Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συνδυάσει την Ήπειρο με τα γραφικά χωριουδάκια της φωλιασμένα στον επιβλητικό ορεινό όγκο που κυριαρχεί σε όλη την έκτασή της. Και όχι άδικα, βέβαια, καθώς σε αυτήν συναντώνται κάποια από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά χωριά, παρόλη την απλότητα και τη λιτότητα που τα χαρακτηρίζει.

Ωστόσο, η Ήπειρος πέρα από τα διάσημα Τζουμέρκα και Ζαγοροχώρια στο νομό Ιωαννίνων, κρύβει κι άλλες εκπλήξεις στους επισκέπτες της, αρκεί κανείς να έχει την όρεξη να τις ανακαλύψει. Μία από αυτές και το μικρό χωριό στον Αμβρακικό που μοιάζει να «κολυμπάει» στα ήρεμα νερά του κόλπου.

Το μικρό χωριό στον Αμβρακικό που μοιάζει να «κολυμπάει» στα νερά του

Ο λόγος για το ψαροχώρι της Κορωνησίας, σε απόσταση 25 χλμ. από την Άρτα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας μικρός επίγειος παράδεισος στην καρδιά του Αμβρακικού Κόλπου. Αν το παρατηρήσει κανείς από ψηλά η εντύπωση που του δημιουργείται είναι ότι μοιάζει με μικρό νησί, ενώ συνδέεται με την στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης.

Ο τόπος αυτός, μοναδικής φυσικής ομορφιάς, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που μοιάζει να επιπλέει στα νερά του Αμβρακικού, όπου κατοικούν μόλις 167 άτομα. Τα σπίτια του χωριού αναπτύσσονται πάνω σε ένα μικρό ύψωμα σε κυκλικό σχήμα, «βλέποντας» στις αμμονησίδες και την κλειστή θάλασσα.

Στο μικρό λιμανάκι της Κορωνησίας θα παρατηρήσει κανείς παραδοσιακές ψαρότρατες (γνωστές και ως πριάρια), οι οποίες προμηθεύουν κατοίκους και επαγγελματίες του νησιού με τις περίφημες γαρίδες Αμβρακικού.

Στα όσα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, εκτός από την ξεχωριστή ιδιομορφία του τόπου, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και οι καταπράσινες μικρές νησίδες. Σημείο αναφοράς για την Κορωνησία ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κορωνήσιας, ο οποίος χρονολογείται από τον 7ο αιώνα.

Επίσης, με αφετηρία την Κορωνησία ανακαλύπτει κανείς και τις γύρω ομορφιές του νομού, όπως τις λιμνοθάλασσες Τσουκαλιό -εδώ φωλιάζει ο σπάνιος και απειλούμενος αργυροπελεκάνος- Λογαρού και Ροδιά.