Η άγνωστη λίμνη της Φλώρινας, λίμνη Πετρών, είναι από εκείνα τα μέρη της Ελλάδας που καθηλώνουν με το συγκλονιστικό φυσικό σκηνικό τους. Με τους περισσότερους να έχουν συνδυάσει το νομό Φλωρίνης με τις περίφημες Πρέσπες, όσοι επισκέπτονται τη λίμνη Πετρών ανακαλύπτουν μια υπέροχη υδάτινη αγκαλιά, που προσφέρει, εξίσου, αλησμόνητες εικόνες με εκείνες στις πιο διάσημες Πρέσπες. Μάλιστα, μόλις βρεθεί κανείς εδώ του δημιουργείται η αίσθηση ότι τα πάντα έχει παγώσει.

Το σκηνικό που αντικρίζει κανείς στη λίμνη Πετρών στο νομό Φλωρίνης μόνο καθηλωτικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Εικόνες που δημιουργούν την εντύπωση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει μαγικά, χαλαρώνουν το νου και ταξιδεύουν το βλέμμα σε μέρη μαγικά.

Λίμνη Πετρών: Η άγνωστη υδάτινη αγκαλιά της Φλώρινας

Η ομορφιά της λίμνης Πετρών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ουτοπική, με τα νωχελικά νερά της λίμνης και τη γύρω φύση σε πολύ ήρεμους ρυθμούς να δημιουργούν την εντύπωση ότι ο χρόνος έχει παγώσει.

Η λίμνη βρίσκεται περίπου 1 χλμ. βορειοδυτικά του Δήμου Αμυνταίου, σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη Βεγορίτιδα -την πιο βαθιά λίμνη σε όλη την Ελλάδα. Η έκτασή της αγγίζει τα 12 χλμ., ενώ το βάθος τα 3,5 μέτρα. Το νερό της προέρχεται κυρίως από τη βροχή και το χιόνι, καθώς και από εκείνα της λίμνης Χειματίτιδας. Σε αυτά βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 90 είδη πτηνών, ενώ φιλοξενούνται και κάποια πιο σπάνια είδη, ανάμεσα στα οποία η νανόχηνα και η λαγγόνα. Ένας από τους λόγους, μάλιστα, που η λίμνη Πετρών αποτελεί και αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις της παρατήρησης πτηνών.

Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα και με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή, τα νερά της λίμνης συχνά παγώνουν, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα, που σίγουρα μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η λίμνη Πετρών, όπως και η λίμνη Βεγορίτιδα, έχουν συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000.