Τα Διαπόντια, ένα σύμπλεγμα 11 μικρών νησιών που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Κέρκυρα, κρύβουν συμπυκνωμένες όλες τις ομορφιές του Ιονίου, κάνοντας τον επισκέπτη τους να νιώθει πώς είναι να βρίσκεται στον παράδεισο.

Στους Οθωνούς, το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας, την Ερεικούσα και το Μαθράκι, όλα κυλούν με αργούς ρυθμούς και η απόλυτη ηρεμία είναι εξασφαλισμένη. Η Άσπρη Άμμος, στη δυτική ακτή των Οθωνών, είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου με την εντυπωσιακή σπηλιά της Καλυψούς να συγκλονίζει τους πάντες. Το λιμανάκι των Οθωνών λέγεται Αυλάκι, ενώ ο παραθαλάσσιος οικισμός δίπλα σε αυτό Άμμος.

Τα σπίτια του κεντρικού οικισμού, το δυτικότερο χωριό στη χώρα, στους ΟΘωνούς ακολουθούν την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και είναι κτισμένα κυρίως από πέτρα και κεραμίδια, ενώ σε κάποια από αυτά διακρίνονται και τα ελαιοτριβεία των οικογενειών, καθώς οι περισσότεροι από τους κατοίκους των Οθωνών ασχολούνταν παλαιότερα με την ελιά και το λάδι.

Σύμφωνα με το βίντεο της ομάδας Travel Inspiration, οι κάτοικοι του νησιού έχουν όλοι το ίδιο επίθετο, Κατέχης. Κι αυτό γιατί προέρχεται από τη λέξη «κατοχή», καθώς ήταν οι πρώτοι που «κατείχαν» το συγκεκριμένο χώρο. Το επίθετο τους, ωστόσο, ακολουθείται πάντα και από κάποιο προσωνύμιο ώστε να ξεχωρίζει ο ένας από τον άλλο.