Ένας υπέροχος κόλπος στο βόρειο τμήμα της Ιθάκης, όπου ανακαλύπτει κανείς πανέμορφες παραλίες με τα νερά τους να συγκεντρώνουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε.

Ο λόγος για τις Αφάλες, έναν τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς με απόκρημνους γκρεμούς και δέντρα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Από την διαδρομή ακόμη, με την πλούσια βλάστηση και τα ψηλά δέντρα, ο επισκέπτης της περιοχής προετοιμάζεται για το φυσικό σκηνικό που θα αντικρίσουν τα μάτια του.

Ελιές, κυπαρίσσια, πεύκα και ψηλά πουρνάρια σχεδόν «δροσίζονται» από την υδάτινη αγκαλιά του Ιονίου, την ώρα που κάθετα επιβλητικά βράχια «αγκαλιάζουν» στοργικά τις μικρές παραλίες που συναντώνται στον κόλπο των Αφαλών.

Βοτσαλωτές, με βράχια και νερά που συγκεντρώνουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε, οι παραλίες που συναντά κανείς εδώ μοιάζουν με ψεύτικες. Οι δύο ερημικές παραλίες μετά την πρώτη που συναντάται στο τέλος του δρόμου, προσεγγίζονται είτε από μικρά μονοπατάκια στο τέλος του δρόμου, είτε από την παραλία.

Χρειάζεται αρκετή προσοχή καθώς οι Αφάλες συνήθως έχουν ελαφρύ έως έντονο κυματισμό λόγω του «μαΐστρου» που πνέει στην περιοχή. Για να φτάσει κανείς στις Αφάλες οδηγεί σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο από το σημείο Γεφύρι στο χωριό Πλατρειθιά.