Ο ελληνικός τουρισμός είναι αντιμέτωπος με ένα «καλοκαίρι της υπομονής», αυτό παρατηρεί το πρακτορείο Reuters σε σημερινό αφιέρωμά του.

Με αρκετά νησιά της χώρας μας να έχουν μπει στο «πορτοκαλί», οι ξενοδόχοι είδαν τις κρατήσεις να μειώνονται εκθετικά. Η αβεβαιότητα που μάστισε τον περσινό τουρισμό είναι και πάλι εδώ, δείχνοντας απειλητικά τα δόντια της…

Το «καλοκαίρι της υπομονής» για τον ελληνικό τουρισμό

«Μπορείς να δεις μόνο 2-3 εβδομάδες μπροστά, το πολύ», δηλώνει στο Reuters ο Γιώργος Τσέλιος, διευθυντής του ξενοδοχείου Blue Sea Resort στη Ρόδο, που έχει πελάτες από τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Σκανδιναβία, «αυτό είναι ένα μεταβατικό καλοκαίρι».

Τα τουριστικά δεδομένα έμοιαζαν ελπιδοφόρα για την Ελλάδα τον Ιούνιο, με τις διεθνείς αφίξεις να έχουν αυξηθεί κατά 13 φορές σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020.

Αλλά οι κρατήσεις του Αυγούστου δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες. Όλοι οι ειδικοί ισχυρίζονται πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί το ελληνικό καλοκαίρι.

«Για πρώτη χρονιά εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να γίνει μια ασφαλής πρόβλεψη για τα τουριστικά έσοδα αυτής της χρονιάς», δήλωσε στο πρακτορείο και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.

Το Reuters παραθέτει το πρόσφατο lockdown της Μυκόνου, μιλώντας για εμπόδια που ανακύπτουν διαρκώς.

Τον Ιούνιο, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προβλέψει πως θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να επιστρέψει ο ελληνικός τουρισμός στα επίπεδα του 2019, όταν ήρθαν στη χώρα μας 33 εκατ. τουρίστες και άφησαν πίσω τους 18 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι μιλούν για έσοδα στο 40% σε σχέση με το 2019…