Το όνομα της Χαλκιδικής, και όχι άδικα φυσικά, είναι συνυφασμένο με κρυστάλλινα, παραδεισένια νερά και ονειρικές παραλίες περικυκλωμένες από καταπράσινες εκτάσεις που αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα.

Ο αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός, κυρίως των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος αλλά και πληθώρας τουριστών, κρύβει πραγματικούς θησαυρούς που εντυπωσιάζουν και με το παραπάνω τους επισκέπτες τους. Ο λόγος για τα γραφικά ορεινά χωριά, ελάχιστα μεν, αλλά κουκλίστικα δε που κλέβουν στην κυριολεξία τις εντυπώσεις.

Ανάμεσα σε αυτά και ο παραδοσιακός οικισμός του Παρθενώνα σε υψόμετρο 350 μέτρων και μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, που συνδυάζει ιδανικά το «πακέτο» βουνό με θάλασσα. Το χωριό κόσμημα της Σιθωνίας, του δευτέρου «ποδιού» της Χαλκιδικής, είναι ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά στην ευρύτερη περιοχή με μια ιστορία η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο δείγμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, που αν και κάποτε ερήμωσε, την δεκαετία του ’80 άρχισε και πάλι να ακμάζει και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των αυθεντικών εμπειριών. Η εκπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο και το καταπράσινο φυσικό σκηνικό του βουνού Ίταμου συνθέτουν το υπέροχο φωτογραφικό παζλ του Παρθενώνα.