Μια ανάσα απέχουν οι διακοπές του Πάσχα και τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για ξεκούραση αλλά και για να υποδεχτούμε την άνοιξη!

Έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν στα γραφικά χωριά της νησιωτικής χώρας και εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τέσσερα νησιά για να περάσετε υπέροχες πασχαλινές διακοπές. Βρείτε φτηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια στην travelplanet24 και καλές διακοπές!

Ταξιδέψτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε Αίγινα, Άνδρο, Πάτμο, Σαντορίνη.

Αίγινα

Το δικό της ιδιαίτερο χρώμα αναδεικνύει η γραφική Αίγινα τις ημέρες του Πάσχα, με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, που προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου.

Η Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζεται με κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές και τα μοναστήρια του νησιού. Συγκεκριμένα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής με ιδιαίτερη λαμπρότητα γίνεται η περιφορά των Επιταφίων στην πόλη της Αίγινας. Σημείο συνάντησης και των τριών εκκλησιών της πόλης, του Αγίου Νικολάου, της Μητρόπολης και της Παναγίτσας, είναι το Δημαρχείο. Εκεί ψάλλεται κοινή δέηση κι ύστερα ο καθένας επιστρέφει στην ενορία του. Η Ανάσταση στο νησί είναι φαντασμαγορική. Βεγγαλικά και κροτίδες δημιουργούν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στο λιμάνι και του Αγίου Νικολάου στην πόλη.

Για να ζήσετε μια διαφορετική και ξεχωριστή Ανάσταση επισκεφθείτε τον μεγαλόπρεπο Ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Μοναστήρι που έχει χτιστεί στη χάρη του Αγίου και βρίσκεται στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα. Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας. Εναλλακτικά, γιορτάστε την Ανάσταση σε μια από τις Μονές του νησιού, τη Μονή Αγίας Αικατερίνης, τη Μονή Αγίου Χριστοφόρου και τη Μονή Χρυσολεόντισσας.

Άνδρος

Νησιώτικη ατμόσφαιρα, παραδοσιακές νοστιμιές και «βροντερά» έθιμα συνθέτουν το Πάσχα στο νησί των καπεταναίων, την όμορφη Άνδρο.

Μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, η Άνδρος σας υποδέχεται για μια πασχαλινή απόδραση με ιδιαίτερο χρώμα. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού πλημμυρίζουν από τους πιστούς, οι οποίοι συμμετέχουν στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας με κατάνυξη. Την Μεγάλη Παρασκευή περιηγηθείτε στα ορεινά χωριά του νησιού και δείτε τον Επιτάφιο της κάθε ενορίας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας μην χάσετε την περιφορά των Επιταφίων από τις τρεις ενορίες της Χώρας, που συναντιούνται στην πλατεία Καϊρη. Οι πομπές περνώντας από τα πλακόστρωτα καλντερίμια ενώνονται σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης, που αξίζει να ζήσετε.

Την επόμενη μέρα, το μεσημέρι, οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Γιορτή του Λεμονιού, που διοργανώνεται στη Χώρα, μιας και η Άνδρος φημίζεται για τις λεμονιές της. Οι νοικοκυρές του νησιού θα σας προσφέρουν γλυκά και άλλα παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα από λεμόνι. Η κορύφωση του εορτασμού του Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή. Τα αμέτρητα βεγγαλικά και οι κροτίδες κάνουν το βράδυ της Ανάστασης εντυπωσιακό.

Οι δρόμοι των χωριών κατακλύζονται από πιστούς και το κλίμα χαράς μεταφέρεται από τις ταβέρνες με την παραδοσιακή μαγειρίτσα στα νυχτερινά μαγαζιά της χώρας για γλέντι μέχρι το πρωί. Η Κυριακή του Πάσχα στην Άνδρο έχει ταυτιστεί με το τοπικό έδεσμα το «λαμπριάτη». Είναι κατσικάκι ή αρνί γεμιστό και ψημένο στον ξυλόφουρνο. Απολαύστε ακόμα γέμιση και την τοπική ανδριώτικη κουζίνα. Στην πλατεία του Αφανή Ναύτη στη Χώρα μοιράζονται κόκκινα αυγά και το γλυκό λαζαράκι.

Πάτμος

Η φιλόξενη Πάτμος, γνωστή ως το «νησί της Αποκάλυψης» αποτελεί έναν ιδιαίτερο προορισμό για ψαγμένους ταξιδιώτες, που αναζητούν την ηρεμία, αλλά και τη διαφορετικότητα.

Συνδυάζοντας το θρησκευτικό στοιχείο με αυτό της περιπέτειας, η Πάτμος είναι πραγματικά μια αποκάλυψη όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ το Πάσχα έχει ένα μοναδικό παραδοσιακό χρώμα. Το επιβλητικό Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που δεσπόζει σε ολόκληρο το νησί, θα είναι η πρώτη εικόνα που θα σας εντυπωσιάσει και εκείνη που θα συμβολίσει τη συμπυκνωμένη ιερή ενέργεια που θα πάρετε μαζί σας ως ανάμνηση από τον ιδιαίτερο αυτό τόπο.

Η Τελετή του Νιπτήρος. Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Πλατεία του Δημαρχείου, ο Ηγούμενος της Μονής, όπως ο Ιησούς, πλένει τα πόδια 12 μοναχών, οι οποίοι κάθονται σε μια εξέδρα συμβολίζοντας τους μαθητές του Ιησού στο Μυστικό Δείπνο. Στη συνέχεια, κατεβαίνει από την εξέδρα και αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς τη μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Τη Μεγάλη Παρασκευή επισκέπτες και ντόπιοι ανηφορίζουν στη Μονή του Αγίου Ιωάννη για να συμμετάσχουν σε μια μοναδική τελετή ιερής κατάνυξης. Το ίδιο βράδυ, οι επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού, συνοδευόμενοι από τον κλήρο και τους πιστούς διαγράφουν την πένθιμη πορεία τους μέσα από τα καλντερίμια του νησιού για να συναντηθούν στις μεγάλες πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η Μονή ανοίγει και πάλι τις πύλες της για τη λειτουργία της Ανάστασης. Όταν ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» τα βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό και οι πιστοί κατηφορίζουν προς τις ταβέρνες του νησιού για να απολαύσουν τοπικά πασχαλινά εδέσματα.

Οι ιερές τελετές όμως δεν έχουν τελειώσει. Η «Ακολουθία της Αγάπης» θα κλείσει με τον πιο μεγαλειώδη συγκινησιακά τρόπο το τελετουργικό που ύμνησε τα Πάθη του Ιησού και την Ανάστασή του.

Σαντορίνη

Κυκλαδίτικο χρώμα, παραδοσιακά τοπικά έθιμα, μεθυστά κουλουράκια και μελιτίνια συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό τις ημέρες του Πάσχα στο ρομαντικό νησί της Σαντορίνης.

Μια αίσθηση κατάνυξης και ηρεμίας πλημμυρίζει το νησί καθώς πλησιάζει η ημέρα της Ανάστασης. Τα λιθόστρωτα δρομάκια γεμίζουν κόσμο και οι εκκλησίες των χωριών «βάζουν τα καλά» τους για να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Οι φούρνοι αναδίδουν τη μεθυστική μυρωδιά των τοπικών εδεσμάτων που φτιάχνουν ακούραστα οι νοικοκυρές του νησιού. Οι πασχαλινές φεσκουλιές φτιάχνονται με προζύμι και έχουν το σχήμα φρατζόλας. Μέσα έχουν σέσκουλο, αυγά και άνηθο.

Η Μεγάλη Παρασκευή στη Σαντορίνη έχει ταυτιστεί με το χωριό του Πύργου, αφού ο ξεχωριστός τρόπος της περιφοράς του Επιταφίου έκανε το χωριό διεθνώς γνωστό. Στο μεσαιωνικό αυτό χωριό αναβιώνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα.

Από το πρωί ακόμα μικροί και μεγάλοι πλημμυρίζουν τους δρόμους και τις αυλές των σπιτιών με τενεκεδένια λυχναράκια. Μόλις πέσει ο ήλιος τα ανάβουν και όλο το χωριό μοιάζει να διαπερνάται από ένα φλεγόμενο ποτάμι. Μέσα σε αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα γίνεται η περιφορά του Επιταφίου με τη συνοδεία των μυροφόρων που ψάλλουν.

Το θέαμα από μακριά είναι εντυπωσιακό. Το βράδυ της Ανάστασης επισκεφθείτε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Η θέα από το σημείο είναι μαγευτική και θα απολαύσετε το εντυπωσιακό θέαμα των πυροτεχνημάτων που φωτίζουν τον έναστρο ουρανό της Σαντορίνης.

Ξεχωριστή θέση στο πασχαλινό μενού έχουν τα παραδοσιακά σγαρδούμια με τα οποία φτιάχνεται η σούπα για το βράδυ της Ανάστασης.

Η Travelplanet24 σάς εξασφαλίζει και φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Καλό ταξίδι και καλό Πάσχα!