Αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κέρκυρας. Οι μεν Έλληνες αυθόρμητα σκέφτονται το τραγούδι «Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι…» και φέρνουν στο νου το νησί των Φαιάκων, οι δε ξένοι σίγουρα το έχουν ακούσει ή δει σε διάφορες εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Για να το προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τη Γαρίτσα και μετά από μια γραφική διαδρομή θα φτάσει στο Κανόνι. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το Ποντικονήσι, το μικρό πράσινο νησάκι που βρίσκεται μπροστά από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας με τον πλωτό αεροδιάδρομο, στην είσοδο του αρχαίου Υλλαϊκού λιμανιού, στο σημερινό κόλπο του Χαλικιόπουλου.

Το Ποντικονήσι συνδέεται με πολλούς μύθους στο πέρασμα των χρόνων. Ο επικρατέστερος θέλει να είναι το καράβι που έφερε τον Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων. Κατά τη διάρκεια μιας φοβερής καταιγίδας, ο Οδυσσέας ξεβράστηκε στις ακτές του νησιού και ο θεός Ποσειδώνας εξοργισμένος μόλις αντίκρισε το καράβι που δώρισαν οι Φαίακες στον Οδυσσέα το ακούμπησε με την τρίαινά του γεμάτος θυμός και το μετέτρεψε σε αυτό τον καταπράσινο βράχο.

Η άλλη εναλλακτική, θέλει το Ποντικονήσι να οφείλει το όνομά του στο μέγεθός του, καθώς κοιτώντας το από ψηλά μοιάζει με μικρό ζωάκι. Είναι καταπράσινο με πυκνή βλάστηση και στην έκτασή του φιλοξενεί την εκκλησία του Παντοκράτορα που δημιουργήθηκε επί βασιλείας Όθωνα.

Το Ποντικονήσι υπήρξε, επίσης, αγαπημένο μέρος της θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσσυ, η οποία, λέγεται, πως το επισκεπτόταν κάθε Κυριακή για να προσευχηθεί. Τα σκαλοπάτια, μάλιστα, για να φτάσει στο παρεκκλήσι, που είναι χτισμένο σε βράχο, τα κάνανε οι δικοί της εργάτες. Στο βυζαντινό παρεκκλήσι του Παντοκράτορα, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ακόμη και σήμερα φυλάσσονται αναμνηστικές πλάκες, από τις συχνές επισκέψεις της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας και του αρχιδούκα Ροδόλφου.

Από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κέρκυρας και η Παναγία των Βλαχερνών -δέος προκαλεί το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι αξιόλογες εικόνες και τοιχογραφίες- που βρίσκεται μια ανάσα μακριά. Για την ακρίβεια απέχει από τη στεριά 300 μ. και τους επισκέπτες μεταφέρουν ως εκεί μικρά καϊκάκια. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το Ποντικονήσι αποτέλεσε πηγή έμπνευση και για το έργο του ζωγράφου Arnold Böcklin, «Το Νησί των Νεκρών».