Τοποθετημένη στην αγροτική καρδιά της Πορτογαλίας, στην περιοχή Alentejo, η Εβόρα γοητεύει τους ταξιδιώτες με την ελκυστικότητα και την ιστορική κληρονομιά της.

Μόλις 90 λεπτά έξω από τη Λισαβόνα, η πρωτεύουσα του Alentejo είναι αναμφισβήτητα το πιο ενδιαφέρον μέρος της Πορτογαλίας. Ενώ η Λισαβόνα και το Πόρτο παραμένουν πάντα δημοφιλείς προορισμοί για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, η πόλη της Εβόρα έχει όλα τα στοιχεία ενός ονειρικού ταξιδιού με όμορφη αρχιτεκτονική, πλούσια ιστορία και πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομία.

Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1986, η Εβόρα εκτείνεται από τον ποταμό Τάγο στα βόρεια έως το Αλγκάρβε στα νότια και είναι γνωστή για την ύπαιθρό της, το πλούσιο φαγητό και την παραγωγή κρασιού.

Η πλούσια ιστορία της Εβόρα

Εδώ, όμως, υπάρχουν περισσότερα να δείτε από τη φύση. Η Εβόρα έχει μια πολύχρωμη και συναρπαστική ιστορία, η οποία φέρεται να πηγαίνει πίσω στην εποχή των Κελτών. Οι Ρωμαίοι άρχισαν να κατοικούν στην πόλη τον 2ο αιώνα π.Χ., και πολλά ερείπια, συμπεριλαμβανομένου του ναού της Αρτέμιδος (Ντιάνα στα λατινικά), παραμένουν από αυτή την εποχή.

Έκτοτε, υπήρξαν πολλοί κάτοικοι, από τους μαυριτανούς μέχρι τους πορτογάλους βασιλείς, οι οποίοι έχτισαν παλάτια και μοναστήρια τον 15ο αιώνα, αφήνοντας μια αναντιστοιχία αισθητικών στυλ, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφα, ακόμη και σήμερα.

Με τα πλακόστρωτα δρομάκια της εντός των τειχών πόλης, τα τυπικά, ασβεστωμένα πορτογαλικά σπίτια και τα όμορφα κεραμίδια, η Εβόρα έχει εμπνεύσει πόλεις αλλού, όπως το Σαλβαδόρ ντα Μπαΐα στη Βραζιλία. Έχει, επίσης, οριστεί να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2027 και μία μόνο απλή βόλτα εδώ αποτελεί πραγματική έμπνευση.

Σημείο αναφοράς της πόλης ο καθεδρικός ναός της

Ο μεγαλύτερος μεσαιωνικός καθεδρικός ναός της Πορτογαλίας, ο κυρίαρχος καθεδρικός ναός της Εβόρα, είναι ένα τεράστιο, οχυρωμένο, γοτθικό οικοδόμημα με ογκώδεις πύργους, κεντρικό κλίτος με καμάρα, επιχρυσωμένα γλυπτά και μεγάλα όργανα, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πόλης. Για να γίνει αντιληπτή η τεράστια κλίμακα του έργου η κατασκευή ξεκίνησε το 1186 και ολοκληρώθηκε μόλις το 1250.