Αν ένα σημείο στα Τρίκαλα έχει συνδυάσει το όνομά του με αυτό της πόλης της Θεσσαλίας, αυτό δεν είναι άλλο από τον Ληθαίο ποταμό, το ειδυλλιακό ποτάμι της πόλης με τις ρομαντικές εικόνες, που, ωστόσο, δημιουργεί μια γλυκιά μελαγχολία, ειδικά όταν τον αντικρίζει κανείς το φθινόπωρο.

Σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, ο Ληθαίος ποταμός είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης της πόλης, αλλά και το τελευταίο που θέλει να δει ως αναμνηστική εικόνα από το ταξίδι του στα Τρίκαλα. Το συναρπαστικό και ταυτόχρονα νοσταλγικό τοπίο ολόγυρά του, από τα τοπία που σίγουρα όλοι θέλουν να μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους.

Ληθαίος – Το ποτάμι «κόσμημα» για την πόλη των Τρικάλων

Το ποτάμι, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί πραγματικό στολίδι για την πόλη των Τρικάλων. Τα νωχελικά νερά του δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, ενώ το φθινοπωρινό σκηνικό ολόγυρά του, δημιουργεί μια γλυκιά μελαγχολία, την οποία, ωστόσο, ο καθένας έχει ανάγκη να νιώσει. Στην ουσία πρόκειται για το διασημότερο αξιοθέατο της πόλης, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα πάνω του.

Ο Ληθαίος είναι παραπόταμος του Πηνειού, έχει μήκος 36 χλμ., πηγάζει από υψόμετρο 500 μέτρων στα Αντιχάσια όρη και εκβάλλει τα νερά του στην Πηνειό, λίγο έξω από τα Τρίκαλα.

Ο ποταμός, ωστόσο, για την πόλη των Τρικάλων έχει και ιστορική σημασία, καθώς σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, σε αυτόν γεννήθηκε και ο πρώτος γιατρός της αρχαιότητας, γνωστός και ως ο «θεός» της ιατρικής, που δεν είναι άλλος από τον Ασκπληπιό. Μάλιστα, σε μία από τις γέφυρες του ποταμού υπάρχει και το αντίστοιχο άγαλμα, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Θεόδωρος Βασιλόπουλους.

Το ποτάμι χωρίζει την πόλη στα δύο, μάλιστα πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς στην Ελλάδα που διασχίζουν πόλη, με τις όχθες του να ενώνονται μεταξύ τους με συνολικά δεκατρείς γέφυρες. Οι περισσότερες έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιούνται από τους πεζούς, με την κεντρική που ενώνει τον πεζόδρομο της Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία να χρονολογείται από το 1888 και να έχει κατασκευαστεί από Γάλλους μηχανικούς.

Η μαύρη σελίδα στην ιστορία του ποταμού

Και ενώ οι περισσότεροι έχουν συνδέσει το Ληθαίο με τις ειδυλλιακές του εικόνες, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει και μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του η οποία σημειώθηκε το 1907. Τότε, λοιπόν, μετά από μια δυνατή καταιγίδα τα νερά του ποταμού φούσκωσαν και πήραν μαζί τους 150 κατοίκους των Τρικάλων, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους από τα ορμητικά νερά του συμβόλου της πόλης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.