49
loading

Ελεύθερο wi-fi, λεωφορεία χωρίς οδηγό, ποδηλατόδρομοι, προτεραιότητα στους πεζούς, σεβασμός στις διαβάσεις πεζών, εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου, διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή της πόλης και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων…

Τα Τρίκαλα έχουν τη διάκριση της πρώτης «Έξυπνης Πόλης» στην Ελλάδα και αποδεικνύουν πως είναι έτη φωτός μπροστά.

Μέχρι και η βρετανική εφημερίδα Guardian ενδιαφέρθηκε για την θεσσαλική πόλη που έχει γίνει συνώνυμο της καινοτομίας και έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα στα Τρίκαλα με τίτλο: «Μέσα στην πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας: Τώρα δεν χρειάζεται να ξέρεις κάποιον πολιτικό για να γίνει κάτι».

Η βρετανική εφημερίδα επισκέφθηκε τα Τρίκαλα και εξηγεί γιατί απέκτησαν φήμη για την καινοτομία τους τονίζοντας τα σπουδαία έργα που έχουν γίνει εκεί και το πόσο η τεχνολογία έχει βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι παρόλο που μία αγροτική πόλη, φαίνεται να είναι ένας απίθανος υποψήφιος για μια κορυφαία έξυπνη πόλη, οι καινοτομίες που εφαρμόζονται σε αυτήν έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων, παρά την οικονομική κρίση.

Τρίκαλα, η έξυπνη πόλη της Ελλάδας

«Ανάμεσα στα καταπράσινα χωράφια στην αγροτική καρδιά της Ελλάδας, η ιστορική πόλη των Τρικάλων – έχει 82.000 κατοίκους – δεν ήταν η πιο προφανής υποψήφια για την πρώτη έξυπνη πόλη του έθνους» γράφει ο Guardian. Κι όμως τα Τρίκαλα έχουν καταφέρει να βάλουν τα γυαλιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πώς; Χάρη σε καινοτομίες έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων παρά την οικονομική κρίση αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας και στάσης που έχουν υιοθετήσει οι ίδιοι οι κάτοικοι.

«Στο παρελθόν, οι κάτοικοι έπρεπε να καλέσουν τον αντιδήμαρχο ακόμη και για να αλλάξουν μία λάμπα σε στύλο της ΔΕΗ» λέει μία κάτοικος Τρικάλων για να συμπληρώσει: «Τώρα, δεν χρειάζεται να ξέρεις κάποιον πολιτικό για να γίνει κάτι».

Τα Τρίκαλα έχουν αποκτήσει τη φήμη της πόλης της καινοτομίας, που χρονολογείται από το 2004, όταν το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας την ονόμασε την πρώτη ψηφιακή πόλη του κράτους. Λίγο αργότερα, ορίστηκε ως μία από τις 21 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο. Συμμετέχοντας σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και προσφέροντας θέση στις τοπικές τεχνολογικές εταιρείες για δοκιμές, η πόλη έχει μειώσει το χρέος της κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι έξυπνες πόλεις -ως τέτοιες ορίζουμε όσες αξιοποιούν την τεχνολογία για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες, να αυξήσουν τη διαφάνεια και να γίνουν πιο λειτουργικές- κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος σε όλο τον κόσμο. Πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη και τώρα τις βρίσκεις παντού από την Ινδία ως την Κορέα. Η ποιότητα ζωής στις πόλεις είναι ζωτικής σημασίας και το να τις μετατρέψεις σε έξυπνες, είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τη βιωσιμότητά τους» λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Σεβασμός στους νόμους, σεβασμός στον συμπολίτη και σεβασμός στο περιβάλλον. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας των Τρικάλων και δεν χρειάζεται κανένα πολιτικό μέσο για να εφαρμοστεί.

Λεωφορεία χωρίς οδηγούς

Το λεωφορείο χωρίς οδηγό αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοτυπία στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος CityMobil2, που υλοποιήθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια και για έξι μήνες στα Τρίκαλα. Το λεωφορείο χωρίς οδηγό εισήγαγε τον Δήμο Τρικκαίων στον παγκόσμιο χάρτη των αυτοματοποιημένων μεταφορών, ως την πρώτη πόλη που «τόλμησε» την κυκλοφορία του ρομποτικού οχήματος στο αστικό της κέντρο και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Στο κέντρο ελέγχου τεχνικοί παρακολουθούσαν την πορεία του και κατέγραφαν τα όποια προβλήματα εμφανίζονταν, ενώ το λέιζερ ασφαλείας, που διέθετε το όχημα και εντόπιζε στην πορεία του οποιοδήποτε αντικείμενο ή άνθρωπο, το ακινητοποιούσε την ίδια στιγμή.

Έπειτα από το λεωφορείο χωρίς οδηγό, στα Τρίκαλα έφτασαν και τα ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα, (EL-Vs), όπως ποδήλατα, σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα τα οποία προορίζονταν για κοινή χρήση στους πολίτες, τους επισκέπτες της πόλης και τους προμηθευτές ελαφρών αγαθών, (εταιρείες ταχυμεταφοράς, και μεταφοράς φαγητού κ.ά.).

Θεριακλήδες… τέλος

Τα Τρίκαλα είναι η πρώτη πόλη που εφάρμοσε στην πράξη την εθνική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους το 2008.

Τα Τρίκαλα έκοψαν το κάπνισμα με δράσεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τη δημοσίευση λίστας με «άκαπνα» μαγαζιά περνώντας ένα μήνυμα ότι υπάρχουν κοινωνίες που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, που μπορούν να τα καταφέρουν.

Όσο για τους θεριακλήδες που έφευγαν νευριασμένοι και ίσως κάπως θιγμένοι αναζητώντας άλλο μαγαζί για κάπνισμα, επέστρεφαν άπραγοι, κι έτσι σταδιακά αποδέχτηκαν το μέτρο.

Η πόλη των ποδηλάτων

Τα Τρίκαλα αποτελούν επίσης μία από τις πόλεις της Ελλάδας όπου το ποδήλατο συγκαταλέγεται σε ένα από τα κύρια μέσα μετακίνησης. Η μορφολογία του εδάφους, η ευκολία που παρέχει στις μετακινήσεις, αλλά και η αγάπη που έχουν οι Τρικαλινοί στο συγκεκριμένο οικολογικό και οικονομικό μέσο μετακίνησης, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που έχουν συντελέσει ώστε τα Τρίκαλα να είναι μία από τις μεγαλύτερες ποδηλατουπόλεις της Ελλάδας.

Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Τρικάλων περιπολούν μέχρι και αστυνομικοί με τα ποδήλατά τους έχοντας υιοθετήσει το νέο αυτό τρόπο αστυνόμευσης πρωί και απόγευμα. Τα καθήκοντά τους εκτείνονται από την προστασία των πολιτών και των τουριστών μέχρι τη βοήθεια με συμβουλές και κατευθύνσεις στους επισκέπτες της πόλης.

Προτεραιότητα στους πεζούς

Στα Τρίκαλα οι πεζοί έχουν πάντα προτεραιότητα. Έτσι αν δεν είναι κάποιος ντόπιος οδηγός και έχει έρθει από άλλη πόλη θα πρέπει να προσέξει να μην τρακάρει με το προπορευόμενο αυτοκίνητο όταν αυτό φρενάρει στη διάβαση πεζών. Αυτή η… σπάνια -για τα ελληνικά δεδομένα συνήθεια- είναι τρόπος ζωής στα Τρίκαλα. Τα αυτοκίνητα σταματάνε πάντα στις διαβάσεις πεζών και σε αφήνουν να περάσεις χωρίς καν να χρειαστεί να τους το ζητήσεις ή να πεταχτείς μπροστά τους.

Και αυτά μοιάζουν να είναι μόνο η αρχή αφού η πόλη των Τρικάλων δεν εφησυχάζει κι έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Τα Τρίκαλα θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Activage της ΕΕ, το οποίο δοκιμάζει έξυπνα σπίτια που παρακολουθούν την υγεία των ηλικιωμένων κατοίκων ανιχνεύοντας την κίνηση και την κατανάλωση τροφίμων.

Επίσης θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω ένα γεωργικό έργο το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την καλλιέργεια αρχαίων φαρμακευτικών φυτών για την φαρμακευτική βιομηχανία.

Κι όπως καταλήγει το βρετανικό αφιέρωμα, «αν ολόκληρη η Ελλάδα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα των Τρικάλων, ίσως και να μπορούσε να βγει από την κρίση».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

49
σχόλια
 1. avatar Δημήτρης Στατ.

  Για να μην μπερδεύουμε τα φτερά της κότας με τα φτερά του αετού τώρα προεκλογικά. ...

 2. avatar Βαγγέλης τρικαλινος

  Κύριε Δήμαρχε για της τομές που υπάρχουν στην έξυπνη πόλη και που έχουμε σπαση τα , αυτοκίνητα είστε ευχαριστημένος,

 3. avatar foula.sta

  Παρακαλώ προσέξτε λίγο τα "ελληνικά" σας (γραμματική, συνταξη). Είναι κρίμα. Ευχαριστώ

  1. avatar Κώστας Μπέτσικος

   Ο αρθρογράφος η Αλβανός είναι η κάποιος αλλοδαπός που δεν έχει καμιά σχέση με την Ελληνική γλώσσα. Έλεος πια !!!

 4. avatar Thanasassα

  Μην γράφετε για κάτι που δεν ισχύει.
  Από την γραφειοκρατία και την αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης φύγαμε μετανάστες. ΛΥΠΆΜΑΙ

  1. avatar G3orgios

   Πάλι καλά που πήρατε τον [...] μερικοί και πήγε ο τόπος μπροστά

 5. avatar Δον

  Έρχονται εκλογές... Κλασικά

 6. avatar Crocodile rock

  Οι κροκόδειλοι που πηγαν;

 7. avatar WORLD MILITARY LEGION

  ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΑΘΕΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΟΛΑ , ΤΕΤΟΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΟΛΟΙ , ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΕΙ , ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΗ ΟΛΕΣ Η ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΗΣ , ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ , ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ !!

 8. avatar No

  Αυτο το "εχουν προτεραιοτητα οι πεζοι" νομιζω οτι οριζεται απο τον ΚΟΚ και οχι απο τον καθε δημαρχο και δεν ειναι απαραιτητα σημαδι πολιτισμου μιας πολης..
  Σημαδι πολιτισμου ειναι η εφαρμογη του ΚΟΚ απο ολους (πεζους,ποδηλατες,αυτοκινητα,παρκαρισμενα κτλ κτλ)
  Στη δικια μου μικρη πολη ας πουμε το οποιο κυκλοφοριακο προβλημα υπαρχει οφειλεται κυριως στους πεζους που περνανε τους δρομους οποτε,οπως και οπου γουσταρουν

  Νομιζω...

  1. avatar vaggg

   Νομ,ιζεις..........γιατι ο πεζός στην διάβαση έχει ΠΑΝΤΑ προτεραιότητα

   1. avatar Ellidiamond

    Σε ολα τα κράτη Εκτος Ελλάδας ο πεζός προηγείται !!!υα πρέπει να το μάθουν να το εφαρμόζουν και εδω .. και όντως συμβαίνει αυτο στα Τρίκαλα ας ειναι παράδειγμα προς μίμηση !

   2. avatar Νο

    Αυτό το "πάντα" είναι που σε μπερδεύει...
    Ο πεζός στην διάβαση έχει προτεραιότητα όταν δεν υπάρχει φανάρι (για αυτό εξάλλου υπάρχει και κόκκινος πεζός)...

 9. avatar Είμαι ο χάρος κι έρχομαι

  Ναι, ναι... Και μετά ξυπνήσαμε... όλοι μαζί... Βαθειά Ελλάδα. Πολύ βαθειά Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Με αντίστοιχους κατοίκους σε θέσεις "εξουσίας".

 10. avatar Michael Jordan

  Πσραλιγο να σας πιστεψουμε

 11. avatar Χρηστος τ

  Καλά φτιάξτε τις λακούβες πρώτα που οδηγάς λες και είσαι σε καρόδρομο και μετά μιλήστε για έξυπνη πόλη!!!

 12. avatar Xoxoxoxo

  Fake news........all

 13. avatar StSt

  Ωραία ανέκδοτα γράφεται παιδιά! Ελάτε να μείνετε στα Τρίκαλα και θα καταλάβετε πόσο αστείο και εξωπραγματικό είναι το άρθρο σας.

 14. avatar Νίκος name.

  Μας κοροϊδεύουν όλους... Ποιος κάθετε και γράφει αυτες τις αϊδιες... Για σοβαρευτιτε λιγο....... ?? Νομίζουν ότι είμαστε χαζοί!!!!!!???? ??. Ολοι

 15. avatar Γιάννης

  Μήπως θα πρέπει ν αλλάξει και το όνομά της η πόλη; Αντί για Τρί(α)καλα να μετονομαστεί σε Όλακαλά;

 16. avatar ΑΤΛΑΣ

  Παραμύθια και προσπάθεια από κάποιους να φάνε κι άλλα λεφτά από το πρόγραμμα "έξυπνες πόλεις"..Αυτό για όσους ξέρουν τα προγράμματα αυτά κλπ κλπ

 17. avatar Οι άλλοι Δήμοι?

  Μήπως οι άλλοι Δήμοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το παράδειγμα και την εμπειρία των Τρικάλων μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ);

 18. avatar Δονπουλος

  Ρε τί μακακιες είναι αυτά πού γράφει ο Δημοσιογράφος ?? Επειδή τυχαίνει να μένω στην Πόλη τίποτα απολύτως ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
  Όπως όλες οι πόλεις μία από τα ίδια, άναρχα δομημένη, καμία πρόσβαση σε άτομα ΑΜΕΑ, διαβάσεις πεζών τις οποίες δεν σταματάει κανείς λόγω του ότι είναι ελληνάρες, η μούντζα το φάσκελο και το βρισίδι πάει σύννεφο. Δεύτερες μετωπικό παζάρι η πόλη είναι απροσπέλαστη. Τα λεωφορεία χωρίς οδηγό ουσιαστικά ήταν τρίκυκλα τα οποία δεν άφησαν περίπτερο για περίπτερο που να μην πέσουν επάνω. Όσον αφορά για το αν καπνίζω στα μαγαζιά ή όχι και κατά πόσο ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος εδώ γελάμε. Το γιατί πιστεύω να το καταλαβαίνετε.
  Όποιος έχει πάει στο Κάιρο η στο Δελχί, ή έστω σε μία ασιατική πόλη μπορεί να καταλάβει τι εννοώ όσον αφορά φυσικά την κυκλοφορία peugeot αυτοκινήτων και ποδηλάτων. Ποδηλατόδρομος ισχαιμικός σε ακτίνα αυστηρά εντός της πόλης οπου αντί για ποδήλατα κυκλοφορούν και παρκάρουν αυτοκίνητα.
  Αν τώρα για αυτή την πόλη γράφονται αυτά που γράφονται παραπάνω τότε λυπάμαι αλλά έχω το δικαίωμα να αμφισβητήσω τα πάντα από τα γραφόμενα, και να διερωτώμαι σοβαρότατα για τέτοιου είδους δημοσιεύματα τα οποία με μία φράση χαρακτηρίζονται ανυπόστατα και Φεικ Νιους !!

  1. avatar Alti

   Και εγώ απο τα τρίκαλα είμαι φίλε και μένω Αθήνα, και όταν πάω Τρίκαλα νομίζω ότι δεν είμαι Ελλάδα, αλλα κάποια βορεια ευρωπαική χώρα . Κοίτα να εκτιμας την πατράδα σου καλύτερα και να βλέπεις τι έχεις εκεί. Αν θες Αλλάζουμε ευχαρίστως.

   1. avatar Alti … είπαμε;;;;

    Ο ενας να εκτιμά την πατρίδα του και ο άλλος την ελληνική γλώσσα, να γράφεις το όνομα σου στα ελληνικά πατριώτη !!!

    1. avatar TheDestinyOfDeath

     Α να συνδέθηκα και με το λογαριασμό της google..κοίτα πως με λένε..στα αγγλικά κιόλας..πρέπει να ειμαι πολύ [...]..έπρεπε να γράψω η μοίρα του θανάτου..για να είμαι Έλληνας στα μάτια σου και στα μάτια των ομοίων σου..ΓΚΙΟΖΗ

    2. avatar Εσυ τι δουλειά έχεις εδώ?

     Σε πείραξε το alti..γελάει ο κόσμος..
     Και άμα τον άνθρωπο τον λένε Γιώργο;;
     Δηλαδή εμένα με λένε "εσύ τι δουλειά έχεις εδω";;
     60 χρόνων και βάλε να ήσουν θα ήξερες ότι δεν χρησιμοποιούν όλοι το κανονικό τους όνομα στο διαδίκτυο..
     Αλλά μην στο στερήσω τώρα..πιάσε αυτό που μπορείς και σχολίασε το μπας και νιώσεις υπεράνω..

   2. avatar Andrex

    Καλά του τα λες. Μάλιστα τα Τρίκαλα έχουν άψογη ρυμοτομία παρόλο που το ποτάμι τέμνει την πόλη. Ο νεαρούλης δεν κατάλαβε ότι εδώ δεν είναι το Durham ή το Edimburg, αλλά τα Τρίκαλα και πριν από αυτόν εργαζόμουνα εγώ για να τα βρεί όμορφα κι ωραία όπως είναι τώρα. Ας διαβάσει την ιστορία των Τρικάλων στο fatsimare και αλλού. Ξεχνάει ότι πριν από αυτόν υπήρχαν άλλοι. Ποτέ να μην βρίζει το σπίτι που γεννήθηκε. Από παράπονα όσα θέλεις. Από προσωπική εργασία μηδέν. Διάβασε τι του έγραψα ως απάντηση και δεν με πηραν τα 1500 γράμματα του newsbeast να τα πω όλα. Όσον αφορά το άρθρο, είναι ανταπόκριση από τον Guardian ... Κατά τα άλλα μου ρίχνει και αρνητική ψήφο, ενώ έβαλε μία θετική για τον εαυτόν του! Αυτό εγώ το λέω "γκρεκομασκαριλίκι".

  2. avatar Andrex

   Εγώ είμαι γέννημα θρέμα τρικαλινός! Τα έχω γράψει δημόσια στον Δήμαρχο ότι πολλές φιγούρες είναι τα έργα και η ουσία ελάχιστη. Το εβδομαδιαίο παζάρι που κόβει την πόλη στα 2 είναι γελοίο καθώς και το καθημερινό πίσω από το κτίριο της Νομαρχίας είναι άχρηστο όπως είναι, επειδή ούτε παραγωγοί είναι εκεί, ούτε προσφέρουν καλές τιμές στα προϊόντα που μοστράρουν. Έχουν καταπατήσει και τον κήπο που διασχίζει σαν λωρίδα τον φαρδύ δρόμο και τον έκαναν έρημο αντί για πρασινάδα. Οι έμποροι των Τρικάλων δεν αφήνουν να φύγει αυτό το ρεζιλίκι όπως είναι σήμερα. Στο πρόγραμμα του 2019 θα δούμε τι θα κάνει. Όμως η γελοιότητα των ποδηλατοδρόμων (ποτέ δεν υπήρχε πρόβλημα να κυκλοφορήσεις με ποδήλατο) δημιουργεί μια τεράστια αναρχία της κίνησης και μαζί με πεζούς που τους παρέχουν απόλυτη προτεραιότητα στο κέντρο, γίνεται το έλα να δεις. Είπα του Δημάρχου στο fb, ότι δεν είμαστε ούτε Ουτρέχτη, ούτε Άμστερνταμ για να μιμείται τέτοια πράγματα που ενοχλούν παρά διευκολύνουν. Πρέπει να γίνει μελέτη, πειραματισμός και με φαντασία από ευφυή άτομα ώστε να προσαρμοστούν ή να απορριφθούν ιδέες και μέτρα, που αν μη τι άλλο σήμερα, ενοχλούν. Σαν πόλη είναι πανέμορφη πάντως και δεν έχεις δίκιο. Είναι η πατρίδα μου στην οποία επέστρεψα πίσω για την τρίτη ηλικία και παρόλο που με πληγώνει σε μερικά, με αναπαύει σε άλλα. Που να πάω να ζήσω? Στην Καρδίτσα ή στην Λάρισα? Πριν την κρίση πάντως είχε πολλά περισσότερα καταστήματα και ήταν καλύτερη και από την Ερμού της Αθήνας.

  3. avatar George Karitzis

   ουφ. για λίγο πραγματικά ένοιωσα μετέωρος, δε καταλάβαινα τι γίνεται.
   είναι δυνατόν σκέφθηκα;
   μπορεί αυτά τα οποία γνωρίζουμε πως συμβαίνουν στα πολιτισμένα κράτη να ισχύουν έστω σε μια μικρή πόλη της χώραςμας;
   σ ευχαριστώ ρε φίλε, με επανέφερες στη ζοφερή πραγματικότητα του ελλαδιστάν.
   προφανώς αυτός που έγραψε τα παραπάνω, έγραφε έκθεση ιδεών, πως θα ήθελε να είναι, και όχι πως πραγματικά είναι.

   1. avatar Andrex

    Διάβασε και αυτά που λέω κι εγώ ως απάντησή του στον τύπο παραπάνω και ήθελα να του συμβουλεύσω να πάει να ζήσει αλλού και τότε θα καταλάβει τι παράδεισος είναι τα Τρίκαλα σαν ευρωπαϊκή πόλη που είναι. Όλες οι πόλεις έχουν προβλήματα, αλλά εδώ στα Τρίκαλα είναι αμβλυμένα στην καλοπέραση και οξυμένα στο κυκλοφοριακό! Με το που ο σημερινός Δήμαρχός μας είναι παραπάνω φιγουρατζής με τις τεχνολογίες και τα 5G που θέλει σώνει και καλά να βάλει τώρα, δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα της πόλης που είναι πανέμορφη! Το κάπνισμα είναι καθολικό και απαγορεύεται με μεγάλα προστίματα. Τώρα εάν κάποιος καπνίζει επειδή του το επιτρέπει ο μαγαζάτορας ή δεν τον αντιλήφθηκε, αυτό είναι άλλο και μικράς σημασίας. Ντροπή και στην κυρία παραπάνω που φούμαρε... Τελικά ισχύει κι εδώ ότι δεν μπορούσε η αλεπού και τάκανε κρεμαστάρια με αυτά που μας λέει ο κος Δονπουλος... Αλήθεια από που είναι για να κάνουμε τις συγκρίσεις?

    1. avatar Δονπουλος

     Είμαι ακριβώς από εκεί πού είσαι και εσύ. Προφανώς σού ξέφυγε στο διάβασμα. Ανέφερα κάποια προβλήματα τα οποία υπάρχουν όπως,
     Καμία πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, κατάχρηση του ποδηλατόδρομου του υφιστάμενου από αυτοκίνητα, κυκλοφοριακό κομφούζιο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με την εμπορική κίνηση, επειδή δεν καπνίζω αναφέρθηκα στους νόμους τους αντικαπνιστικού, στους οποίους κανένας δεν τηρεί στην Πόλη. Οσες φορές κι αν προσπάθησα για ελεύθερο wi-fi καμιά φορά μα καμία δεν μπόρεσα να το χρησιμοποιήσω γιατί είχε πέσει. Καί για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι το αναμενόμενο όπως θα έπρεπε να είναι και είναι αποτέλεσμα μόνο καταχρήσης χρημάτων από δημοτικούς ταγούς και από συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Εσείς μπορεί να έχετε επικοινωνήσει με το δήμαρχο αλλά εγώ γνωρίζω πράγματα από μέσα. Να μιλήσουμε για δόμηση να μιλήσουμε για καταπατήσεις κοινόχρηστων χώρων από επαγγελματίες για το τι θέλεις να μιλήσουμε ?
     Εάν εσύ θέλεις να ζήσεις τα ήρεμα χρόνια της ζωής σου σε αυτή την όμορφη πόλη κανένα πρόβλημα και κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι μία σχετικά ήσυχη πόλη και όμορφη θα έλεγα αλλά από φυσικού της όμως .
     Επειδή όμως εγώ δεν συγκαταλέγομαι στους ήρεμους ανθρώπους , και επειδή έχω ζήσει χρόνια έξω έχω δει και παραπέρα από κει που βλέπει το μάτι σου. Αγαπητέ μου όταν προσπαθείς να πεις κάτι ότι είναι καλό, τότε να προσπαθείς να το συγκρίνεις με κάτι καλύτερο. Σαφώς μνεια αποτελεί ο Μύλος των ξωτικών, ο όποιος συνεχίζει και υπάρχει ως εμπορικό γεγονός και μπράβο.

     1. avatar Andrex

      Κι εγώ έζησα χρόνια έξω και είμαι πολύ ζωηρός, είμαι και άκαπνος απο σιγαρέττα και υπήρξα και ενεργό μέλος στην "Οικολογική Κίνηση Τρικάλων" κ.ά. πολλά που εσύ σαν νεότερος δεν γνωρίζεις. Μην υπερεκτιμάς τον εαυτό σου. Μετά από 20 χρόνια μόλις επέστρεψα στην γενέτειρά μου. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη λόγω της άναρχης κίνησης και της ανοησίας να βγάλουν τα φανάρια ρύθμισης της κυκλοφορίας χάριν των πεζών. Τουλάχιστον στο κέντρο έπρεπε να υπάρχουν. Τα είπαμε: οι ποδηλατόδρομοι είναι λάθος. Οι στενοί δρόμοι πήχτρα αυτ/των! Τώρα σκέπτεται να βάλει διόδια στις εισόδους της πόλης για τα αυτοκίνητα το ξέρεις? Καλύτερα να έκανε σεμινάρια κυκλοφ. αγωγής πως να κυκλοφορούν οι τρικαλινοί μαζί με τους καθημερινούς χωριάτες που εισβάλλουν καθημερινά στην πόλη και την αναστατώνουν κυκλοφοριακά (γεμάτες οι καφετέρειες!), παρά να εκδίδει νόμους για ποδήλατα και πεζούς ελευθέρας κίνησης. Ο Δήμαρχος λοιπόν βρίσκεται στο facebook. Γιατί δεν του τα γράφεις έτσι όπως του τα έγραψα κι εγώ? Και ακόμη καλύτερα, γιατί δεν δημιουργείτε μια δυνατή ομάδα παρέμβασης με ένα Σύλλογο π.χ. "Σύλλογος Πολιτών για την τάξη και ασφάλεια των Τρικάλων", ή κάτι άλλο σαν επιγραφή ώστε να κάνετε παρεμβάσεις? Έτσι θα βοηθήσεις και έτσι θα σε υπολογίζουν και οι Δήμαρχοι και οι υπόλοιπες αρχές της πόλης. Ρώτα και κανέναν παλιό να μαθαίνεις. Εάν θέλεις βγες εκεί έξω να το βελτιώσεις. Τι περιμένεις από τους άλλους? Οργανώσου. Δώσε την μάχη σου. Μπορείς ή βαριέσαι?

     2. avatar Δονπούλος

      Ε !! Αφού λοιπόν τα είπαμε Αγαπητέ και βλέπω πως συμπίπτουμε σχεδόν σε όλα, το ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ απο που προκύπτει !
      - Μήπως απο την Απαγόρευση του καπνίσματος Σιγαρέτων στα χαρτιά !
      - Για τις λακούβες που κάνεις τραμπάλα, ή για τους δρόμους Καλλιτεχνικού Πατινάζ σε βροχή !
      - Για την Σηματοδότηση η οποία είναι ελλειπή και ΑΧΡΩΜΗ, ή για τα σκουπίδια έξω απο τους Κάδους !
      - Για την τακτικότητα της Αστικής Συγκοινωνίας, που δεν ξέρεις πότε έρχεται και πότε φεύγει,
      ή αν θα έρθει και που, ανάλογα την Ημέρα !
      - Για το έξυπνο Πάρκινγκ ! Αλήθεια εκείνο το Δημοτικό Πάρκινγκ ακόμα επι χάρτου είναι !
      Μην μου λές για έξυπνη Πόλη λοιπόν !! Έξυπνη μπορεί να φαίνεται σε έναν Ιθαγενή που βλέπει τα ιλουστρασιόν, ΟΧΙ όμως σε μένα Αγαπητέ !! Αυτά που επικαλείτε το άρθρο μόνο Έξυπνα δεν τα λές.
      Γυρνάω τον Κόσμο λόγω της δουλειάς μου κάπου 25 χρόνια, στο ξαναέγραψα παραπάνω, και ως νεαρούλης βλέπω πράγματα και σχεδιάζω ΓΙΑ ΤΟ ΑΎΡΙΟ !!
      Τώρα εσύ ο Εργάτης, αφού δούλεψες τόσο για να τα βρώ εγώ και άλλοι, όλα τόσο ωραία, τότε κοίτα να χαρείς την δουλειά σου που έκανες, και άν διαβάσεις τα σχόλια δεν νομίζω να νοιώθεις και Υπερήφανος.
      Σόρρυ που σε ζαλίζω αλλά δεν έμαθα να συμβιβάζομαι και Απαιτώ πάντα, γιατι, μέσα απο την δουλειά μου έμαθα να είμαι Απαιτητικός και ως Πολίτης !
      ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ άν θέλεις να ξέρεις, και ισχύουν σε κάθε σοβαρή Κοινότητα ή Πολιτεία. Ποιότητα Ζωής, λέγεται που ούτε και αυτήν υπάρχει εδώ ! Μου θυμίζεται ανεκδοτο με τον Τοτό

     3. avatar G3orgios

      Σε 2 σημεία θα σου βγάλω κάρτα.
      1. Τα σκουπίδια έξω από τους κάδους εσύ (ο δημότης) τα πετάς.
      2. Τον αντικαπνιστικό νόμο, πάλι εσύ δεν τον τηρείς.
      Δεν πρέπει να περιμένουμε τον μπαμπούλα για να αλλάξουμε συμπεριφορά. Φιλικά!

     4. avatar Andrex

      Μάλλον εσύ αγορίνα μου δεν διάβασες πλήρως τι έγραψα μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει έξυπνη πόλη και τέτοια χαζά στα Τρίκαλα. Απλά είναι πιο μηχανογραφημένη από τις υπόλοιπες και έχει κάμερες για την δημοτική αστυνομία που κι αυτή είναι ελλιπέστατη και το μόνο που κάνουν είναι να γράφουν πρόστιμα. Απλά να δίνει εργασία ο Δήμος σε διάφορους και για εκλογικούς λόγους, πράγμα απαράδεκτο. Μετά το καλοκαίρι είχε μόνο 7 καθαριστές από 32 που είχε!! Η πόλη επομένως δεν είναι επαρκώς είναι καθαρή. Διαμήνυσα λοιπόν του Δημάρχου στον λογ/σμό του του facebook, ότι όλα όσα κάνει μέχρι αυτήν την στιγμή είναι φιγούρες και μόστρα χωρίς έργα ουσίας! Ο γιός μου που φαίνεται να είναι φίλοι και γνωστοί μαζί, μου είπε ότι το πρόγραμμα του 2019 περιλαμβάνει ανακαίνηση δρόμων και και πλατειών προς πλήρη αναμόρφωση κλπ... Ίσως τα ηλεκτρονικά του κόλπα τα κάνει για να πάρει χρήματα από τα προγράμματα της ΕΕ. Εντάξει αλλά να μην γίνουμε πειραματόζωα του 5G για λεφτά! Κατά τα άλλα με το παραπάνω επεξηγηματικό σου σχόλιο, σωστά τα θέτεις. Μένει να δημιουργήσεις ρεύμα πολιτών που είναι ενεργοί και όχι του κινητού, του χαβαλέ και του εσπρέσσο. Μέσα από έναν σύλλογο πολιτών τύπου εξωραϊστικός, οικολογικός κλπ., θα κάνετε όλοι όσοι είσθε ενεργοί τρικαλινοί πολίτες χρυσές παρεμβάσεις και θα γίνετε ο φόβος των κυβερνώντων επειδή θα είσθε ανεξάρτητοι (εάν μείνετε βεβαίως έτσι και δεν σαν καπελώσουν ύπουλα κάποιοι βαλτοί που θα παρεισφρήσουν εντός σας για να σας αλλοιώσουν). Κατάλαβες? Για να κρίνεις, πρόσφερε πρώτα!

 19. avatar Μαρθα.

  Εγω παντως στις γιορτες που πηγα για φαγητο στα τρικαλα μια χαρα καπνισα μεσα στο εστιατοριο τωρα τι λενε..

  1. avatar Θα παρακαλεσω

   για οσους δεν καταλαβαν την σκοπτικοτητα του σχολιασμου στις επομενες εκλογες να κατσουν σπιτι τους.

  2. avatar Μπράβο σου

   Και είσαι περήφανη γι'αυτό, ε;

  3. avatar Άκου τώρα …

   Λέτε «μια χαρά κάπνισα». Αντίφαση μεγάλη.

   Ρωτάτε εαν οι γύρω σας μπορούσαν «μια χαρά» να αναπνεύσουν?

   1. avatar Δεν ήξερες, δε ρώταγες;

    Τί λες τώρα; Συγκρίνεται το δικαίωμα του καπνιστή να κάνει αυτό που του αρέσει με το δικαίωμα του μη καπνιστή να μην αναπνέει καρκίνο;

  4. avatar Ανο

   Τετοιο γιδι εισαι...

 20. avatar Δώσε κι’αλλο πονο

  Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε αυτούς που σχεδίασαν και υλοποίησαν αλλά και στην κοινωνία που το αποδέχτηκε και το στήριξε!!! Εύγε σε όλους!

Παρακαλούμε περιμένετε ...