Η Νότια Αμερική αποτελεί πηγή μυστηρίου για αιώνες στους τομείς της βιολογίας και της αρχαιολογίας. Το τιτάνιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχει μέσα του κάθε είδους φυσικά θαύματα, τόσο αναφορικά με τη χλωρίδα, όσο και με την πανίδα του. Διαθέτει, επίσης, τα ερείπια μυστηριωδών οικισμών που προηγήθηκαν της ανόδου της αυτοκρατορίας των Ίνκας -η οποία κάποτε θεωρούνταν ότι ήταν η κορυφή του πολιτισμού της Νότιας Αμερικής. Εν τω μεταξύ στην Κολομβία, ένας ποταμός ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο μοναδικά οπτικά οικοσυστήματα στον κόσμο, κι αυτό εξαιτίας των πέντε χρωμάτων του.

Κολομβία: Απίστευτες εικόνες από τον ποταμό των πέντε χρωμάτων

Το Cano Cristales, γνωστό και ως «Ποτάμι των Πέντε Χρωμάτων» ή «Υγρό Ουράνιο Τόξο», διανύει μια απόσταση 100 χλμ., κατά την οποία μπορεί να συναντήσει κανείς οποιοδήποτε μείγμα χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κίτρινου, του μπλε, του πράσινου, του πορτοκαλί και ενός πορφυρού φούξια, σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com. Ο συγκεκριμένος ποταμός αποτελεί μοναδικό θέαμα με το μιξ χρωμάτων σε διάφορα σημεία του να δημιουργούν εικόνες που μοιάζουν εντελώς ψεύτικες. Αν και στην αρχή μπορεί να φαίνεται σαν να προστέθηκε τεχνητή βαφή στο νερό, αυτός ο ποταμός ουράνιο τόξο είναι ένα εντελώς φυσικό φαινόμενο.

Τα διάφορα χρώματα του Cano Cristales είναι το αποτέλεσμα της Macarenia clavigera, ενός σπάνιου είδους υδρόβιου φυτού που εκτείνεται στο μήκος του ποταμού. Τα φυτά αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το πόσο ηλιακό φως δέχονται, το οποίο καθορίζεται από το ύψος και την ταχύτητα του νερού. Δεν είναι λοιπόν ασυνήθιστο τα φυτά να είναι εντελώς άχρωμα αν το ηλιακό φως είναι πολύ απρόσιτο. Το Macarenia Clavigera είναι επίσης ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φυτό, τα διαφανή φύλλα του οποίου δίνουν στο νερό μια σχεδόν βαμμένη όψη.

Αυτή η ευαισθησία του φυτού, το καθιστά ευάλωτο στις μεγάλες διαταραχές νερού, ακόμη και εκείνες που προκαλούνται από τους επισκέπτες που τα πατούν, ενώ κολυμπούν στα νερά του ποταμού.

Έτσι, όταν δημιουργήθηκε μια τουριστική βιομηχανία γύρω από τον χώρο, θεσπίστηκαν κανονισμοί που μείωσαν τον αριθμό των επισκεπτών, απαγόρευσαν οποιαδήποτε χημικά και περιόρισαν τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορούσαν να κολυμπήσουν ταυτόχρονα στον ποταμπ.

Ο ποταμός των πέντε χρωμάτων, λοιπόν, ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά αξιοθέατα της Κολομβίας, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.