Στις πλαγιές του βουνού των Κενταύρων, περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά του Βόλου και δίπλα στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, οι Πινακάτες είναι από τα πιο όμορφα χωριά.

Το όνομά του το χωριό φέρεται να το πήρε από έναν από τους πρώτους κατοίκους του, ο οποίος ονομαζόταν πινακάς, δηλαδή κατασκευαστής πήλινων ή ξύλινων πιάτων που στην πηλιορείτικη διάλεκτο αποκαλούνταν «πινάκια».

Οι ρίζες του πάντως φαίνεται να κρατούν από πολύ παλιά, καθώς αναφέρεται ως οικισμός με περίπου εκατό σπίτια ήδη από το 1791, στη «Γεωγραφία Νεωτερική περί της Ελλάδος».

Επίνειο του χωριού ήταν τα Καλά Νερά, όπου το 1900 ο έμπορος Ιωάννης Σαραφόπουλος, με καταγωγή από τις Πινακάτες, ίδρυσε το πρώτο ατμοκίνητο ελαιοτριβείο και σαπωνοποιείο στην περιοχή του Πηλίου.

Το τοπίο παραμένει αυθεντικό, με τη μικρή πλατεία με τον πλάτανο – πάντα- και την κρήνη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως μέχρι σχεδόν το 2000 οι Πινακάτες συνδέονταν με τον Βόλο μόνο μέσω του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Εκεί στα 1999 άνοιξε ο δρόμος προς την προβεβλημένη Βυζίτσα κι έτσι άρχισαν και οι επισκέπτες, σε μεγαλύτερη κλίμακα, να ανακαλύπτουν τις ήσυχες και καλόγουστες Πινακάτες.

ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ ΠΗΛΙΟ
Πινακάτες
ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ ΠΗΛΙΟ
Πινακάτες
ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ ΠΗΛΙΟ
Μηλιές
ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ ΠΗΛΙΟ
Πινακάτες
Πινακάτες
Πινακάτες