Αν και τα νησιά Kilda κατοικήθηκαν για περισσότερα από 2.000 χρόνια, εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους το 1930, οι οποίοι προτίμησαν την ζωή στην ηπειρωτική χώρα, αφήνοντας πίσω τους ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο παραθαλάσσιο χωριό που σήμερα είναι εντελώς ερειπωμένο.

Το πιο απομακρυσμένο νησί των Βρετανικών Νήσων φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία θαλάσσιων πτηνών στη βορειοδυτική Ευρώπη, βράχους ψηλότερους από το Empire State Building και είναι γνωστό ως μία από τις πιο ανατριχιαστικές πόλεις- φαντάσματα στον κόσμο.

Υπάρχουν λίγα μέρη που απομένουν στον κόσμο -ιδιαίτερα στη Βρετανία- που παραμένουν τόσο απομονωμένα και απρόσιτα, που τα σχέδια του ταξιδιού μπορούν να αναπροσαρμοστούν εντελώς λόγω του ανέμου ή του καιρού γενικότερα.

Το αρχιπέλαγος St. Kilda είναι ένα από αυτά τα σπάνια μέρη, 40 μίλια δυτικά πάνω από τα ανοιχτά νερά του Ατλαντικού από το πιο κοντινό κατοικημένο κομμάτι γης, το ήδη απομακρυσμένο νησί North Uist. Είναι τόσο μακρινό, που συχνά δεν εμφανίζεται σε χάρτες της Βρετανία και τόσο μικρό, που συνήθως δεν συμπεριλαμβάνεται σε χάρτες της Ευρώπης ή του κόσμου. Ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς στο St Kilda είναι με πλοίο, αλλά όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε ναύτης, ο ωκεανός έχει τα δικά του σχέδια.

Αποτελεί, επίσης, το σπίτι μιας πόλης-φάντασμα στο Hirta, το κύριο νησί του αρχιπελάγους και το μοναδικό από τα τέσσερα που κατοικήθηκε ποτέ, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους κατοίκους του το 1930.

Λίθινα εργαλεία και ένα λατομείο της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκαν στο Mullach Sgar, ένα βουνό στο Hirta, αναφέρει το atlasobscura.com, υποδηλώνουν ότι τα νησιά κατοικήθηκαν για τουλάχιστον δύο χιλιετίες, αν όχι περισσότερο. Οι κάτοικοί τους χρησιμοποιούσαν μικρές βάρκες για να μετακινούνται μεταξύ των νησιών και χρησιμοποίησαν το πλεόνασμα των θαλασσοπουλιών προς όφελός τους -τα puffins υποτίθεται ότι ήταν ένα αγαπημένο σνακ τους. Ωστόσο, στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε η σταδιακή διάβρωση των παραδοσιακών τρόπων ζωής των νησιωτών, ανάμεσα στους οποίους επηρεάστηκαν η εκτροφή προβάτων, η ύφανση και η αλιεία.

Τα ατμόπλοια των τουριστών που αγόραζαν τουίντ εισήγαγαν τους νησιώτες όχι μόνο στις πολιτιστικές επιρροές του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στην ζωή με την απουσία ασθενειών. Πολλοί νέοι κάτοικοι μετανάστευσαν, ιδιαίτερα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου ίδρυσαν το προάστιο του St Kilda. Επιπλέον, μια γενιά νεαρών ανδρών χάθηκε στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας πόλεμος που έπληξε τα νησιά άμεσα. Μετά τον πόλεμο, η γρίπη και τα μολυσμένα χωράφια μείωσαν τον πληθυσμό από 73 το 1920 σε 36 έως το 1928.

Το 1930, μετά το θάνατο μιας νεαρής γυναίκας από σκωληκοειδίτιδα και πνευμονία -η οποία ίσως δεν είχε αποδειχθεί θανατηφόρα στην ηπειρωτική χώρα- οι υπόλοιποι νησιώτες ζήτησαν να εγκαταλείψουν μόνιμα το νησί τους και την μετεγκατάστασή τους στην ηπειρωτική χώρα. Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου την ίδια χρονιά, όταν ένα πλοίο με το όνομα Harebell πήρε τους υπόλοιπους χωρικούς στα νέα σπίτια τους στην ηπειρωτική Σκωτία.

Οι χωρικοί άφησαν πίσω τους ένα πιάτο βρώμης και μια ανοιχτή Αγία Γραφή σε κάθε σπίτι πριν επιβιβαστούν στο πλοίο, ενώ η τελευταία πρώην κάτοικος του νησιού, η οποία το εγκατέλειψε σε ηλικία οκτώ ετών, πέθανε τον Απρίλιο του 2016.

Σήμερα, το Hirta αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO με διττή σημασία, τόσο πολιτιστική λόγω της ανθρώπινης ιστορίας του, όσο και οικολογική λόγω της σημαντικής αποικίας θαλασσοπουλιών.

Τα νησί ανήκει στο National Trust for Scotland, μια φιλανθρωπική οργάνωση, και έχουν, επίσης, μια μικρή στρατιωτική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου. Στα βοσκοτόπια του Hirta ζει ένας πληθυσμός προβάτων Soay, μια νεολιθική φυλή που συνεχίζει να ευδοκιμεί στο απομονωμένο νησί, καθώς και κάποια πρόβατα Boreray, της σπανιότερης φυλής προβάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.