Το βορειοανατολικότερο άκρο του βουνού των Κενταύρων, σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από την πόλη του Βόλου, κρύβει μια έκπληξη για τους επισκέπτες της περιοχής που θα απαρνηθούν τους περισσότερο φημισμένους προορισμούς του Πηλίου και θα επιλέξουν να ανακαλύψουν και εξερευνήσουν την πιο άγνωστη στο ευρύ κοινό εκδοχή του.

Ανάμεσα στα χωριά που ανακαλύπτει κανείς εδώ και το Κεραμίδι, ένα χωριό με όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία ενός τυπικού πηλιορείτικου χωριού, εκτός από την ιδιαίτερη δημοφιλία τους. Τα παραδοσιακά του σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 350 μέτρων στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, μέσα στο υπέροχο και καταπράσινο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η «καρδιά» του χωριού, που έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, χτυπά στην κεντρική πλατεία σκεπασμένη με θεόρατα και φουντωτά πλατάνια, γνωστή και ως Αλωνάκι ή Λέοντος Μελά. Ως φυσική προέκτασή της μοιάζει η αυλή του σχολείου όπου συναντάται και ο ναός του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1787 και ξεχωρίζει για την θέση του, καθώς προσφέρει άπλετη θέα στο Αιγαίο. Σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία βρίσκεται, επίσης, και το μικρό αλλά άκρως ενδιαφέρον Εκκλησιαστικό Μουσείο του Κεραμιδίου.

Η βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια που ξεκινούν ακτινωτά από την πλατεία και τις παραδοσιακές γειτονιές του χωριού, σίγουρα ταξιδεύει στο χρόνο, καθώς το χωριό έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, σε αντίθεση με άλλους τουριστικούς προορισμούς του Πηλίου.