Ορισμένα από τα σημαντικότερα κτίρια του κόσμου τα έχει δει μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός ανθρώπων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για άκρως απόρρητα κτίρια. Πολλές από αυτές τις τοποθεσίες στεγάζουν τα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών, κρατώντας χιλιόμετρα απόρρητων εγγράφων και κυβερνητικών μυστικών μέσα στους τοίχους τους, ή παραμένουν προσβάσιμα μόνο σε επιστήμονες και ερευνητές για την προστασία του πολύτιμου περιεχομένου τους.

Τα πιο απόρρητα κτίρια του κόσμου, σύμφωνα με το «Architectural Digest», έχουν ιστορίες τόσο συναρπαστικές όσο και αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό τους.

MI6 (Λονδίνο)

ΜΙ6, Λονδίνο

Το Vauxhall Cross, το τεράστιο αρχηγείο της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βρετανίας (ή MI6), βρίσκεται στη νότια όχθη του Τάμεση στην περιοχή Vauxhall του Λονδίνου. Το μεταμοντέρνο συγκρότημα, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Sir Terry Farrell και ολοκληρώθηκε το 1994, διαθέτει παράθυρα με τριπλά τζάμια, δύο τάφρους και υπόγεια τμήματα.

Το Vauxhall Cross παρουσιάστηκε σε αρκετές πρόσφατες ταινίες Τζέιμς Μποντ ως έδρα του τμήματος 00 της MI6. Το 2000 δέχθηκε επίθεση από αντιαρματικό πύραυλο RPG-22. Πιστεύεται ότι πίσω από την επίθεση, η οποία προκάλεσε ζημιές σε ένα παράθυρο του όγδοου ορόφου, βρισκόταν μια αντικαθεστωτική, ιρλανδική δημοκρατική ομάδα.

MSS (Πεκίνο, Κίνα)

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας ιδρύθηκε το 1983 ως η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Κίνας. Η επίσημη διεύθυνση της MSS βρίσκεται στο κτίριο του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας κοντά στην πλατεία Τιενανμέν, όμως η πολιτική υπηρεσία λειτουργεί στην πραγματικότητα σε ένα άκρως μυστικό αρχηγείο, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στην περιοχή Haidian του Πεκίνου. Το αρχηγείο βρίσκεται ανατολικά του φημισμένου Θερινού Παλατιού και στεγάζει περίπου 10.000 από τους 110.000 υπαλλήλους της υπηρεσίας.

CIA (Λάνγκλεϊ, Βιρτζίνια, ΗΠΑ)

CIA (Λάνγκλεϊ

Η έδρα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) βρίσκεται στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια και είναι ένας από τους πιο μυστικούς χώρους της Αμερικής. Το συγκρότημα, το οποίο μετονομάστηκε σε Κέντρο Πληροφοριών Τζορτζ Μπους το 1999, περιλαμβάνει δύο κύρια κτίρια, το Αρχικό και το Νέο Κτίριο των Κεντρικών Γραφείων, που βρίσκονται σε έκταση 258 στρεμμάτων.

Το αρχικό κτίριο των κεντρικών γραφείων σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Harrison and Abramovitz και ολοκληρώθηκε το 1961, ενώ το νέο κτίριο των κεντρικών γραφείων ολοκληρώθηκε από τους Smith, Hinchman and Grylls Associates το 1991.

Το Λάνγκλεϊ, όπως συχνά αποκαλείται στην καθομιλουμένη, ήταν ο τόπος ενός πυροβολισμού το 1993, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν δύο υπάλληλοι και τραυματίστηκαν άλλοι δύο, αλλά και μιας απόπειρας επίθεσης από ένοπλο άνδρα το 2021.

DGSE (Παρίσι)

Η μυστική υπηρεσία της Γαλλίας, η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE), στεγάζεται στους πρώην στρατώνες Tourelles στη λεωφόρο (boulevard) Mortier στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού. Το συγκρότημα τριών κτιρίων περιβάλλει μια εσωτερική αυλή, η οποία είναι περιφραγμένη από τον δρόμο.

Η υπηρεσία εγκαταστάθηκε εκεί λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως Υπηρεσία Εξωτερικής Τεκμηρίωσης και Καταπολέμησης της Κατασκοπείας (SDECE), ενώ έγινε επίσημα DGSE το 1982. Το συγκρότημα φέρει το παρατσούκλι «κολυμβητήριο» λόγω της γειτνίασής του με το Piscine Georges-Vallerey, ένα υδάτινο κέντρο, που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924. Η υπηρεσία σχεδιάζει να μετακομίσει σε νέα τοποθεσία στο Fort Neuf de Vincennes το 2028.

Bundesnachrichtendienst (Βερολίνο, Γερμανία)

Bundesnachrichtendienst. Βερολίνο

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) λειτουργεί μέσα στο μεγαλύτερο αρχηγείο πληροφοριών στον κόσμο. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kleihues + Kleihues, το μνημειώδες κτίριο του Βερολίνου αξίας 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται σε έκταση 64 στρεμμάτων και κατασκευάστηκε με τη χρήση 20.000 τόνων χάλυβα και 135.000 κυβικών μέτρων σκυροδέματος.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2008 και η BND-Zentrale άνοιξε επίσημα το 2019 έπειτα από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού το 2015, γνωστού ως «Watergate», το οποίο αφορούσε πλημμύρες, που προκλήθηκαν από κλέφτες που κατέστρεψαν τουαλέτες.

Αποστολικά Αρχεία του Βατικανού (Πόλη του Βατικανού)

Αποστολικά Αρχεία του Βατικανού

Τα Αποστολικά Αρχεία του Βατικανού, παλαιότερα γνωστά ως Μυστικά Αρχεία του Βατικανού, βρίσκονται στο Cortile del Belvedere στην Πόλη του Βατικανού. Ξεχωριστά από τη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, στο κτίριο των Αποστολικών Αρχείων βρίσκει κανείς τα κυβερνητικά έγγραφα της Αγίας Έδρας και το περιεχόμενό τους αποτελεί ιδιοκτησία του εκάστοτε Πάπα.

Αρχεία από τον 8ο έως τον 20ό αιώνα στεγάζονται σε ράφια που έχουν μήκος μεγαλύτερο των 83 χλμ., και η συλλογή περιλαμβάνει μια επιστολή του Ερρίκου Η’, που ζητά ακύρωση γάμου, την παπική βούλα αφορισμού του Μαρτίνου Λούθηρου το 1521 και ένα αντίγραφο της δίκης του Γαλιλαίου. Ορισμένα από τα εκατομμύρια έγγραφα φυλάσσονται σε ένα διώροφο καταφύγιο κάτω από το Cortile della Pigna του Μουσείου του Βατικανού. Η συλλογή δεν επέτρεπε την πρόσβαση σε ξένους μέχρι το 1881 και σήμερα η είσοδος περιορίζεται σε 60 προκαθορισμένους μελετητές καθημερινά.

Pionen White Mountain Data Center (Στοκχόλμη, Σουηδία)

Ο σουηδικός πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου «Bahnhof» λειτουργεί σε ένα κέντρο δεδομένων, που θα μπορούσε να είναι και το κρησφύγετο ενός κακού Μποντ. Το Pionen είναι ένα πρώην καταφύγιο πολιτικής άμυνας, 30 μέτρα κάτω από το έδαφος στην περιοχή Södermalm της Στοκχόλμης.

Το κέντρο, το οποίο σχεδιάστηκε, για να επιβιώσει από μια επίθεση με βόμβα υδρογόνου, είναι προσβάσιμο μέσω μεταλλικών θυρών πάχους 16 ιντσών και διαθέτει ψεύτικους καταρράκτες, θερμοκήπια και μια δεξαμενή με ψάρια αλμυρού νερού. Το Pionen στέγαζε στο παρελθόν τους διακομιστές του Wikileaks.

Svalbard Global Seed Vault (Νορβηγικό Αρχιπέλαγος)

Ένας από τους πιο ιδιωτικούς χώρους της επιστήμης είναι, επίσης, και ένας από τους πιο απομακρυσμένους, καθώς βρίσκεται σε ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στον Αρκτικό Ωκεανό. Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ αποτελεί εφεδρικό αντίγραφο για τις τράπεζες γονιδίων σε όλο τον κόσμο, αποθηκεύοντας αντίγραφα 1.214.827 δειγμάτων σπόρων για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.

Το θησαυροφυλάκιο χτίστηκε σχεδόν 120 μέτρα μέσα στο βουνό Plateau, και το μόνιμο πάγωμα διατηρεί τα δείγματα παγωμένα ακόμη και αν χαθεί το ρεύμα. Μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό επιτρέπεται να εισέλθει στη δομή.