Όσοι αρέσκονται στις περιπέτειες και τη γνωριμία με το άγνωστο, αξίζει να εντάξουν στην ταξιδιωτική τους ατζέντα το νομό Λακωνίας, όπου θα ανακαλύψουν χωριά πραγματικά διαμαντάκια.

Άγνωστα, ακόμα, στο ευρύ κοινό διακρίνονται για τη γραφικότητα και την αυθεντικότητα που τα χαρακτηρίζει, ενώ προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στη φύση, σε όσους επιλέξουν να τα ανακαλύψουν εκ των έσω.

Άρνα

Χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ταΰγετου, η άγνωστη στο ευρύ κοινό Άρνα, διατηρεί χαμηλό προφίλ και ελκύει όσους αναζητούν την πραγματική χαλάρωση και αποτοξίνωση από τους ρυθμούς της πόλης.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει ο επισκέπτης ο περήφανος πλάτανος στην κεντρική πλατεία ο οποίος έχει ύψος 30 μέτρα και η περίμετρος του κορμού του φτάνει τα 13,80 μέτρα. Ο συγκεκριμένος πλάτανος, μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί σε έναν δημοσιευμένο κατάλογο με πελώρια δέντρα από όλη την Ευρώπη.

Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν την επισκεφτεί κανείς, θα χαρεί επαφή με τη φύση μέσω των μονοπατιών του Ταΰγετου και ποιοτική ξεκούραση. Στα συν το καλό φαγητό και οι σούπερ τιμές.

Βαμβακού

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 903 μέτρων, βορειοανατολικά της Σπάρτης, το χωριό δημιουργήθηκε κατά τον 15ο αιώνα, ενώ οφείλει την ονομασία του στη λέξη για το βαμβάκι «βάμβαξ». Κατά την περίοδο της ακμής στη Βαμβακού υπήρχαν περίπου 200 οικογένειες, ενώ γενικότερα το χωριό ήταν γνωστό για τις πολυμελείς οικογένειές του.

Σημείο αναφοράς για το χωριό αποτελεί το σπηλαιο-μονάστηρο της Αγίας Κυριακής, ένα κτίσμα «σφηνωμένο» λες στα βράχια του βουνού, που δημιουργεί δέος σε όποιον το αντικρίσει και προσεγγίσει τον χώρο του.

Καρυές

Γνωστές και με την ονομασία Αράχωβα, οι Καρυές είναι ένα γραφικό και παραδοσιακό χωριό της Λακωνίας, μεταξύ της Τρίπολης και της Σπάρτης, απλωμένες στους πρόποδες του Πάρνωνα, σε μια περιοχή κατάφυτη από καρυδιές και καστανιές σε υψόμετρο 950 μέτρων.

Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χωριού -συναντάται στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών- όπως μπορείτε να φανταστείτε, ένα μνημείο αφιερωμένο στις Καρυάτιδες, το οποίο δημιουργήθηκε το 1983 και αποτελεί αντίγραφο τμήματος του αρχαίου ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη.

Σήμερα οι Καρυές είναι ένα πανέμορφο χωριό, με νωχελικούς ρυθμούς και γραφικές εικόνες, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ήρεμες και ήσυχες στιγμές μακριά από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου.