Το να ζει κάποιος όπως οι ντόπιοι πριν από πέντε χρόνια αποτελούσε κορυφαία τάση στο ταξίδι -κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα μετά και από το σοκ που υπέστη η ταξιδιωτική βιομηχανία από τον πανδημία- ενώ λίγο αργότερα τη σκυτάλη πήρε το «βιωματικό» ταξίδι, το ταξίδι κατά το οποίο οι τουρίστες αναζητούσαν τρόπους να αξιοποιήσουν τους γηγενείς πολιτισμούς, να αλληλεπιδράσουν ουσιαστικά με τους ντόπιους και να νιώθουν ότι δεν είναι απλοί τουρίστες, αλλά κάτι περισσότερο, για παράδειγμα εν δυνάμει μέλη της κοινωνίας του προορισμού που επισκέπτονται.

Τι είναι το Transformational Travel

Οι ηγέτες του ταξιδιού, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι το «Transformational Travel» αποτελεί την εξέλιξη του ταξιδιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς το «μετασχηματιστικό ταξίδι» παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά στοιχεία με το βιωματικό ταξίδι, το οποίο στην ουσία εξελίσσει και πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα.

Στην ουσία πρόκειται για ένα ταξίδι με κίνητρο που έχει ως σκοπό την αλλαγή της οπτικής του κάθε ταξιδιώτη, τον αυτοπροβληματισμό που οδηγεί στην εξέλιξη και την ουσιαστική ανάπτυξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς και στη βαθύτερη επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Bussiness Insider ο Chris Roche, διευθυντής ταξιδιωτικού γραφείου που προσφέρει στους πελάτες του την εμπειρία πολυτελών σαφάρι, «το βιωματικό ταξίδι θα ήταν η λέξη κλειδί πριν από πέντε χρόνια. Ωστόσο, εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου ο συγκεκριμένος όρος μετατράπηκε σε μετασχηματιστικό».

Σύμφωνα, μάλιστα, με το Transformational Travel Council (ιδρύθηκε το 2016), το «μετασχηματιστικό ταξίδι» έχει στόχο την εκμάθηση, την ανάπτυξη και την δέσμευση με τον κόσμο, ενώ ορίζεται ως κάθε ταξιδιωτική εμπειρία που δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους να κάνουν σημαντικές και διαρκείς αλλαγές στη ζωή τους, μέσα από τις εμπειρίες που αποκομίζουν από τα ταξίδια τους.

Παράλληλα, η έκθεση του Παγκοσμίου Συνεδρίου για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε το 2018 για τις τάσεις του ταξιδιού έδειξε ότι η νέα αυτή τάση με έμφαση στην αυθεντική, πολιτισμική εμπειρία παίρνει τα βιωματικά ταξίδια και τα οδηγεί σε ένα βαθύτερο, πιο συναισθηματικό επίπεδο.

Από την πλευρά τους, πάλι, οι ειδικοί των ταξιδιών υποστηρίζουν ότι «το μετασχηματιστικό ταξίδι είναι η εξέλιξη του ταξιδιού, το οποίο δεν αναιρεί την εμπειρία που προσφέρει ένα βιωματικό ταξίδι, ωστόσο εμβαθύνει περισσότερο σε συναισθηματικό επίπεδο».

Οι μορφές που μπορεί να πάρει το μετασχηματιστικό ταξίδι

Το Transformational Travel σημαίνει ότι ένας ταξιδιώτης μπορεί να αφιερώσει το χρόνο του σε μία μη προγραμματισμένη εξερεύνηση ή σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την αναζωογόνηση και την ευεξία, σε βαθιές πολιτισμικές εμπειρίες ή ενεργές και απομακρυσμένες εκδρομές, ακόμη και στην προσπάθεια για γνώση αναφορικά με την χλωρίδα και πανίδα του εθνικού πάρκου που κάποιος επισκέπτεται, καθώς και σε ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις που προκαλούν σκέψη, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Business Insider ο Jake Haupert, συνιδρυτής του Transformational Travel Council.

Από την πλευρά του ο Roche, που διαχειρίζεται την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Wilderness Holdings, ιδιοκτήτριας εταιρείας του ταξιδιωτικού γραφείου Safaris Wilderness Safaris, αποκαλύπτει ότι «αυτό που πουλάμε στους πελάτες μας είναι η ικανότητα να επανασυνδεθούν με τη φύση και, ως εκ τούτου, να επανασυνδεθούν με τους εαυτό τους και τον σύντροφο, τα παιδιά τους ή με οποιονδήποτε άλλο ταξιδεύουν».

Αυτό που είναι άκρως εντυπωσιακό με τους ταξιδιώτες που παίρνουν μέρος σε αυτά τα ταξίδια, συνεχίζει ο Roche στο Business Insider, είναι το γεγονός ότι «οι ταξιδιώτες έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους, βλέπουν τον τρόπο διαβίωσής τους και τις προσπάθειες που κάνουν για ένα καλύτερο αύριο και δηλώνουν ενθουσιασμένοι ότι κάτι τέτοιο μπορούν να το κάνουν και οι ίδιοι. Μπορούν και θέλουν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους». Αυτός, άλλωστε, είναι και ο σκοπός του μετασχηματιστικού ταξιδιού.

Για να επιτευχθεί ο «μετασχηματισμός» του ταξιδιώτη, ωστόσο, απαιτείται από τον καθένα ξεχωριστά και ατομικά να εξερευνά τον εαυτό του, όπως ακριβώς εξερευνά και τον κόσμο. Όταν κανείς αναγνωρίζει ότι η οπτική που βλέπει τα πράγματα καθορίζει και την εμπειρία που θα βιώσει, κάνει τη συμμετοχή του σε αυτή να θέτει κάποιους σκοπούς, ενώ έχοντας επίγνωση, αυτό που αποκομίζει από την εμπειρία του αντανακλάται και εφαρμόζεται από εδώ και στο εξής και στην καθημερινότητά του, με την επιστροφή στο σπίτι.

Αυτό που καθιστά υπερβατικό το μετασχηματιστικό ταξίδι είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να προγραμματιστεί ή να προβλεφθεί από πριν. Αντιθέτως, είναι μια έντονη προσωπική εμπειρία που συχνά μας εκπλήσσει. Και αυτή η έκπληξη είναι που κάνει το κλικ μέσα μας και οδηγεί προς την ουσιαστική αλλαγή.

Όπως χαρακτηριστικά, μάλιστα, δήλωσε στο Forbes ο Jake Haupert, συνιδρυτής του Transformational Travel Council, τελικά το μετασχηματιστικό ταξίδι σημαίνει ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτά «πρέπει» κατά κάποιο τρόπο να φέρουν αυτά που έχουν μάθει στα ταξίδια τους, μέσα στο σπίτι τους.

«Το ταξίδι, στα πιο αγνά του, μετατοπίζει τις προοπτικές, απελευθερώνει τη φαντασία, εμπνέει κατανόηση και καλλιεργεί ενσυναίσθηση, η οποία με τη σειρά της υπόσχεται ειρήνη. Κατά συνέπεια ο προσωπικός μετασχηματισμός έχει ως αποτέλεσμα τον παγκόσμιο μετασχηματισμό», συμπληρώνει.