Αν για κάτι φημίζεται η Αρκαδία, αυτό δεν είναι άλλο από την υπέροχη φύση του ορεινού της όγκου, αλλά και τα αμέτρητα γραφικά χωριουδάκια που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μέσα στο ακαταμάχητης ομορφιάς φυσικό τοπίο της.

Λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, τα ορεινά χωριά της Κυνουρίας, στο νότιο άκρο του νομού, αποτελούν τα κρυφά διαμαντάκια της Αρκαδίας, που όποιος ανακαλύψει σίγουρα θα λατρέψει.

Ένα από αυτά είναι και το Πηγάδι, στο οροπέδιο των Πελετών, σε απόσταση 23 χλμ. από το Λεωνίδιο, αφήνοντας πίσω τον Πάρνωνα, το Άστρος και την παραλία Τυρού, το Λεωνίδιο και τα Πούλιθρα, καθώς και τον οικισμό της Αμυγδαλιάς.

Με λιγοστούς κατοίκους σήμερα, αυτό το μικρό χωριό κατοικείται από το 1826 και ξεχωρίζει για τα μοναδικά τοπία που συναντά κανείς στην ευρύτερη περιοχή του.

Αν και το οροπέδιο του αρκαδικού νότου είναι σχετικά άγονο, πέτρινα, προσεγμένα διώροφα σπίτια στέκονται σαν «στολίδια», κοσμώντας το χωριό με την τοπική αρχιτεκτονική και δημιουργώντας εικόνες που σίγουρα κανείς θα εκτιμήσει και με το παραπάνω.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται και η παραλία του, που ακούει στο όνομα Φωκιανός. Ένα στοιχείο που εντυπωσιάζει, συγκριτικά με το μέγεθος του χωριού αλλά και τον αριθμό των κατοίκων του, είναι το γεγονός ότι τα Πηγάδια φημίζονται για τα πέντε πανηγύρια τους, τα οποία διοργανώνονται κάθε χρόνο και προσελκύουν επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας.