Στη συμβολή δύο μεγάλων ποταμών, λίγες πόλεις στην Ευρώπη μοιάζουν με τη Λυών. Ακόμα λιγότερες μπορούν να προσφέρουν το εύρος των γεύσεων που μπορεί να βρει κανείς στη Λυών.

Τοποθετημένη ανάμεσα στους ιλιγγιώδεις αμπελώνες του Beaujolais και τα βοσκοτόπια των Άλπεων, η Λυών είναι μια πόλη με γαστρονομική ποιότητα στον πυρήνα της.

Οι κουζίνες της έχουν φιλοξενήσει αξιόλογα ονόματα, από την πρωτοπόρο γυναίκα σεφ Eugénie Brazier -το πρώτο άτομο που τιμήθηκε με έξι αστέρια Michelin- μέχρι τον Paul Bocuse, ο οποίος με τα καινοτόμα πιάτα του υπερασπίστηκε τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Με πουλερικά από τη Bresse, τυριά από αγελαδινό γάλα από το Dauphiné, καραβίδες από το Bugey και, φυσικά, κρασιά από το Beaujolais και την κοιλάδα του Rhône, τα μενού στη Λυών είναι μια πραγματική εκπαίδευση στη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής.

Γνωριμία με τη γαστρονομική κουλτούρα στη Λυών

Τα ιστορικά bouchons (εστιατόρια τύπου μπιστρό) της Λυών είναι το προφανές μέρος για να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας για τη γαστρονομική καρδιά της πόλης. Παρά τα γραφικά ερυθρόλευκα καρό τραπεζομάντηλα και τα απλοϊκά χειρόγραφα μενού τους, τα παραδοσιακά πιάτα της Λυών που σερβίρονται εδώ συστήνουν στο κοινό τη διάσημη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής.

Οι επισκέπτες της πόλης, θα πρέπει να περιμένουν δυνατές γεύσεις σε καθένα από τα μπιστρό της πόλης. Το κρεμμύδι, το βούτυρο και τα εντόσθια κυριαρχούν στα μενού αυτών των οικογενειακών επιχειρήσεων, όπου τα πιάτα συχνά σερβίρονται με μια καράφα τοπικό κρασί.

Αν και η Λυών είναι περήφανη για το γαστρονομικό της παρελθόν, δεν είναι μια πόλη που επαναπαύεται στις δάφνες της.

«Η γαστρονομική σκηνή της Λυών είναι τόσο συναρπαστική λόγω της ποικιλομορφίας της», λέει στο Natioanl Geographic ο Anthony Bonnet, επικεφαλής σεφ του Les Loges, ενός εστιατορίου με αστέρι Michelin, που είναι κρυμμένο σε μια κομψή αυλή φλωρεντινού στιλ στο κέντρο της πόλης. «Υπάρχουν ακόμα τα παραδοσιακά bouchons, αλλά υπάρχει επίσης μια νέα γενιά σεφ που θέλουν να διευρύνουν τα όρια της γαλλικής γαστρονομίας και να εισάγουν νέες ιδέες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγχρονη κουζίνα της Λυών δεν ανταποκρίνεται μόνο στις πατροπαράδοτες γαλλικές γεύσεις. Για παράδειγμα, στη γειτονιά La Croix-Rousse, στην πλαγιά του λόφου, θα βρείτε νότες Νάπολης στις πίτσες που ψήνονται στο ξύλο στο ρουστίκ εστιατόριο Maria.

Από την άλλη, μια σύντομη βόλτα νότια στις όχθες του Rhône θα σας φέρει στο Papasan, το οποίο σερβίρει αρωματικά βιετναμέζικα spring rolls, pho και bo-bun.