Οι προβλέψεις της Booking.com για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στο ταξίδι το 2022 αποκαλύπτουν πώς οι άνθρωποι θα αναζωπυρώσουν την ταξιδιωτική σπίθα το επόμενο έτος. Το 2022, λοιπόν, θα είναι η χρονιά που οι ταξιδιώτες θα αξιοποιήσουν στο έπακρο το απρόβλεπτο και θα αρχίσουν να αναπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό τον χαμένο χρόνο της πανδημίας, με τον αριθμό των ταξιδιωτών που αισθάνονται ότι χρειάζεται να το κάνουν να έχει αυξηθεί κατά 52% από πέρυσι.

Ζευγάρι ταξιδεύει

Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν στο ταξίδι για το 2022

Ο Ryan Pearson, Περιφερειακός Διευθυντής της Booking.com σχολιάζει πως «Καθώς κοιτάμε προς το επόμενο έτος, βλέπουμε πολύ ενθουσιασμό και προσμονή για τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα ταξίδια τους, είτε είναι στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για ταξίδια ζωής ή απλώς λέγοντας ναι σε όποια ευκαιρία ταξιδιού προκύψει». Δείτε παρακάτω, λοιπόν, πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στο ταξίδι σύμφωνα με την Booking.com για το 2022.

Ταξίδια ευεξίας

Περισσότερο από την καθημερινή άσκηση ή τον ενσυνείδητο διαλογισμό, τα ταξίδια το 2022 θα λειτουργήσουν ως μια μορφή αυτοφροντίδας, με σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων (74%) να επιβεβαιώνουν ότι τα ταξίδια βοηθούν την ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία περισσότερο από άλλες μορφές ξεκούρασης και χαλάρωσης. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συνεχώς εξελισσόμενων ταξιδιωτικών περιορισμών, τα σημαντικά οφέλη που έχουν τα ταξίδια για την υγεία και την ευημερία αναγνωρίζονται τώρα, με τα δύο τρίτα (66%) των συμμετεχόντων να υποστηρίζουν ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό ήταν το ταξίδι για την ευημερία τους μέχρι που δεν αποτελούσε επιλογή και το 84% να δηλώνει ότι το να προγραμματίζουν τις διακοπές τους έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική τους ευημερία.

Γυναίκα ταξιδεύει μόνη

Αναθεώρηση της απομακρυσμένης εργασίας κατά τις διακοπές

Όταν χτύπησε η πανδημία, τα σπίτια σε όλο τον κόσμο μετατράπηκαν και στα γραφεία μας, κάνοντας ευρέως αντιληπτή την καινοτομία της εξ αποστάσεως εργασίας. Ωστόσο, το 2022 θα υπάρξει μια σημαντική αύξηση στα άτομα που θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν σταθερά μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς ο χρόνος των διακοπών θα είναι αυστηρά χωρίς εργασία για τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών (73%) το 2022. Κάτι που δεν συνέβαινε κατά το 2021 με θολή την πραγματικότητα μεταξύ καθημερινότητας, δουλειάς και διακοπών -ιδιαιτέρων όσων είχαν επιλέξει να αφήσουν την βάση τους και να «εγκατασταθούν» σε κάποιον εξωτικό, κυρίως, προορισμό. Παρά την ευελιξία να εργάζονται εξ αποστάσεως, το 68% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα της Booking.com θα προτιμούσαν να περνούν λιγότερο χρόνο στις διακοπές τους, αν αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαν να μην τις συνδυάσουν με την εργασία τους.

Όλες οι αισθήσεις σε εγρήγορση

Ενώ πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει πού βρίσκεται το διαβατήριό μας ή ακόμα και πώς να ετοιμάσουμε τις βαλίτσες μας, όλη αυτή η ταλαιπωρία στα ταξίδια εκτός πρακτικής θα δώσει τη θέση της σε μια πραγματική αίσθηση απόλαυσης ακόμα και για τις πιο συνηθισμένες πτυχές των ταξιδιών κατά το 2022. Αφού αισθάνονται «κολλημένοι» για τόσο καιρό, οι ταξιδιώτες δηλώνουν ότι θα απολαμβάνουν κάθε στιγμή, από την παραμικρή λεπτομέρεια για την ενοικίαση του αυτοκινήτου, την επιβίβαση στο αεροπλάνο και το check in στο ξενοδοχείο. Ακόμη, λοιπόν, και η αβεβαιότητα της περιπλάνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε μια νέα πόλη με μια ξένη γλώσσα είναι κάτι που σχεδόν οι μισοί (47%) λένε ότι θα απολαύσουν. Οι περισσότεροι, μάλιστα, δηλώνουν ότι ανυπομονούν για τον καθαρό ενθουσιασμό και την προσμονή που νιώθουν κάθε φορά που ξεκινά το ταξίδι τους.

Γυναίκα σε σαφάρι

Η κοινότητα έρχεται πρώτη

Καθώς οι περιορισμοί προκάλεσαν επιβράδυνση των ταξιδιών σε πολλά μέρη του κόσμου, η πανδημία μας ανάγκασε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό που βρισκόταν στα κατώφλια μας. Από την υποστήριξη ανεξάρτητων επιχειρήσεων μέχρι το να περνάμε περισσότερο χρόνο από ποτέ στο πάρκο της γειτονιάς, η σχέση μας με την κοινότητα γύρω μας έχει αναζωπυρωθεί.

Το 2022, αυτή η επιθυμία για αυθεντική σύνδεση με την τοπική κοινότητα θα συνεχιστεί και στον τομέα των ταξιδιών, καθώς επιδιώκουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί σε κάθε ταξίδι που κάνουμε και να διασφαλίζουμε ότι ο αντίκτυπός μας στα μέρη που επισκεπτόμαστε και στους ανθρώπους που ζουν εκεί είναι θετικός. Πάνω από τους μισούς (54%) των ανθρώπων συμφωνούν ότι είναι σημαντικό το ταξίδι τους να είναι επωφελές για την τοπική κοινότητα στον προορισμό τους, ενώ το 67% θέλει τα χρήματα που ξοδεύουν όταν ταξιδεύουν να επιστρέψουν στην τοπική κοινότητα και το 63% θέλει να έχει αυθεντικές εμπειρίες που είναι αντιπροσωπευτικές της τοπικής κουλτούρας.

Ταξίδι εν μέσω πανδημίας

Ταξίδια κοινωνικοποίησης

Για πολλούς, η πανδημία σήμαινε να περάσουμε μια εκτεταμένη και έντονη περίοδο με τους στενότερους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Έτσι, τα ταξίδια μέσα στο 2022 θα αποτελέσουν ευκαιρία για επιπλέον κοινωνικοποίηση. Καθώς πάνω από το ήμισυ (51%) θέλουν να γνωρίσουν νέα άτομα ενώ ταξιδεύουν, αναμένεται ότι οι ταξιδιώτες θα χρησιμοποιούν τις διακοπές τους ως ευκαιρία να διευρύνουν τους συνηθισμένους κοινωνικούς κύκλους τους, με το 57% των παγκόσμιων ταξιδιωτών να ανυπομονούν να κοινωνικοποιηθούν ενώ βρίσκονται σε διακοπές και το 39% να θέλουν να μείνουν κάπου κοντά με πολλές επιλογές νυχτερινής ζωής, ώστε να μπορούν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.

Λέγοντας ναι στο απρόβλεπτο

Η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να είναι σταθερή στα ταξίδια το 2022, και ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή να προβλέψουμε κάθε νέα έκπληξη και πρόκληση που μας επιφυλάσσει η μοίρα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την αγκαλιάσουμε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.