στον Καναδό, Patrick Dovigi, δισεκατομμυριούχο και πρώην τερματοφύλακα του χόκεϊ επί πάγου.

Το Ahpo μετονομάστηκε σε Lady Jorgia, αρχικά θα ονομαζόταν Enzo λόγω της αδυναμίας των σχεδιαστών του στον Έντσο Φεράρι, «πατέρα» της γνωστής θρυλικής αυτοβιομηχανίας.

Ο Dovigi το νοικιάζει πλέον 2,5 εκατομμύρια την εβδομάδα.

Πολυτέλεια πέρα από κάθε φαντασία

Ο ορισμός «πλωτό παλάτι» βρίσκει ανταπόκριση σε κάθε γωνία του Ahpo. Για να καταλάβει κάποιος με απλά λόγια τι περιλαμβάνει, η απάντηση συνοψίζεται στη λέξη «όλα».

«Έχουμε διαθέσει χιλιάδες υλικά, διάφορους τύπους από ξύλο, μέταλλο, μπογιά, χιλιόμετρα καλωδίων, άλλες πέτρες, χαλιά. Είναι απίστευτο, νομίζω πως τα νούμερα είναι μη μετρήσιμα», ανέφερε η Tanja Peters, project manager της Lürssen.

Τα κεντρικά διαμερίσματα, διώροφα για την ακρίβεια, διαθέτουν γυμναστήριο με τελευταίας τεχνολογίας όργανα, ελικοδρόμιο και φυσικά βεράντες που ξεπερνούν τα 100 μέτρα σε διάμετρο. Τα… έξτρα του γιοτ δεν σταματούν εκεί. Περιλαμβάνει σπα με δωμάτιο μασαζ, σάουνα φτιαγμένη με ελεφαντόδοντο, ελαιόδεντρα διάσπαρτα, έργα τέχνης και πολυελαίους, beach bar, σινεμά 12 θέσεων και έναν… χειμωνιάτικο κήπο!

Φυσικά οι καμπίνες ξεχειλίζουν από πολυτέλεια…

Τεχνολογία πέρα από κάθε φαντασία

Ωστόσο, δεν υπάρχει μόνο το κομμάτι της πολυτέλειας, αλλά και το τεχνολογικό κομμάτι, με το Ahpo να παρουσιάζει μια σειρά από καινοτομίες στο ναυτιλιακό κομμάτι.

Κατασκευασμένο με χαλύβδινη γάστρα και αλουμίνιο, το Ahpo προσφέρει μεγαλύτερο χώρο επί του σκάφους και είναι πιο σταθερό χάρη στην γάστρα πλήρους εκτόπισης. Με δύο κινητήρες MTU, ταξιδεύει άνετα με 14 κόμβους, φτάνει σε μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων και έχει εμβέλεια έως και 8.900 ναυτικά μίλια. Επίσης, διαθέτει σταθεροποιητές αγκυροβόλησης, οι οποίοι παρέχουν εξαιρετικά επίπεδα άνεσης.

Σχεδιάστηκε για να ταξιδεύει στους προορισμούς του με απόλυτη άνεση και, όπως όλα τα σκάφη της Lürssens, είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και των μηχανικών συστημάτων. Οι γεννήτριες είναι εξοπλισμένες με σύστημα ανάκτησης θερμότητας για τη θέρμανση του νερού της πισίνας, που οδηγεί σε μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Η δυναμική τοποθέτηση επιτρέπει την ηλεκτρονική αγκυροβολία σε ευαίσθητες και απομακρυσμένες περιοχές, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πυθμένα και επιτρέποντας την ασφαλή πρόσδεση ανεξάρτητα από το βάθος του νερού.