Ήταν το 1932, όταν στα βορειοδυτικά του νομού Σερρών, κάτω από το βουνό Μπέλες, κατασκευάστηκε φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα, κοντά στο χωριό Λιθότοπος. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν να συγκρατήσει τον ποταμό, αλλά και η άρδευση της πεδιάδας των Σερρών. Το μικρό αυτό τεχνητό έργο, χρόνια αργότερα, έμελλε να εξελιχθεί σε ένα μικρό ανθρώπινο «θαύμα», που μοιάζει με εκείνα που απλόχερα χαρίζει η φύση.

Και ναι, η λίμνη Κερκίνη είναι η απόδειξη πως αν ο άνθρωπος θέλει, μπορεί να δημιουργήσει μικρά θαύματα. Το τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι ειδυλλιακό, όλες τις εποχές του χρόνου. Μικρά χωριά, παραλίμνια δάση, νεροβούβαλοι, πλήθος ψαριών, εκατοντάδες είδη άγριων πουλιών, εκ τω οποίων και κάποια προστατευόμενα ή υπό εξαφάνιση, και πλήθος φυτών, όπως το νούφαρο και το νεροκάστανο, συνθέτουν το εξαιρετικής ομορφιάς σκηνικό και τον μεγάλης σημασίας υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης.

Στην περιοχή της Κερκίνης υπάρχουν πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα, κ.α.  Ενώ ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα,  που ζουν εκεί, είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση.

Η λίμνη, όμως, διαθέτει και μία μοναδική ομορφιά. Μάλιστα, η θέα από το χωριό Λιθότοπος, που βρίσκεται δίπλα στο φράγμα, απλά σας κόβει την ανάσα. Επίσης, μην παραλείψετε βαρκάδα με τις παραδοσιακές «μπλάβες», ειδικές βάρκες που πλέουν ακόμα και σε πολύ ρηχά νερά.