Το πολύχρωμο μεσαιωνικό χωριό που μοιάζει με λαβύρινθο

Μία νησιωτική γωνιά με έντονο καλλιτεχνικό άρωμα


ΤΑΞΙΔΙ
10:04
22/11/2020
Το πολύχρωμο μεσαιωνικό χωριό που μοιάζει με λαβύρινθο
3
loading

Τα ελληνικά χωριά συχνά μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής ή κεντήματα. Μικρά στολίδια διάσπαρτα στα βουνά ή σε νησιά στο πέλαγος. Έχουν μια ιστορία αιώνων και σου κλέβουν την καρδιά από την αρχή!

Ένα τέτοιο χωριό είναι και ένα ελληνικό μεσαιωνικό χωριό που μοιάζει με έναν λαβύρινθο. Ζωγραφιστό λαβύρινθο. Ο λόγος για το Πυργί στη Χίο. Από τις φωτογραφίες και μόνο σε προκαλεί και προσκαλεί να το επισκεφθείς και το σίγουρο είναι ότι αυτό δε θα συμβεί μόνο μια φορά.

 Το καλλιτεχνικό μεσαιωνικό χωριό που μοιάζει με λαβύρινθο

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποκαλούν το Πυργί, ζωγραφιστό χωριό. Θαρρείς και κάποιος καλλιτέχνης ακούμπησε απαλά το πινέλο του πάνω σε αυτό το μεσαιωνικό χωριό. Ξεχωρίζει όχι μόνο για την αρχιτεκτονική του αλλά γενικά για την αισθητική του. Αυτό που θα παρατηρήσεις από την πρώτη στιγμή είναι τα περίτεχνα διακοσμητικά μοτίβα στις προσόψεις των οικημάτων.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, το Πυργί είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου και συνδυάζει αυτή τη μεσαιωνική αρχιτεκτονικη με τις ζωγραφιές κάνοντάς το τόσο ξεχωριστό και διάσημο. Αυτά τα σπίτια με τα σχέδια γοητεύουν τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Και τα αποκαλούν «ξυστά». Είναι αυτός ο τύπος διακόσμησης της πρόσοψης με γεωμετρικά σχήματα σε μαύρο και άσπρο. Η τεχνική βασίζεται στη μαύρη άμμο του επιχρίσματος, η οποία αφού ασπριστεί με επιμέλεια, ξύνεται ακολουθώντας απλά ή σύνθετα μοτίβα και δίνει μαύρα θέματα πάνω σε λευκό φόντο που θυμίζουν τα ιταλικά graffiti. Η τεχνική αυτή του εξωτερικού στολισμού αγαπήθηκε από τους ντόπιους και για το λόγο αυτό την διατήρησαν ζωντανή μέχρι τις μέρες μας.

Παρά το γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου, το χωριό υπέστη πολλές αλλαγές και αλλοιώσεις, ωστόσο το Πυργί αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα ζωντανό μεσαιωνικό θρύλο. Έναν θρύλο που έχει ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Μοιάζει με λαβύρινθο!

Έχει μια τέτοια οχυρωματική του διάταξη η οποία είναι αντιπροσωπευτική της ανάγκης για αντιμετώπιση των εχθρικών επιδρομών.

Ένα από τα ιστορικά αξιοθέατα που πρέπει να δεις εκεί είναι ο Ναός των Αγίων Αποστόλων. Αποτελεί αντίγραφο του καθολικού της Νέας Μονής και είναι ένα άριστα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο, με άφθονο κεραμικό διάκοσμο, οδοντωτές ταινίες στον τρούλο, με διπλούς μαρμάρινους κιονίσκους και πολύχρωμα φιαλοστόμια στην τοιχοποιία. Η ανέγερση του τοποθετείται στο 13ο με 14ο αιώνα.

Το Πυργί είναι ένα ξεχωριστό ελληνικό χωριό από αυτά που σου θυμίζουν τον πλούτο και την ιστορία που έχει αυτή η χώρα σε κάθε γωνιά της…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar ΕΒΕΛΙΝ

    Είναι τόσο διαφορετικό από τα άλλα χωριά!! Αυτό το περίτεχνο στόλισμα στα σπίτια το έχω δει κ στην Αθήνα Χιώτης θα ήθελε να κρατήσει αυτή την τεχνοτροπία να του θυμίζει το νησί καθώς κ στη Πορτογαλία έχουν φτιάξει κάποια σπίτια έτσι όπως κ το άγαλμα του Κολόμβου υπάρχει εκεί επειδή πέρασε από τη Χίο κ πήρε πλήρωμα από το Πυργί υπάρχει κ το σπίτι που εμεινε.μετά έφτιαξαν αυτή τη τεχνοτροπία κ σε άλλα μέρη. Ελάτε να τα θαυμάσετε από κοντά...

  2. avatar irineossamothraki Blog

    Ξέχασα να γράψω πως η εικόνα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακοί αν πετύχεται την εποχή που λιάζουν τις κατακόκκινες τομάστες πάνω στις προσόψεις. Εγώ είχα πάει αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου και το πέτυχα...

  3. avatar irineossamothraki Blog

    Πριν χρόνια, νομίζω το ΄04 επισκέφτηκα την Χίο, ήθελα να δω τα μαστιχόδεντρα, για να τα δω δεν μπορούσα να μην πάω στα μαστιχοχώρια. Στο Πυργί εντυπωσιάστηκα από τα \"περίτεχνα διακοσμητικά μοτίβα\" των σπιτιών. Αν θυμάμαι, ονομάζονται ξυστά... Θέλησα να ρωτήσω μια παρέα γερόντων που κάθονταν σε ένα καφενεδάκι, πως γίνεται αυτή η τεχνοτροπία. Πετιέται ο ένας, μάλλον ο πιο ηλικιωμένος (αν κατάλαβα καλά), ίσως ο κοτσαμπάσης του χωριού και μου λέει, \"παρατήρα το, δοκίμαστο και αν μπορέσεις να το κάνεις, έλα να μας φτιάξεις τα σπίτια μας\". Έσκυψα το κεφάλι από σεβασμό στην ηλικία του, τους ευχήθηκα να είναι καλά, τους χαιρέτησα και έφυγα (σήμερα δεν θα έκανα το ίδιο, κόσμια θα του απαντούσα). Στην πορεία έμαθα ότι γίνεται με διαφορετικά χρώματα σοβάδων, χάρακες, διαβήτες και πιρούνια...!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει