Το μέλλον βρίσκεται ήδη στο παρόν. Ενώ τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούσαν «εντυπωσιακές ιδέες» για το μέλλον, η COVID-19 έφερε τα πάνω κάτω στη βιομηχανία του τουρισμού και ανάγκασε στον επαναπροσδιορισμό του προσωπικού του ξενοδοχείου και την ασφάλεια των επισκεπτών. Η εμπειρία του ξενοδοχείου με εξατομικευμένη, ανθρώπινη επικοινωνία δεν θα γίνει ποτέ ξεπερασμένη, αλλά η ρομποτική τεχνολογία μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι προς το καλύτερο, αναφέρει το travelpulse.com.

Η έρευνα της Gartner, διεθνούς εταιρείας έρευνας και παροχής συμβουλών, δείχνει ότι η εμπειρία των πελατών επηρεάζει κατά πολύ την αφοσίωσή τους σε ένα συγκεκριμένο κατάλυμα, κάτι που τους οδηγεί να το επισκέπτονται ξανά και ξανά μελλοντικά. Η επένδυση στις σωστές τεχνολογίες τώρα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι επισκέπτες αισθάνονται ασφαλείς και άνετοι ενώ μένουν σε ένα ξενοδοχείο, μια εποχή που η ασφάλεια και η υγεία είναι το πρωταρχικό ζητούμενο στη διοργάνωση ενός ταξιδιού. Αυτό αυξάνει τη συνολική ικανοποίηση, η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις.

Σήμερα, οι μάσκες προσώπου, τα φυσικά εμπόδια και η απόσταση είναι ο κανόνας, με το ζεστό χαμόγελο των υπαλλήλων ενός ξενοδοχείου στη ρεσεψιόν ή τη χειραψία με τους οικοδεσπότες των boutique ξενοδοχείων να έχουν βγει από το «παιχνίδι» εξαιτίας της πανδημίας. Αντ’ αυτού, ξενοδοχεία, όπως το Sky Hotel στο Γιοχάνεσμπουργκ, χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένους συνοδούς για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες -από το check in έως τη μεταφορά αποσκευών στα δωμάτιά τους. Εκτός από την παροχή βοήθειας στους επισκέπτες, όπως η μεταφορά των αποσκευών, αυτά τα ρομπότ μπορούν επίσης να σαρώσουν τις εκφράσεις του προσώπου για να μετρήσουν το συναίσθημα των εμπειριών τους.

«Περίπτερα» αυτοεξυπηρέτησης, παρόμοια με αυτά που είναι διαθέσιμα στα αεροδρόμια, μπορούν επίσης να δώσουν στους επισκέπτες τον έλεγχο των αλληλεπιδράσεών τους, να αναγνωρίσουν τις προτιμήσεις αφοσίωσής τους και να τους προσφέρουν έναν αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο για το check-in. Κάτι που μειώνει τους χρόνους αναμονής και εξαλείφει την ανάγκη για επαφή με το προσωπικό και άλλους επισκέπτες.

Τα ξενοδοχεία αναζητούν τρόπους για να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές υπηρεσίες μιας ρεσεψιόν για να αποφύγουν να παραμείνουν οι επισκέπτες στο λόμπι, να επιταχύνουν τους χρόνους αναμονής και να περιορίσουν την έκθεση σε άλλους επισκέπτες και προσωπικό. Αλυσίδες όπως το Hilton χρησιμοποιούν σε κάποια ξενοδοχεία τους την υπηρεσία θυρωρείου ρομπότ για να προσφέρουν προτάσεις, οδηγίες και πληροφορίες για το ξενοδοχείο, ενώ οι εφαρμογές για κινητά μπορούν, επίσης, να επιτρέψουν στους επισκέπτες να παραλείψουν τις ουρές, προσφέροντας μια αποτελεσματική αλλά εξατομικευμένη εμπειρία.

Από την άλλη, η αξιοποίηση των προφίλ πιστότητας, των δεδομένων και της τελευταίας τεχνολογίας επιτρέπει μια εξαιρετικά εξατομικευμένη προσέγγιση και στο δωμάτιο που επιλέγει ο καθένας για τη διαμονή του. Όταν ένα μέλος του loyalty club επιστρέφει κάνοντας check in, το δωμάτιο μπορεί να ρυθμιστεί αυτόματα στην προτιμώμενη θερμοκρασία, να παίξει την αγαπημένη του μουσική και να έχει τις κουρτίνες ανοιχτές για να απολαύσει τη θέα στον τελευταίο όροφο, όπως ακριβώς του αρέσει.

Η χρήση τεχνολογίας AI (τεχνητής νοημοσύνης) και φωνής μέσω διάφορων βοηθειών στο δωμάτιο βελτιώνει περαιτέρω την εμπειρία, επιτρέποντας στους επισκέπτες να διαχειρίζονται το περιβάλλον τους εντελώς hands-free και να αποφεύγουν διάφορα σημεία επαφής, όπως το καλοριφέρ, οι διακόπτες φωτός και το τηλεχειριστήριο.

Η AI μπορεί επίσης να προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα για παράδοση πετσετών, μαξιλαριών ή φαγητού στα δωμάτιά τους, έξω από την πόρτα χωρίς ανθρώπινη επαφή. Για παράδειγμα, το Mercantile New Orleans χρησιμοποιεί ρομπότ μπάτλερ για να παραδίδει σνακ, καφέ ή πρωινή εφημερίδα στους επισκέπτες.

Όπως και ο λογαριασμός σας στο Netflix, οι ρομποτικές υπηρεσίες θα μάθουν από τις επιλογές και τις προτιμήσεις σας να δημιουργήσουν ένα προφίλ και να παρέχουν προσαρμοσμένες προτάσεις. Είτε πρόκειται για κρατήσεις για παροχές μέσω μιας εφαρμογής, για παραγγελία υπηρεσίας δωματίου μέσω ενός βοηθού φωνής στο δωμάτιο ή για αιτήματα επιπλέον πετσετών κατά τη διάρκεια κάθε ταξιδιού, αυτά τα δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν για αναβάθμιση ή ενίσχυση της αφοσίωσης από πλευράς ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής διαμονής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.