Μπορεί το καλοκαίρι επισήμως να τελείωσε, όμως μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε μία χώρα όπου ο καιρός βοηθάει πολύ να παρατείνουμε λίγο ακόμη την αίσθηση του καλοκαιριού. Ποια καλύτερη αφορμή, λοιπόν, για μια εξόρμηση με το αυτοκίνητο σε γραφικά χωριά πλάι στο κύμα από τις τελευταίες δροσερές βουτιές της σεζόν;

Κυπαρίσσι, Λακωνία

Με εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα ότι βρίσκεσαι στους πρόποδες του Πάρνωνα και στην υδάτινη αγκαλιά του Μυρτώου, το Κυπαρίσσι, «κρυμμένο» στην άκρη της Λακωνίας, παραπέμπει περισσότερο σε νησιωτικό προορισμό, ενώ μαγεύει τον επισκέπτη του με την ανόθευτη και παρθένα ομορφιά του.

Το γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό, μεταξύ του Λεωνιδίου και της Μονεμβασιάς, αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία, τη Μητρόπολη και τη Βρύση (ο παλαιότερος οικισμός). Στην Παραλία τα πάλλευκα, χαμηλά σπιτάκια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις χαρακτηριστικές κεραμιδοσκεπές δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεται σε κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί, ενώ πρωταγωνιστούν και στις περισσότερες φωτογραφίες.

Κορωνησία, Αμβρακικός

Το ψαροχώρι της Κορωνησίας, σε απόσταση 25 χλμ. από την Άρτα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας μικρός επίγειος παράδεισος στην καρδιά του Αμβρακικού Κόλπου. Αν το παρατηρήσει κανείς από ψηλά η εντύπωση που του δημιουργείται είναι ότι μοιάζει με μικρό νησί, ενώ συνδέεται με την στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης.

Ο τόπος αυτός, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που μοιάζει να επιπλέει στα νερά του Αμβρακικού, όπου κατοικούν μόλις 167 άτομα. Τα σπίτια του χωριού αναπτύσσονται πάνω σε ένα μικρό ύψωμα σε κυκλικό σχήμα, «βλέποντας» στις αμμονησίδες και την κλειστή θάλασσα.

Στο μικρό λιμανάκι της Κορωνησίας θα παρατηρήσει κανείς παραδοσιακές ψαρότρατες (γνωστές και ως πριάρια), οι οποίες προμηθεύουν κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού με τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού.

Τραχήλα, Μεσσηνία

Tο πέτρινο ψαροχώρι βρίσκεται 55 χλμ. νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, χτισμένο στον ομώνυμο μικρό όρμο. Άγνωστη στους περισσότερους, η Τραχήλα με το ιδιαίτερο χρώμα, τα πέτρινα κτίρια, το μικρό λιμανάκι με τις παραδοσιακές βάρκες και το εντυπωσιακό μανιάτικο τοπίο ολόγυρά της αποτελεί ιδανική επιλογή για μια ήρεμη και γαλήνια απόδραση.

Στα όσα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον κατά την διάρκεια της βόλτας εδώ το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου -και τα δύο εξαιρετικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Κοντά στον οικισμό συναντάται το περίφημο σπήλαιο Καταφύγι, με σπουδαία σπηλαιολογική πανίδα. Τους προηγούμενους αιώνες, μάλιστα, λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής σε περιόδους επιδρομών.