Τελικά δεν έχει σημασία πόσα λεφτά έχεις ή δεν έχεις για να μπορέσεις να κάνεις το γύρο της Σκωτίας. Το απέδειξαν οι φοιτητές Tom Langhorne και Cameron Hyde, 23 και 24 ετών, οι οποίοι διένυσαν με οτοστόπ περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα χωρίς να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη τους για την τροφή ή τη μετακίνησή τους.

Οι δύο φίλοι άφησαν πίσω τους το σπίτι τους στο Αμπερντίν στα τέλη Μαΐου μόνο με τα σακίδιά τους, μια σακούλα ρύζι και μια σακούλα βρώμη και ξεκίνησαν να δουν τις πιο απομακρυσμένες και ανέγγιχτες περιοχές της χώρας χωρίς να ξοδέψουν τίποτα.

Μέσα σε επτά ημέρες το άφραγκο ντουέτο κάλυψε απόσταση 1046 χιλιομέτρων χάρη αποκλειστικά στη γενναιοδωρία των ξένων.

Με το οτοστόπ τους έκαναν 17 διαφορετικές διαδρομές με τα αυτοκίνητα ανθρώπων από όλο τον κόσμο- μεταξύ άλλων την Ινδία, την Ελβετία, την Ισπανία και τη Γερμανία.

Φοιτητές βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, οι δύο φίλοι κατέγραψαν την εμπειρία τους, την κατασκήνωση στη φύση και τις απροσδόκητες γνωριμίες στην πορεία του ταξιδιού τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Tom θέλησε να αποδείξει στον Cameron αλλά και τον εαυτό του πόσο γενναιόδωροι μπορούν να είναι οι άνθρωποι και πως τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα για να κάνει κανείς κάτι συναρπαστικό.

«Το να ζει κανείς χωρίς χρήματα είναι κάτι που πάντα με ενδιέφερε, διάβασα κι ένα σχετικό βιβλίο και ήθελα να δω αν μπορώ να το κάνω», εξηγεί στη Daily Mail, «ήθελα να αφήσω πίσω μου τα λεφτά, σαν πείραμα, και να δω αν μπορούσαμε να κάνουμε το ταξίδι χωρίς αυτά. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία».

Η πρώτη τους στάση ήταν στο Inverness, μετά το Ullapool και στη συνέχεια το Kinlochbervie και καθ’ οδόν γνώρισαν πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. «Πάντα υπήρχαν άνθρωποι να μας βοηθήσουν. Υποτίθεται πως το οτοστοπ πεθαίνει αλλά πάντα βρίσκαμε κάποιον να μας πάρει μαζί του».

Εκτός από το ρύζι και τη βρώμη τους έφαγαν χόρτα και βότανα ενώ στην επιστροφή εξασφάλισαν φαγητό και διανυκτέρευση- και μερικά ποτά- αναλαμβάνοντας να καθαρίσουν στον κήπο δύο ανδρών στους οποίους έκαναν οτοστόπ.

«Όταν είσαι στο δρόμο νομίζεις πως κανείς δεν θα σταματήσει, αλλά πάντα κάποιος σταματούσε», καταλήγει.

styausdia1 styausdia2 styausdia3 styausdia4 styausdia5 styausdia6 styausdia7 styausdia8