Η Fraport Greece, φορέας διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων έχει την τιμή να φιλοξενήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη 14η ετήσια συνάντηση των Διαχειριστών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων (ACI EUROPE 14th Regional Airports Conference & Exhibition, RACE 2023), η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 25-27 Απριλίου 2023, στα Χανιά της Κρήτης. 

Περισσότερα από 150 στελέχη της κοινότητας των περιφερειακών αεροδρομίων από όλη την Ευρώπη, θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στην πανέμορφη πόλη της Κρήτης και να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις και καλές πρακτικές, σε θέματα που αφορούν στην αγορά των αερομεταφορών. 

Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία πλειάδα θεματικών ενοτήτων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν, την ανάπτυξη των συνδέσεων μεταξύ των αεροδρομίων, την καινοτομία, τη στελέχωση των ομάδων με όρους διαφορετικότητας και συμπερίληψης, τις διαδικασίες και την αναγκαιότητα για μετάβαση στον «πράσινο» και ψηφιακό αερολιμένα, κ.α.

Η διάσκεψη ACI EUROPE RACE η οποία έχει καταστεί θεσμός στην αγορά των αερομεταφορών, και όχι μόνο, είναι η μοναδική εκδήλωση στον αεροπορικό χώρο αφιερωμένη στους περιφερειακούς κόμβους της Ευρώπης και στα μικρότερα αεροδρόμια. Με ετήσια συχνότητα διοργάνωσης, η συγκεκριμένη διάσκεψη τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Αεροπορικού Συμβουλίου (ACI), που εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 χώρες της Ευρώπης. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι τα συμμετέχοντα αεροδρόμια καλύπτουν πάνω από το 90% της εμπορικής εναέριας κυκλοφορίας της «Γηραιάς Ηπείρου».

Η προηγούμενη ετήσια συνάντηση του ACI EUROPE RACE 2022 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Παλέρμο της Ιταλίας, με οικοδεσπότη την GESAP S.p.A. – Aeroporto di Palermo, ενώ η πόλη που θα αναλάβει τη σκυτάλη για τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς, θα ανακοινωθεί στις εργασίες του συνεδρίου, στα Χανιά.

Ο κος Alexander Zinell, CEO της Fraport Greece, δήλωσε σχετικά: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στην Ελλάδα το 14th ACI EUROPE RACE 2023, το οποίο για φέτος, θα διεξαχθεί στην πόλη των Χανίων της Κρήτης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο κλάδος ανακάμπτει και η επιθυμία των επιβατών να ταξιδέψουν παραμένει αδιάκοπη. Ωστόσο, τα αεροδρόμια, ειδικά τα περιφερειακά, αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις πέρα και πάνω από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των επιβατών. Ως η εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες ποτέ επενδύσεις στην οικοδέσποινα χώρα Ελλάδα, δεσμευόμαστε η φετινή συνάντηση, να είναι τόσο ξεχωριστή όσο και η πόλη που τη φιλοξενεί».

Ο κος Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής της ACI EUROPE, δήλωσε σχετικά: «Στη 14η ετήσια συνάντηση των Διαχειριστών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων (ACI EUROPE 14th Regional Airports Conference & Exhibition, RACE 2023), στα Χανιά, θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να συζητήσουν μία πλειάδα θεμάτων που αντικατοπτρίζουν το σπουδαίο ρόλο των περιφερειακών αεροδρομίων στην προώθηση της συνδεσιμότητας της Ευρώπης. Αποτελούν την πρώτη γραμμή του κλάδου μας για τη κλιματική δράση και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, παρέχοντας ζωτικής σημασίας υπηρεσίες σε κοινότητες της Ευρώπης, όπως αυτές των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Fraport Greece, εταιρεία λειτουργίας και διαχείρισης του αεροδρομίου Χανίων “Ιωάννης Δασκαλογιάννης”, για τη φιλοξενία του συνεδρίου. Η δέσμευσή της στον κλάδο των αερομεταφορών και στην ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων είναι πραγματικά αξιέπαινη και είναι τιμή μας που θα συγκεντρωθούμε σε έναν τόσο όμορφο τόπο, χάρη στις προσπάθειές της».

Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» (CHQ), είναι το τρίτο μεγαλύτερο από τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια που διαχειρίζεται και λειτουργεί η Fraport Greece. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία διεθνή αεροδρόμια, που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του κόλπου της Σούδας, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων. Πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη Δασκαλογιάννη, μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες προσωπικότητες που συνδέονται με τον Κρητικό αγώνα και με τις κινήσεις των Κρητών για να απαλλαχτούν από τον Οθωμανικό Ζυγό, κατά τον 18ο αιώνα. 

Πρόκειται για ένα κοινό αεροδρόμιο πολιτικής και στρατιωτικής χρήσης, που εξυπηρετεί και τα δύο είδη πτήσεων, μέσω ειδικά διαμορφωμένων κοινών υποδομών και επιχειρησιακών λειτουργιών και υποστήριξης.

Στο πλαίσιο της ανάληψης της διαχείρισης και λειτουργίας των 14 αεροδρομίων, η Fraport Greece υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τον εκμοντερνισμό και ανάπτυξη τους. Το πλάνο της εταιρείας περιελάμβανε άμεσες αλλά και σε βάθος χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια, οι οποίες συνέβαλλαν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών, αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας. 

Αντίστοιχα για το Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», και έχοντας πάντα στόχο την ασφαλή διαχείριση της υψηλής επιβατικής κίνησης, σε όλα τα επίπεδα, η Fraport Greece προχώρησε σε έργα υποδομής που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου των διαδικασιών ασφαλείας του αεροδρομίου, την αναδιοργάνωση εσωτερικών χώρων αεροσταθμού και του χώρου αναχωρήσεων, την εγκατάσταση νέου συστήματος ελέγχου αποσκευών, την επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και τη σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, την αναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, την ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών, την αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών, από 8 σε 10, το διπλασιασμό των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 4 σε 8), κ.α.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν στο να καταγραφεί το 2022, ρεκόρ επιβατικής κίνησης – διάρκειας έξι ετών – με συνολικό αριθμό 3.290.802 επιβατών, σημειώνοντας ποσοστό μέσου όρου αύξησης (σε σχέση με το 2019) κατά 10,3%. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας της οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι μόνο ως σημείο υποδοχής εκατομμυρίων τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και λόγω των εμπορικών λειτουργιών των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο αεροδρόμιο και του μόνιμου και εποχικού προσωπικού που απασχολούνται, προσφέροντας σε όλους τους ταξιδιώτες μία αξέχαστη και ασφαλή ταξιδιωτική εμπειρία.